Pretraga

Želite unijeti zelenilo u spavaću sobu? Ove biljke su idealne za to!

A- A+

Kada je u pitanju uređenja prostora, malo koja stvar može toliko podignuti sobu koliko biljke. Ne samo što lijepo izgledaju, već pomažu da se unese malo života u prostoriju, ali i doslovno poboljšavaju situaciju što se tiče kvalitete zraka.

Kućne biljke, foto: Pexels; Huy Phan

Biljke uljepšaju svaku prostoriju u koju ih se smjesti, ali posebno su korisne u spavaćim sobama. Kad se probudite ujutro i osjetite onaj ustajao zrak, sasvim je normalno da ćete prvo dobro provjetriti sobu. No, ako biste u sobu stavili biljke, moguće je da biste mogli to i promijeniti. Samo je bitno koje biljke.

Kako piše Architectural Digest, većina biljki koje su namijenjene unutrašnjim prostorima su ustvari vrlo zahvalne – nećete ih morati stalno zalijevati, niti ih se općenito često sjetiti. Bez obzira na to kakvi bili uvjeti u vašoj sobi, ove biljke su dovoljno prilagodljive i neće vam raditi velike probleme. Na vama je samo da odaberete koju želite.

Anturij

Ova poznata biljka će se odlično snaći u spavaćim sobama, zato što upija ugljikov dioksid i zahvaljujući zelenilu proizvod kisik. Osim što ne voli direktnu sunčevu svjetlost, potrebna joj je dobro drenirana i kisela zemlja. Odlično će i izgledati zato što njezini cvjetovi traju kroz cijelu godinu.

Izdvojeni članak

Veličanstvena Monstera: Nova inačica najpopularnijeg trenda uređenja interijera biljkama

Damska palma

Damsku palmu nećete morati često zalijevati, a najbolje raste u blizini svjetlosti, ali ipak ne direktne. Ako ju postavite negdje u blizini prozora, odlično će se snaći. I vizualno je atraktivna, zato što novi listovi rastu od samog korijena, pa će se tako brzo popuniti i prostor. Svaki list može narasti i do 45 centimetara duljine.

Zlatni puzavac

Ovo je odličan izbor ako želite nekako popuniti prostor na zidovima – možete ju jednostavno objesiti. Zapravo, najbolje će rasti upravo u visećim lončanicama, s listovima prema dolje. U pitanju je jako izdržljiva biljka koja može preživjeti jaku i slabu sunčevu svjetlost, kao i različito zalijevanje vodom. Poznata je kao odličan pročišćivač zraka.

Monstera

U pitanju je biljka koja dolazi iz Južne Amerike, a kako inače raste u sjeni krošnji velikih drveća, najbolje će se snaći u nešto tamnijim prostorima. Odličan je izbor ako pak i nemate puno prostora za biljke, a ipak želite da dobro izgleda. Njezini listovi su dosta veliki, ali biljka kao biljka može biti dosta sitna.

Orhideje

Orhideje ili obožavate ili ne podnosite – ako ih obožavate, onda ih morate smjestiti u spavaću sobu. Konkretno, odlučite se za Orhideju Phalaenopsis, koja se dobro snalazi u zatvorenim i tamnim prostorima. Jednom godišnje procvjeta i u tom stanju se nalazi otprilike tri mjeseca. Zanimljivo je i da cvjetanje počinje u najhladnijim mjesecima.

Eševerija

Među sukulentima, eševerija je najbliža kaktusima. Ono što to znači za vas je da ju nećete morati često zalijevati jer voli suhu zemlju. Poželjno je doduše da ju izložite sunčevoj svjetlosti na neko vrijeme, ali ne kroz cijeli dan.

Spatifilum

Još jedan odličan pročišćivač zraka je i spatifilum. Njezina specifičnost je to što će poboljšati vlažnost zraka i smanjiti mikrobe koji bi mogli pokrenuti alergije. Ako imate problema sa suhoćom sluznice nosa, spatifilum će pročistiti zrak od stvari koje čine zrak suhim. Uz to, bit će dovoljno da ju zalijete jednom tjedno.

Zeleni ljiljan

Ova biljka se nalazila gotovo u svakoj spavaćoj sobi 70-ih godina, a sada se ponovno vraća u modu. Listovi kreću iz samog centra, pa tako biljka ima veliki volumen i zaista izgleda odlično. Istraživanja su pokazala da ona uklanja čak 90% kancerogenih kemikalija iz zraka, a upija i mirise i dim. Ukratko, idealna situacija.

Svekrvin jezik

Ovo je super odabir za sve koji su početnici s biljkama, osim za jednu skupinu ljudi – one koji imaju kućne ljubimce. Nažalost, može biti otrovna ako dođe do toga da progutaju njezine listove. Ako nemate taj problem, u pitanju je odličan pročišćivač zraka!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap