Pretraga

Kako svaku prostoriju u stanu pretvoriti u mediteranski raj

A- A+

Ljeto nam je pred vratima što znači da će mnogi htjeti unijeti dašak Mediterana u svoj dom, bez obzira gdje se on nalazio. Koje su glavne karakteristike mediteranskog stila i kako ga primijeniti u domu, otkrit ćemo vam u nastavku.

Foto: IKEA; ilustracija

Mediteranski stil sam po sebi vrlo je širok pojam s obzirom na to da Mediteran obuhvaća sve od Francuske, Italije, Španjolske, Portugala, pa do Grčke, Tunisa, i sjeverno afričkih zemalja kao što su Alžir, Tunis, Maroko… Ipak, kada je u pitanju uređenje doma Mediteran je sinonim za sunce, predivno plavo more, kamen, lavandu i sve ono što nam daje majka priroda. Baš takav je i mediteranski prostor.

Izdvojeni članak

DIY influenceri otkrivaju: Ovo su ‘must have’ predmeti za uređenje doma

Bez platike i umjetnih materijala

Jedna od glavnih karakteristika ovog stila, prirodni je materijal koji se treba prožimati kroz svaki kutak prostora. Plastika i umjetni materijali nemaju mjesta u mediteranski uređenim domovima.

I kada su u pitanju boje držite se onih svijetlih, onih koje možete pronaći u prirodi Mediterana, kako bi vaš prostor bio prozračan. Za podove isto tako birajte prirodne opcije poput brodskog poda ili pak pločica s raznim uzorcima inspiriranim Mediteranom. Kako bi vaš dom “disao” nikako nije preporučljivo gomilanje prostora s namještajem, dok su više nego poželjni razni detalji vezani uz obalu.

Izdvojeni članak

Pet emisija koje zaljubljenici u arhitekturu i uređenje interijera jednostavno moraju pogledati

Ključ leži u detaljima

Bilo da se radi o ribarskim mrežama koje ćete iskoristiti za dekoraciju, lepršavim transparentnim zavjesama koje pozivaju sunčane dane pa sve do maketa jedrilica, umjetničkih djela i slično – najbitnije je pronaći baš vaš smjer u ovoj širokoj paleti mediteranskih ideja.

Kako to napraviti otkrit ćemo vam u nastavku.

Dnevni boravak

Kuhinja i blagovaona

Spavaća soba

Kupaonica i praonica

Detalji su ključni

 

Copy link
Powered by Social Snap