Pretraga

Pet emisija koje zaljubljenici u arhitekturu i uređenje interijera jednostavno moraju pogledati

A- A+

Iako je danas zahvaljujući internetu inspiracija za uređenje interijera ili izgradnju doma doslovce nadohvat ruke televizijske emisije o temama arhitekture i dizajna ne gube na popularnosti, štoviše njihov broj iz dana u dan sve je veći. Dolaskom platformi poput Netflixa ljubitelji dizajna došli su na svoje – više ne ovise isključivo o dostupnom televizijskom programu pa se ponuda emisija itekako proširila.

Restaurants on the Edge | foto: Screenshot Netflix

Donosimo pet emisija o domovima, arhitekturi i uređenju interijera koje svaki ljubitelj ovih tema jednostavno mora pogledati.

Još tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća emisije o renovaciji doma, uređenju interijera, pronalasku nekretnine ili izgradnji u potpunosti novog objekta postale su pravi hit kod publike. Teme kojima su se ove emisije bavile bile su broje, no imale su jedan zajednički element – estetiku. Priče o domovima koji su prikazivani u njima ostavljale su bez teksta pa je gotovo svaki pojedinac bar na trenutak poželio biti arhitekt ili dizajner interijera.

Ljubav prema fantastičnoj arhitekturi i grandioznom dizajnu kod publike ne jenjava ni danas stoga ne čudi da se broj emisija o uređenju interijera ili izgradnji doma ne smanjuje i to unatoč brojim inspirativnim internetskim stranicama.

Restaurants on the Edge

Iako je riječ o emisiji koja se primarno ne bavi pitanjem uređenja interijera ‘Restaurants on the Edge‘ neće promaknuti ljubiteljima dizajna.  Ova Netflixova emisija prati troje stručnjaka koji su krenuli u pohod spašavanja restorana diljem svijeta, a koji se zbog svog trenutnog stanja doslovno nalaze na rubu poslovanja.

Restaurants on the Edge – Slovenija| foto: Screenshot Netflix

Članica stručnog tima Karin Bohn dizajnerica je interijera koja svojim izrazito kreativnim rješenjima u ponekad jako teškim uvjetima restoranima daje potpuno novi izgled koji njene suradnike, vlasnike i posjetitelje restorana uvijek ostavi bez teksta. U jednoj od epizoda odlaze u Sloveniju, a rezultate projekta možete vidjeti na fotografijama.

Restaurants on the Edge – Slovenija| foto: Screenshot Netflix

Nate & Jeremiah by Design

Dva mlada dizajnera interijera, koji su ujedno i supružnici, Nate Berkus i Jeremiah Brent u svojoj emisiji ‘Nate & Jeremiah by Design‘ obitelji diljem Sjedinjenih Američkih Država iznenađuju dolaskom u njihove domove kojima je potrebna renovacija ili pomoć u već započetim radovima.

Nate and Jeremiah by Design | foto: Facebook

Nate Berkus proslavio se svojim dizajnerskim rješenjima prikazanim u emisiji ‘Oprah’, a nakon ulaska u brak s dizajnerom Jeremiahom Brentom pokreće vlastitu emisiju o uređenju interijera u kojem par prikazuje svoje brojne vještine uređenja prostora od kojih neki izgledaju kao nemogući projekti.

Izdvojeni članak

Zaigrani i originalni interijeri jedne od najperspektivnijih dizajnerica današnjice

Emisiju prikazuje TLC, a do sada su snimljene tri sezone u kojima se osim dizajnerskih priča prati i privatan život dizajnera kao i njihova priča uređenja vlastite kuće u Los Angelesu iz koje prelaze u svoj novi dom u New Yorku.

Nate and Jeremiah by Design | foto: Facebook

Tiny House Nation

Stručnjaci za renovaciju i izgradnju malih kuća John Weisbarth i Zack Giffin gledatelje vode kroz emisiju ‘Tiny House Nation’ koja publici približava ideju života u malim prostorima i to najčešće na kotačima. John i Zack svojim klijentima ispunjavaju gotovo nemoguće želje pa se tako na površini kućice manjoj od 20 kvadratnih metara često pronađu elementi koji ne postoje ni u mnogo većim prostorima.

Izdvojeni članak

Dječji san postaje stvarnost: Priča o nastanku montažnih eko kuća u šumi nedaleko od Rastoka

Emisija se snima od 2014. godine, a u skoro 100 snimljenih epizoda gledatelji su mogli naučiti kako izgraditi malu kuću ili kako u male prostore smjestiti sve što požele, od komada namještaja za posao do posebnih elemenata za hobby nekog od ukućana.

Tiny House Nation | foto: Facebook

Grand Designs

Britanska televizijska emisija ‘Grand Designs’ još od 1999. godine na male ekrane donosi priče o velikim arhitektonskim i dizajnerskim pothvatima ljudi diljem Velike Britanije. Projekti prikazani u emisiji prate se godinama, od samog nastanka ideje do pronalaska terena, preko kompletnog procesa izgradnje, sve do posljednjih dizajnerskih ‘točki na i’.

Grand Designs | foto: Grand Designs

Voditelj Kevin McCloud svojim vještim znanjima naracije i prezentiranja građevine, arhitekture i dizajna priču o svakom domu predstavlja sagledanu iz svih aspekata bez izbjegavanja negativnih strana koje ponekad cijeli proces izgradnje neuobičajenih obiteljskih kuća produži u nedogled.

Izdvojeni članak

Bizarna stambena arhitektura sa sjevera Europe ne prestaje oduševljavati ljubitelje odvažnog

U emisiji su često prikazani projekti koji u samom početku djeluju pomalo bizarno i itekako neizvedivo. Među njima se našla priča o obiteljskoj kući koja je zapravo betonski bunker, kući na strmoj padini, kući u stijeni i prenamijenjeni brodski kontejner.

Grand Designs | foto: Grand Designs

Property Brothers

Emisija braće Scott, kao i sve njene inačice, itekako je poznata među ljubiteljima dizajna interijera. Dvojica braće kreirali su niz emisija u kojima pronalaze obiteljske kuće, stanove, renoviraju zapuštene prostore, renoviraju vlastite domove, renoviraju kuće za odmor te se sa svojim timovima natječu u dizajnu.

Property Brothers | foto: Property Brothers

Jonathan i Drew Scott skoro cijelo desetljeće pomažu obiteljima koje ne mogu prodati ili renovirati vlastitu nekretninu ili pronaći novu koja će postati njihov dom. U brojnim snimljenim epizodama braća Scott prezentiraju sve teme vezane uz nekretnine, od kupovine i prodaje, preko građevinskih radova i renovacije, do dizajnerskih detalja.

Izdvojeni članak

Dosadan i nekorišten komad namještaja u nekoliko koraka postao je dizajnerska komoda za TV

S razvojem emisije razvijao se i njihov dizajn pa su od početnih manjih projekata polako narasli do velikih u kojima prezentiraju što su sve kroz godine naučili te koji su najnoviji trendovi u uređenju interijera.

Property Brothers | foto: Property Brothers

Copy link
Powered by Social Snap