Pretraga

Dječji san postaje stvarnost: Priča o nastanku montažnih eko kuća u šumi nedaleko od Rastoka

A- A+

Ivona Ercegović svoj san o kućama na drveću počela je sanjati dok je bila dijete. S petnaest godina svoj san polako počinje realizirati prikupljajući novac radom na brojnim poslovima u turizmu. Sve s jednim ciljem – kreiranja jedinstvenog ekološkog utočišta u srcu šume. Danas je njen san na korak od ostvarenja.

Tree elements | foto: Tree elements

Ivona Ercegović rođena je u Dubrovniku, no svoje snove je odlučila ostvariti dalje od zidina – u srcu šume nedaleko od Rastoka.

Ostvarivanje dječjeg sna Ivone Ercegović počelo je 2018. godine kada je ova mlada poduzetnica odlučila kupiti zemljište nedaleko od Rastoka. Ideja što želi od života kristalno je jasna: kupiti šumi i izgraditi kuće na drveću.

Novac je štedjela od svoje 15 godine, a danas se nalazi korak od realizacije projekta kojeg vidi kao održiv luksuz s minimalnim učinkom na okoliš.

Priča koja mijenja ljudske živote

Nakon prvog radnog iskustva stečenog u turizmu Ivona je znala da to nije put kojim želi ići.

– Željela sam nešto više, nešto drugačije i nešto što može promijeniti ljudske živote, objašnjava Ivona opisujući početke priče Tree Elements.

Ideja o realizaciji projekta koji će istovremeno biti luksuzan i ekološki nastala je od želje za posvećivanjem života šumi, ljudima i prirodi. Svoj projekt Tree Elements Ivona vidi kao život temeljen na zero waste idejama, ali i kao priliku za izgradnju ekoloških montažnih kuća korištenjem lokalnih materijala i s potpunim poštivanjem načela prirode.

Ivo,a Ercegović, Tree elements | foto: Tree elements

– Cilj je kreirati inteligentno luksuzno s minimalnim učinkom na planet. U utočištu će se reciklirati plastika i staklo, ograničiti stvaranje otpada, uzgajati i kreirati ekološki kompost, a postavit će se i solarni paneli, objašnjava Ivona.

Fokus cijele priče stavljen je na energetsku učinkovitost, vodu, kontrolu proizvodnje otpada te društvenu posvećenost zaštiti okoliša.

– San je da ova šuma ne bude samo moja, već svačija, da kao zajednica učimo od prirode i dajemo joj zauzvrat što je više moguće, dodaje Ivona opisujući svoj projekt.

Magična šuma, kakvu Ivona zamišlja, imat će kućice za ptice, hotel za insekte, staklenik s raznim začinskim biljem, saunu, bazen i još mnogo toga.

Tree elements | foto: Tree elements

Sanjaj i izgradi

Zero waste utočište bez plastike dugogodišnji je san kojeg Ivona realizira uz pomoć svih onih koji doniraju njenu Kickstarter kampanju. Do sada je prikupila više od 50.000 američkih dolara ostvarivši time postavljeni cilj.

Projekt Tree Elements gradit će se na temeljima održivosti. Kako bi se što je više moguće umanjio negativan utjecaj na okoliš utočište će biti temeljeno na ekološkoj infrastrukturi poput prikupljanja kišnice i sistema septičke kanalizacije.

Izdvojeni članak

Kućice na drvetu opet su hit: Koju bi vi odabrali?

– Gradit ćemo tri drvene kuće koje će reprezentirati tri elementa prirode. U svakoj kući nalazit će se u potpunosti opremljena kuhinja, kupaonica, dnevni boravak te spavaća soba na galeriji, navodi Ivona te dodaje da će u kući istovremeno moći boraviti četvero ljudi.

Središnja kuća zamišljena je kao okupljalište posjetitelja. Njena primarna funkcija bit će prostor za jelo, a služit će i kao knjižnica prepuna lokalnih vodiča i inspirativnih knjiga o hrani, prirodi i drugim kulturama. U njoj će putnici moći sudjelovati u zajedničkoj yogi, radionicama i meditaciji.

Tree elements | foto: Tree elements

Copy link
Powered by Social Snap