Pretraga

Dosadan i nekorišten komad namještaja u nekoliko koraka postao je dizajnerska komoda za TV

A- A+

Stari ili nekorišteni komadi namještaja često se mogu pronaći u garažama i spremištima svakog doma. Iako će većina njih kad-tad završiti na otpadu dio njih ipak će doživjeti sretniji završetak. Dokazuje to i priča mladog kreativca koji je zaboravljeni zidni element pretvorio u komodu koja izgleda kao unikatan dizajnerski komad namještaja.

Komoda prije i nakon | foto: Tomislav Žeravica

Malo boje i pokoji alat potrebni su da se od starog i zaboravljenog stvori unikatan komad namještaja.

Mladi kreativac Tomislav Žeravica u svojoj radioni kreirao je pravo malo dizajnersko čudo. Dosadnom i nekorištenom zidnom elementu odavno je želio dati još jednu priliku, ali nije pronalazi inspiraciju. Sve do sada.

Početkom godine sinula mu je ideja. Od zidnog elementa odlučio je napraviti komodu za televizor i knjige. I uspio je, sa samo nekoliko malih, ali bitnih preinaka.

Od skice do realizacije

Iako je inspiraciju dugo tražio, kada je napokon pronašao nije prošlo mnogo od skiciranja do realizacije nove komode.

– Bilo mi je lakše vidjeti viziju i prepraviti što mi se nije svidjelo, objašnjava Tomislav.

A za obnovu starog elementa nije trebalo mnogo.

– Koristio sam neke osnovne alate, brusilicu za drvo, bušilica, ubodnu pilu, špahtlu, odvijače za vijke i čekić.

Odabir boje nije bio težak. Zagasito maslinasto zelenom nadopunio je prirodnu boju drva, a uklopili su se i zlatni i crni detalji.

Komoda | foto: Tomislav Žeravica

Koraci u procesu

Prije procesa obnove Tomislav je zidni element dobro obrisao čime su uklonjene sve naslage prašine koje su se na njemu godinama skupljale.

– Zatim sam brusilicom skinuo sjaj i ostatak prašine, kao i neravnine, nakon čega sam pokrpao rupe i udubljenja s kitom za drvo, objašnjava Tomislav.

Element je tada bio spreman za bojanje. Prvo je, navodi Tomislav, išao primer kako bi završna nitro mat boja bolji prianjala uz površinu.

– Primer sam nanosio dva puta, s minimalno četiri sata sušenja između svakog sloja, dodaje.

Za nekoliko sati rada tijekom dva do tri dana komoda je bila gotova.

Komoda prije i nakon | foto: Tomislav Žeravica

Trikovi za detalje

Poseban, pomalo Art deco, izgled nove komode Tomislav je postigao novim-starim ručkicama koje je slučajno pronašao u radioni.

– Bile su žarko narančaste boje, ali sam tu boju skinuo jednostavnim trikom kojeg sam naučio gledajući YouTube. Kuhanjem ručkica 10-15 min, naravno samo ako su metalne, boja se opustila i bilo je lako skinuti ju i otkriti prelijepi metal ispod njih, objašnjava nam Tomislav.

Nogice za komodu pronašao je u Pevexu.

– Imaju dobar izbor, a nogice su bile vrlo su povoljne i lake za instalirati.

Izdvojeni članak

Obnovljena starica: Renovacija kuhinje stare preko trideset godina

Novi DIY projekti

Prenamjena zidnog elementa u komodu za televizor i knjige nije jedini projekt ovog mladog kreativca. Novi su, kaže, već završavaju.

– Često se zatrpam pa radim na nekoliko projekata istovremeno i više ne mogu popratiti što sam sve napravio, popravio, nacrtao ili prebojao, dodaje Tomislav.

Na pitanje smatra li da svatko može prenamijeniti stari komad namještaja u nešto novo odgovara bez dileme.

– DA! Vjerujem u svakog, bez obzira na iskustvo i vještine, samo ako je volje i želje za nekom promjenom mislim da se može sve napraviti.

Društvene mreže danas su izvor brojnih informacija, a platforme poput YouTubea i Pinteresta nude pregršt inspiracije. Svatko može okušati i izraditi nešto svoje.

DIY svijet je prekrasan jer vam nudi toliko opcija da preuredite ili spasite neki komad namještaja ili slično. U tim pothvatima ima i dosta neuspjeha, ali to je sastavni dio puta, iz grešaka puno toga naučite. Na kraju ste zadovoljni i ponosni na sebe, a možete nekog inspirirati da napravi slično, zaključuje Tomislav.

Komoda prije i nakon | foto: Tomislav Žeravica

Copy link
Powered by Social Snap