Pretraga

Kako urediti stan za mačku ili što sam sve naučila na teži način

A- A+

Nije prošlo ni pola godine od udomljavanja mačke do kompletnog preuređenja mog podstanarskog stančića.

Foto: Unsplash

Većina ljudi po udomljavanju mačke vrlo će malo vremena provesti razmišljajući je li njihov stan doista primjeren za suživot s ovom divljom i istovremeno umiljatom zvijeri. Ja sam to naučila na puno teži način puštajući mojoj mezimici Nadji da renovira stan.

Letjeli su ormari, kupovale se police, a fotelje su se odjednom počele štititi raznim pokrivačima učeći me kako su interijeri i mačke povezani na neraskidiv način.

Visina je bitna

Prije nego što sam udomila mačku tik uz komodu nalazio se visoki ormar, a mačke, kao što vjerojatno znate, obožavaju visinu.

Naime, baš kao i njihovi preci i one na visini osjećaju sigurnost te na taj način imaju sve pod kontrolom. Visoki ormar odmah se pokazao kao omiljeno mjesto moje mezimice koja bi se pokretima prave atletičarke bacila na vrh ormara. Horor bi uslijedio kada bi se klupko nevolje odlučilo spustiti, a najniža točka spuštanja bio je televizor.

Nakon što ga je nekoliko puta gotovo pokupila u svom divljem silasku, u borbi između ormara i mačke pobijedila je naravno – mačka.

Unatoč tome, životinja bi trebala imati svoj visoki kutak gdje se može popeti, pa nisam izbacila sav visoki namještaj. Ostavivši ormar u hodniku zadovoljena je njezina potreba za nadziranjem ukućana, a i moja da imam ispravan televizor.

Izdvojeni članak

Trendovi ‘novog normalnog’: Sedam savjeta kako urediti kućni ured

Grebanje namještaja

Jedna od glavnih iluzija bila je ta da će moja mačka grebati po grebalici, a ne namještaju. Kupila sam ju čak i prije nego što sam udomila Nadju no nije ju pretjerano doživljavala. Onda sam pala na najjadniji marketinški trik u svemiru i kupila mačju metvicu u spreju. Pošpricala sam grebalicu od vrha do dna no ni tada ju nije pretjerano doživjela.

Čak sam kleknula na pod i pokazivala joj “kako se to radi” – no osim osobnog srama, nisam postigla nikakav efekt.

Foto: Unsplash

Ono što je Nadji bilo zanimljivo su kožna fotelja i klupica prekrivena baršunom. Prvo sam danima hodala za njom ponavljajući joj “ne, ne i ne”, a onda shvatila kako je jedino rješenje naći alternativu. Pronašla sam ju u pletenoj košari za veš. Osim što je vizualno izgledala vrlo zgodno, mački je postala omiljena destinacija za grebanje.

Pozitivno je i to da nakon svog pustog grebanja košara izgleda kao nova, a mačku očito neodoljivo vizualno te osjetilno podsjeća na prirodu i drveće gdje bi inače oštrile kandže.

Minimalizam diktiraju mačke

Nisam minimalist, što se pokazalo kao jedna od najkobnijih grešaka. Milijun bespotrebnih detalja iz nostalgičnih razloga bilo je u svakom kutku stana čekajući jedan potez šapom kako bi se rasprsnuli u milijun komadića.

Kao što sam ranije navela, mačke obožavaju visinu, a ako na nju dodate još stvari koje smetaju mački pri prolasku, pripremite se na najgore. Razbila je neke od mojih omiljenih keramičkih detalja, pokoju zdjelicu i vazu. Sada gotovo i ne posjedujem lomljive stvari.

Zato budite pametniji te krhke stvari stavite ili u zatvorene police ili ih maknite ako ne želite ostati bez njih.

Izdvojeni članak

Što svaka soba mora imati: Trendovi uređenja dječjih soba u 2021. godini

Zavjese i zov divljine

Osim visine mačke su lude za tkaninama. Posebnu pažnju zbog toga trebate posvetiti dugačkim zavjesama na koje će se maca nerijetko odlučiti teatralno baciti.

I dok vam to može biti slatko kada su maleni, kako će njihova težina rasti tako će rasti i vjerojatnost da vaše dugačke zavjese neće preživjeti.

Skrivene žice

Moja mačka nije napadala bor ali je napadala lampice te je pregrizla žicu. Nekoliko dana kasnije odlučila je gristi i kabel od lampe. Otklonivši pomisao da želi počiniti samoubojstvo jer taj dan nije dobila konzervu od lososa zaključila sam da ju samo privlači oblik žice.

Ja sam svoje kablove sakrila, a vi možete nabaviti i posebne kutije za skrivanje istih. Osim što će vizualno izgledati ljepše, ne morate se bojati da vaša mačka izgubi jedan od devet života.

Pozdrav tepisima

Mačke su jedne od najčišćih životinja, no to ne znači da ne znaju napraviti kaos. Bilo da sruše čašu ili pak dovuku nešto što su iskopale u smeću dok niste obraćali pažnju – tepih će vam samo zadati više posla kada je u pitanju život s mačkama.

Foto: Pexels

Zato, iako postoje još brojni detalji na koje bi valjalo obratiti pozornost poput kvake koju vaše mačke ne mogu otvoriti ili pak zaštite na prozorima, činjenica je da će mačke unijeti mnogo više promjena u vaš stan nego što biste ikad očekivali.

Uostalom, za razliku od pasa, mačke znaju da su pravi gazde u kući baš one i ne boje se, na vašu žalost, to pokazati.

Copy link
Powered by Social Snap