Pretraga

Keramičke ili porculanske pločice: Koje odabrati i zašto?

A- A+

Iako mnogi zidne ili podne pločice za kupaonicu ili kuhinju biraju prema izgledu, trebalo bi ipak obratiti pozornost na njihov materijal. Nije isto hoćete li kupiti keramičke ili porculanske pločice, pri čemu su porculanske, u većini slučajeva, puno bolji izbor.

kupaonske pločice | izvor: Unsplash

kupaonske pločice | izvor: Unsplash

Kupiti keramičke ili porculanske pločice je pitanje koje bi si svatko trebao postaviti prije kupovine bilo kakvih pločica. Dok su keramičke pločice znatno jeftinije, porculanske su po mnogočemu bolji odabir, ali su zato i skuplje. Odluka je na kraju samo na vama, ali vodite brigu da ove pločice kupujete na dulji period.

Keramičke pločice prednosti

Keramičke pločice su znatno jeftinije i dolaze u puno više različitih oblika i izgleda. Lakše će se moći kupiti jer su i puno dostupnije u trgovinama. Moći će se bolje kombinirati, a i ako vam nekada pukne pločica, lakše ćete pronaći istu u trgovinama.

Druga njihova prednost je i što su puno lakše za postavljanje, pa će se lakše rezati i postavljati na zid. Nisu toliko teške pa su ove pločice idealne ako ih planirate postavljati sami, bez pomoći majstora. Na što sve treba paziti kod postavljanja pločica možete saznati ovdje.

Izdvojeni članak

Donosimo vam najčešće greške pri postavljanju pločica te savjete kako ih uspješno izbjeći

Keramičke pločice nedostaci

Rijetko tko će vam reći, ali keramičke pločice imaju nekoliko nedostataka. Keramičke pločice će se lakše uništiti i ogrebati, a nisu ni toliko otporne. Ne bi se smjele postavljati na vanjske prostore, kao što su terase, jer će se vrlo brzo uništiti.

Ove pločice lakše pucaju i lome se, a ne podnose dobro ni vlagu ni niske temperature. Jednako tako, trebalo bi izbjegavati postavljanje ovih pločica u prostore gdje je čest doticaj vode s pločicama, kao što je na primjer kupaonica.

Porculanske pločice prednosti

Ove pločice su puno izdržljivije – teže su pa i otpornije na udarce ili razna oštećenja. Porculan kao materijal pločica je dobar za stavljanje na podove, ali i zidove u bilo kojoj prostoriji. U slučaju da vam nakon nekog vremena vaše pločice dosade, uvijek ih možete obojiti, a kako to napraviti možete vidjeti ovdje.

Osim toga, bit će puno trajnije od keramičkih pločica. Mogu trajati i nekoliko desetljeća, a dobro podnose niske temperature, vlagu, ali i vodu. Zbog toga su idealne za postavljanje u kupaonici ili kuhinji, a neke će biti i dovoljno izdržljive za postavljanje na terase.

Izdvojeni članak

Video: Bojenje pločica će dati novi izgled prostoru, a treba paziti na par stvari

Porculanske pločice nedostaci

Glavni nedostatak ovih pločica je njihova cijena. Neki će odmah na početku odbaciti kao opciju, zato što su puno skuplje od keramičkih pločica. U nekim slučajevima se može dogoditi i da istih vrsta pločica neće biti u većim količinama u trgovini.

Ove pločice su i teže, a samim time i njihovo postavljanje može biti problematično – osoba će ih teško postaviti sama jer može doći do njihovog pucanja. Zato je najbolje angažirati stručnjaka kod postavljanja, ali budite spremni da će i ovdje cijena biti nešto veća.

Izdvojeni članak

Rezači pločica: Kakvi sve postoje i što je važno da imaju?

Keramičke i porculanske pločice cijena

Keramičke pločice se mogu pronaći po cijeni od otprilike 10 eura po metru kvadratnom, dok se u outletu mogu pronaći i jeftinije pločice. S druge strane, za porculanske pločice će trebati izdvojiti od 20 ili više eura po metru kvadratnom. Ovdje treba uzeti u obzir količinu koja se kupuje, izgled pločica, njihovu kvalitetu, a ne smije se zaboraviti ni na troškove postavljanja pločica, odnosno ako ćete ih postavljati sami, na troškove kupovine ili posudbe rezača pločica.

Za koje se god pločice odlučili, vodite računa da je to odabir koji će vam u prostoru biti dulje vremena i da ih nije tako jednostavno promijeniti, pa nemojte štedjeti kod kupovine. Porculanske pločice tako mogu biti bolji odabir za vanjske prostore ili za podove, kao i za prostore koji su u doticaju s vodom, dok se keramičke pločice mogu staviti na zid ili pod koji nije toliko osjetljiv.

Copy link
Powered by Social Snap