Pretraga

Video: Bojenje pločica će dati novi izgled prostoru, a treba paziti na par stvari

A- A+

Možda niste znali, ali pločice možete bojiti posebnom bojom. Iako ova boja i je nešto skuplja, nekada je puno bolja i isplativija opcija od izbijanja starih pločica i kupovanja novih. Donosimo kako točno izgleda, korak po korak, bojenje pločica u kupaonici.

farbanje pločica iz plave u bijelu, fotografija prije i poslije

Farbanje pločica | foto: Bauštela.hr

Bojenje pločica nije težak posao, a dobit ćete potpuno novi izgled prostorije. Možete izabrati nekoliko boja, a naš odabir je bila klasična bijela. Ipak, iako je sam postupak vrlo jednostavan, važnu ulogu ima i priprema prostora.

Priprema pločica

Prije svega, najvažnija je priprema pločica, odnosno njihovo čišćenje. Pločice ne smiju biti masne, prljave ili prašnjave pa ih je potrebno dobro očistiti. Ne zaboravite s njih očistiti i kamenac. Nakon toga pustite da se dobro osuše.

Baš kao i kod vinil poda, i ovdje je važno da na pločicama nema nikakvih uzvišenja kako bi bile potpuno ravne, pa je zapravo priprema, i u ovom slučaju, pola posla. Bilo da se radi o podnim ili zidnim pločicama ili pak pločicama u kuhinji, ne ostavljajte nikakve mrlje ili masne naslage jer se boja neće dobro primiti na tim dijelovima.

Priprema boje

Nakon što su se pločice posušile, vrijeme je za pripremu prostora. Ako bojite zidne pločice, na pod stavite zaštitni najlon ili neku drugu zaštitu i pik traku uz rubove. Pripremite valjak za bojenje i kist sa šiljastim vrhom za kutove i po potrebi za fuge (ako su u drugoj boji od boje u koju ih farbate).

Iduće je priprema same boje, za koju je potrebno slijediti upute na pakiranju. U našem slučaju je u boju trebalo dodati kapsulu koja se nalazila ispod poklopca i potom miješati kružnim pokretima pet minuta, posebno obraćajući pažnju na dno posude da se boja dobro sjedini.

Izdvojeni članak

Donosimo vam najčešće greške pri postavljanju pločica te savjete kako ih uspješno izbjeći

Korištenje boje

U slučaju da su vam fuge druge boje od boje koju koristite, prvo prođite kistom po fugama. Nakon toga se boja nanosi potezima valjka u križ, tako da je zadnji potez uvijek u istom smjeru i tako ponavljajte po cijeloj površini. Kada ste gotovi s prvom rukom, pričekajte barem osam sati prije nanošenja druge ruke, odnosno slijedite upute na boji.

Nakon prve ruke ćete već primijetiti promjene, ali ćete vidjeti i da je potrebno nanijeti još jednu ruku i popraviti rubove kistom. Mi nismo bili zadovoljni ni drugom rukom, pa smo nakon još osam sati nanijeli i treći sloj i onda je to bilo to. Možda je krivac bila plava boja pločica, koja je na nekim mjestima izvirala.

Ako ste boju nanosili u tuš kabini, izbjegavajte namakanje zidova oko 48 sati, dok proizvođač navodi kako će boja svoja puna svojstva otpornosti postići 20 dana od nanošenja, a u tih 20 dana se obojane površine ne smiju čistiti.

Cijena boje za bojenje pločica

Kao što smo rekli, ova boja je nešto skuplja, ali su rezultati stvarno odlični. S njome možete bojiti i kupaonski namještaj kao što su metali, PVC, drvo, iveral, nehrđajući čelik, ali i pločice od keramike, lajsne i staklene cigle. S druge strane, ova boja se ne smije koristiti na hidroizolaciji, umivaonicima, kadama ili wc školjkama.

Cijena kod proizvođača, odnosno kod dobavljača Bačelić profi shop, iznosi 29 eura za pakiranje boje od 750 mililitara, odnosno 55 eura za boju u posudi od dvije litre.

Cijeli video kako izgleda bojenje pločica u kupaonici možete vidjeti ispod:

Copy link
Powered by Social Snap