Pretraga

Kuhinjska radna ploča: Kako odabrati idealan materijal?

A- A+

Kuhinjska radna ploča je vrlo bitan dio svake kuhinje. Boja i materijal radne ploče imaju ogroman utjecaj na izgled svake kuhinje, ali osim na izgled, kod izbora treba paziti i na druge stvari. Prilikom kupnje kuhinjske radne ploče trebate brinuti o funkcionalnosti, održavanju i čišćenju iste.

Kuhinja s granitnom radnom pločom | Foto: Unsplash

Kako biste znali koja je kuhinjska radna površina za vas prvo si morate odgovoriti na nekoliko pitanja, prvenstveno koliki vam je budžet. Naravno bitno je i znati kakav izgled kuhinje želite, moderan, rustikalan, industrijski i slično. Trebate se zapitati i hoćete li sami raditi instalaciju ploča ili ćete platiti profesionalca te koliko ste brzi u čišćenju mrlja.

Kuhinjska radna ploča – Granit

Granit je vrlo popularan izbor kamena za radne ploče. Elegantan je, luksuzan i dodaje osjećaj kvalitete kuhinji. Također je izdržljiv i funkcionalan – dvije najvažnije kvalitete koje želite na radnoj ploči. Granit dolazi u različitim bojama i nijansama tako da možete birati onaj koji odgovara vašoj kuhinji – bila ona moderna ili tradicionalna.

Jako je jednostavan materijal za čišćenje, otporan na jaku toplinu i vrlo dugotrajan. Međutim, granit se ne može popraviti ako se ošteti, težak je i treba ga zapečatiti svake dvije godine jer je porozan. Granit je visokokvalitetan materijal pa košta više nego drugi materijali, a ovisno o cijenovnom razredu, može se pronaći od 400 do 4.000 i više tisuća kuna po metru kvadratnom. 

Izdvojeni članak

Koji materijal tuš kade odabrati?

Kuhinjska radna ploča – Kvarc

Radi se o umjetnom kamenu koji nastaje u tvornicama od minerala kvarca i raznih vrsta smola. Prilikom proizvodnje se dodaju i razni pigmenti pa je kvarc moguće pronaći u bilo kojoj boji koju možete zamisliti. Za razliku od granita, kvarc je neporozan pa se ne mora pečatiti, a otporan je na mehaničke i kemijske utjecaje te ogrebotine. Čvrst je i trajan te je njegovo održavanje zaista jednostavno.

Međutim, kvarc ne može podnijeti prejaku toplinu i nema pretjerano prirodan izgled, više je suvremen pa je prigodan samo za kuhinje modernog izgleda. Također, kvarcne radne ploče su skuplje od drugih materijala, mogu se pronaći po cijeni od 900 do više od 3.000 kuna po metru kvadratnom. 

Kvarcna radna ploča | Foto: Unsplash

Kuhinjska radna ploča – Oplemenjena iverica

Jako je popularan izbor zbog svoje pristupačne cijene, ali i zbog velikog izbora boja i mogućnosti lakog oblikovanja ploče. Radi se o materijalu koji se dobiva prešanjem drvnog iverja sa specijalnim ljepilima, a zatim se oblaže dekorativnom folijom.

Radne ploče od oplemenjene ivericu su poprilično izdržljive, ali nisu otporne na toplinu i vodu stoga ćete ih nakon nekoliko godina morati zamijeniti. Velika prednost je što ovu vrstu radne površine možete instalirati i sami pa ćete uštedjeti novac. Može se pronaći po cijeni od 70 do više od 300 kuna po metru kvadratnom.  

Kuhinjska radna ploča – Drvo

Bez obzira imate li tradicionalnu ili modernu kuhinju, radne ploče od punog drva mogu dodati prirodnu ljepotu vašem domu. Ono što ih čini jedinstvenim je to što s vremenom razvijaju karakter i još veću estetsku privlačnost. Ako se dobro održavaju mogu biti jako dugotrajne, otporne su na bakterije, a ako se oštete uvijek ih možete izbrusiti.

Za razliku od prirodnog kamena, drvo ne može podnijeti visoke temperature, a mora se i često premazivati lakom kako ga ne bi voda oštetila. Iako se treba ulagati na održavanje, drvo je jeftinije za kupnju od nekih drugih materijala. Može se pronaći po cijeni od 200 do 600 kuna po metru. 

Drvena radna ploča | Foto: Unsplash

Kuhinjska radna ploča – Staklo

Jedan od razloga zašto se mnogi ljudi odlučuju za staklenu radnu ploču je to što staklo kuhinji daje vrlo moderan štih. Ove radne ploče su elegantne, sjajne i izgledaju super stilski. Dolaze u velikom broju različitih boja, a dizajn se može prilagoditi prema željama kupca. Otporne su na toplinu, vodu, mrlje i plijesan, a prilagodljivog su oblika i boje.

Radne ploče od stakla su osjetljive na hranu koja je kisela, npr. rajčice ili jaka kemijska sredstva za čišćenje. Također, neovisno o kvaliteti i jačini staklo može puknuti ako stavite pretešku masu na radnu ploču. Staklo je i dosta skupo i teško, a može se naći po cijeni od više od 1.000 kuna po metru kvadratnom. 

Izdvojeni članak

Radne ploče – koji je najbolji materijal? Ovo je šest najčešćih izbora

Čvrsta površina – otporna na bakterije

Materijal je izrađen od prirodnih minerala i akrila. Kuhinji daje moderan izgled, a radne ploče dizajnirane su da izdrže dugi niz godina. Moguće je dobiti radnu ploču u jednom komadu, jako je jednostavna za čišćenje, a zbog neporoznosti je otporna na bakterije. Vodootporne su, otporne na mrlje i ogrebotine. Ne stvaraju se udubljenja u kojima se nakuplja prljavština i vlaga. Mogu se pronaći po cijeni od 900 do 2.500 kuna po metru kvadratnom.

Copy link
Powered by Social Snap