Pretraga

Predatorica u interijeru: Sve što morate znati ako u dom planirate donijeti biljku mesožderku

A- A+

Skoro da ne postoji interijer u kojem nije postavljena bar jedna biljka. U interijeru stvaraju posebnu atmosferu, a osim estetske imaju i brojne druge funkcije od kojih je najvažnija uloga pročišćivača zraka. No, jedna biljka od tog opisa potpuno odskače. Evo što sve morate znati ako se odlučite u svoj interijer unijeti predatoricu – biljku mesožderku.

Biljka mesožderka | foto: Pixabay

Do otkrića da biljke mogu hvatati, ubijati i probavljati manje insekte u 19. stoljeću došao je Charles Darwin.

Biljke u interijere unosimo primarno kako bi u njemu kreirali određenu atmosferu, a sekundarno zbog jedne od najvažnijih sposobnosti koje biljke imaju – pročišćavanja zraka. Visilice, puzavice, stabla, kaktusi… Opcije su brojne. No, jedna od njih nije nimalo uobičajena, a osim zelenila u dom će unijeti i dozu avanturizma.

Donosimo vam savjete i informacije koje morate znati prije nego li se odlučite na kupovinu biljke mesožderke.

Mesožderke u domu

Biljke mesožderke, za razliku od ostalih biljaka, ne mogu fotosintezom proizvesti tvari koje su im neophodne za život. Upravo zato svojim mamcima hvataju manje kukce koje potom probavljuju u procesu hranjenja. Hvatanje plijena mogu obavljati aktivno ili pasivno.

Kada su u pitanju mesožderke koje biljke hvataju aktivno na samoj biljci dolazi do preobrazbe listova kojima hvata plijen. S druge strane, pasivne mesožderke plijen hvataju tako što oblikom i bojama listova, koji tako postaju mamci, doziva manje insekte.

Biljka mesožderka | foto: Unsplash

Jedna od najčešćih biljki mesožderki u interijerima je Venerina muholovka. Riječ je o mesožderki koja plijen privlači bojom lista, to jest klopke, koji se nakon hvatanja plijena zatvara velikom brzinom. Tada kreće proces probavljanja kukca.

Uzgoj Venerine muholovke ne zahtijeva mnogo koraka, ali to ne znači da je jednostavan. Nakon kupnje preporučuje se biljku presaditi u veću lončanicu pritom pazeći na omjer treseta i perlita koji mora biti jednak. U zimskom periodu godine ona odmara na hladnijem mjestu bez direktnog sunčevog svjetla.

Pronađena ogromna mesožderka

U jugoistočnoj Aziji, na Mt. Victoriji na otoku Palawanu na Filipinima, pronađena je ogromna biljka mesožderka koja čak može probaviti i male glodavce. Voditelj istraživačkog tima Stewart McPherson saznao je za biljku 2000. godine od grupe kršćanskih misionara koji su naletjeli na nju tijekom planinarenja. Biljci je dano latinsko ime Nepenthes attenboroughii u čast Sir Davidu Attenboroughu, budući da je inspirirao generacije ljudi da se zanimaju za ljepotu i različitost ovog svijeta. Radi se o drugoj najvećoj vrčastoj biljci na svijetu čija stabljika može narasti do preko jednog metra, a kao oružje koristi vrčastu strukturu ispunjenu tekućinom. Oko svojih usta biljka izlučuje nektar koji mami kukce, miševe i štakore koji upadnu u zamku. Nakon toga biljka zatvara vrč, glodavci se uguše, a enzimi i kiseline razgrađuju tijelo životinje. Izvor: Agroklub

Tijekom toplijeg dijela godine biljku je potrebno redovito vlažiti korištenjem raspršivača vode. Savjetuje se da voda bude destilirana.

U ovom dijelu godine biljku držite na osvijetljenom mjestu te pratite koliko se biljka hrani. Pustite da se biljka sama hrani kako ne bi došlo do sušenja zbog neadekvatnih uvjeta, to jest previše hrane.

Biljka mesožderka | foto: Screenshot
Carnivorous Corner

Copy link
Powered by Social Snap