Pretraga

Projekcija filma ‘Mostovi – Ernest Weissmann’ prati lik i djelo jednog od najboljih hrvatskih arhitekata

A- A+

Na platou tržnice Dolac održana je javna projekcija dokumentarnog filma ‘Mostovi – Ernest Weissmann’. Riječ je o produkciji HRT-a koja prati lik i djelo jednog od najboljih hrvatskih arhitekata.

projekcija filma Mostovi

projekcija filma Mostovi | foto: UHA, M.Ercegović

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) organiziralo je javnu projekciju dokumentarnog filma ‘Mostovi – Ernest Weissmann’ nastalog u produkciji HRT-a. Projekcija je održana na gornjem platou tržnice Dolac, a nakon nje uslijedio je razgovor s scenaristicama, Tamarom Bjažić Klarin i Anom Marijom Habjan.

U dokumentarcu je objedinjen bogat arhivski materijal koji je Weissmann ostavio, uz sudjelovanje svjetskih stručnjaka, teoretičara i povjesničara arhitekture koji su oslikali vrijeme u kojem je Weissmann djelovao, te njegove utjecaje na domaću i međunarodnu arhitektonsku scenu.

Izdvojeni članak

Godišnja UHA izložba: Najbolji arhitektonski projekt u 2022. ‘Jašionica’ Davora Bušnje

Ernest Weissmann, hrvatski arhitekt međunarodne karijere, šest turbulentnih desetljeća 20. stoljeća ustrajao je u izgradnji svoje vizije boljega svijeta – projektiranju javnih zgrada, građenju i urbanističkom planiranju u službi običnih ljudi, održivog i humanog svijeta. Nakon diplome na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1926., usavršavao se kod vodećih svjetskih arhitekata Adolfa Loosa i Le Corbusiera u Parizu.

Kako ističu iz UHA-e Ernest Weissmann je bio jedini hrvatski arhitekt u kontinuitetu prisutan na europskoj, a kasnije i svjetskoj arhitektonskoj sceni, ne u funkciji pasivnog promatrača nego sukreatora. Bio je društveno odgovoran i angažiran arhitekt za kojeg je arhitektura bila alat za rješavanje društvenih problema. Njegovo zanimanje za novi svijet uključivalo je i nove medije, fotografiju i film, te je redovito snimao procese nastanka novih građevina ali i svakodnevne trenutke rada u atelijeru ili druženja s kolegama.

Pročitajte ovdje priču o još jednom slavnom hrvatskom arhitektu – Hermanu Bolleu.

Copy link
Powered by Social Snap