Pretraga

Razmišljate o postavljanju tapeta? Znate li kakve želite i kako ih uopće postaviti?

A- A+

Kada su u pitanju zidovi, jasno je da su vrlo bitni za cjelokupni dojam prostora. No, je li bojanje istih najlakši zadatak na svijetu? Definitivno nije. Postoji puno bezbolnija opcija, i ona dolazi u obliku tapeta. Posljednjih godina se sve više vraćaju u modu, a ove sezone je to najpopularnija opcija.

tepete kupaonica

Tapete na zidovima kupaonice | foto: Unsplash

Postoje svakakvi tapeti i naravno da postoje i oni u stilu 80-ih, zbog kojih su i dobili zloglasnu reputaciju. Ali isto tako postoje lijepi i moderni tapeti, koji zaista mogu u samo nekoliko poteza u potpunosti transformirati prostor. Potrebno je samo znati pronaći ono što ‘valja’. Kako piše Architectural Digest, u modu se vraćaju čak i ti zloglasni uzorci, u ipak nešto modernijoj verziji.

Uz to, iako smo naviknuli zamišljati tapete samo na zidovima, nije nimalo loša opcija staviti ih i na stropove. Doduše, morat ćete malo više razmisliti o tome kakav uzorak staviti. Ipak, nemojte se bojati igrati na sve, pa u potpunosti omotati sve zidove prostorije. Možete čak i kombinirati različite uzorke tapeta.

Ako se pitate kakvi tapeti će biti najzanimljiviji ove sezone, odgovor je vrlo jednostavan – zeleni. Općenito, ove godine će prevladavati zelena boja, u svim mogućim varijacijama. Vjerojatno ste i sami primijetili sve veći broj tapeta s uzorkom biljki, pa ni to nije loša opcija.

Izdvojeni članak

Tapete su se vratile na velika vrata, no oprezno s njima – Kako i zašto objašnjava ilustratorica Klasja Habjan

Jednom kad ste se napokon odlučili oko toga što ćete staviti na zidove, vrijeme je i da ih postavite. Postoje različite vrste tapeta, pa tako i one koje zapravo možete sami postaviti. Ako se odlučite na taj korak, bitno je prije svega da kupite dovoljno materijala. Nemojte škrtariti, zato što je vrlo vjerojatno da će vam trebati i više od onoga što ste predvidjeli.

Potražite pomoć

I koliko god posao djelovao jednostavan, vjerojatno će vam trebati pomoć. Nemojte se upuštati u ovaj posao u potpunosti sami, već zatražite pomoć prijatelja ili najjednostavnije, vaših ukućana. Pogotovo kada budete postavljali tapete na strop, koji je uvijek najkompliciraniji zbog same poze.

Dobar je savjet i to da sve dobro pripremite prije nego što počnete s radom. Pogotovo ako imate tapete s uzorkom. Pobrinite se da uzorak ‘namjestite’, kako ne biste sve postavili i shvatili da se negdje nešto ne slaže. Najbolje će biti da jednostavno sve pripremite na podu, baš onako kako to zamišljate na zidu.

Isto je tako bitno i pripremiti same zidove. Pobrinite se da apsolutno sve maknete, pa čak i da skinete okvire utičnica i prekidača za svijetlo. Možete lagano i ‘oprati0 zidove, koristeći krpu od mikrofibre, namočenu s blagim sapunom, koji neće dodatno ‘zaprljati’ zid.

Posebnu pažnju pridajte rezanju tapeta kada ih postavljate u blizini okvira od vrata ili prozora. Najbolje bi bilo da okvirno izrežete kut, a zatim kada sve polijepite, lagano odrežete višak. Od viška svakako ne boli glava, dok bi vam manjak mogao zadati i laganu migrenu.

I za sam kraj, mali poticaj – nemojte odustati. Postavljanje tapeta zaista nije najlakša stvar na svijetu, ali nije ni najteža. Uz samo malo truda i vježbe, ubrzo ćete svladati tehniku kao od šale. Samo si ostavite prostora za greške i dozvolite si da ovo bude projekt koji će vam oduzeti nešto više vremena. Ne žurite!

Copy link
Powered by Social Snap