Pretraga

Soba za školarca – imperativ preuređenja životnog prostora koji ne mora predstavljati stres

A- A+

Ljetne mjesece mnogi će iskoristiti za uređivanje doma, a među njima je velik broj roditelja djece koja će u rujnu prvi puta sjesti u školske klupe. Postojećim elementima dječje sobe koja je do sada služila samo za igru i odmor sada treba dodati nove koji se odnose na učenje, te stimuliraju koncentraciju i kreativnost. Doznajte kako uz pomoć jednostavnih građevinskih zahvata i dizajnerskih trikova prilagoditi životni prostoru djetetovom polasku u školu.

preuređenje dječje sobe

preuređenje dječje sobe | Freepik

Dinamiku transformacija sobe za mališana u sobu za školarca određuju tri osnovne smjernice: površina i razmještaj cijelog stambenog prostora, činjenica da li budući prvašić trenutno sobu dijeli s vama ili mlađim bratom/sestrom i, naravno, budžet s kojim raspolažete.

Novi izgled postojećeg prostora

Svakako je idealna situacija ako dijete već ima svoju sobu. Tada u budžet valja uklopiti uređenje zidova, kupovinu funkcionalnog namještaja i osiguravanje protoka svjetlosti kroz prostoriju.

Iako se uređenje zidova čini kao lak zadatak, treba biti svjestan da za ovaj pothvat nije dovoljno samo odabrati boju i kupiti valjak za krečenje. Postoji razlog zbog kojega majstori za ovaj posao naplaćuju 20 eura po kvadratu. No, ipak, to ne znači da zidove ne možete ‘riješiti’ sami.

Potrebno je iz prostorije izbaciti sav namještaj, te sa zidova skinuti dekoracije, odlijepiti naljepnice, izvaditi čavle i učvršćivače, a potom s glet masom popuniti sve rupe i pukotine. Ukoliko je izolacija prostorije rađena s knaufom posebnu pažnju treba obratiti na spojeve ploče te, ukoliko su na bilo koji način istaknuti, treba ih učvrstiti spojnom građevinskom trakom za ovu namjenu. Tek onda slijedi bojenje zidova u željenu boju. Preporučuje se izabrati neutralne tonove, te izbjegavati šarenilo. Vedar ugođaj može se postići već kombinacijom bijele s tek jednom ili dvije boje.

Novu svježe obojanu sobu možete ispuniti i namještajem koji ste već koristili, ali treba ga pametno razmjestiti da se u prostoriju uklope novi elementi – radni stol i police za školske potrepštine. Radni stol trebao bi biti postavljen tako da, koliko god je to moguće, bude pod izvorom prirodne svjetlosti. Ukoliko je vaš vrtićarac do sada u sobi imao za igračke na raspolaganju namještaj koji omogućuje da mu sve bude vizualno i na ruku dostupno mudar je odabir postavljanje viših odjeljaka s pretincima koji se otvaraju i zatvaraju. Lakše je pisati domaću zadaću kada omiljeni plišanac ne poziva na igru.

dječja soba preuređena

dječja soba preuređena | Ivana Solar

Ako ste do sada preferirali prigušena svjetla u dječjoj sobi, također je vrijeme je za promjenu. Za učenje i dobru koncentraciju neophodno je u dječjoj sobi imati čist izvor svjetlosti, kako na stropu, tako i povrh radnog stola. Za održavanje večernje rutine odlaska na spavanje uvijek možete uz krevet ostaviti noćnu lampu. Ukoliko u prostoriji postoji krovni prozor dobra je investicija kupovina kvalitetnog sjenila i vanjske tende kojima možete uvijek regulirati protok svjetlosti, ali i osigurati ugodniju temperaturu u prostoriji.

Izdvojeni članak

Tražite inspiraciju? Pogledajte kako izgleda ova preuređena kuća u mediteranskom stilu

Pregrađivanjem do nove prostorije

Bez obzira da li živite u manjem stanu ili kući dvokatnici s lošim rasporedom, ako dijete pred polazak u školu još uvijek sobu dijeli s vama ili mlađim bratom/sestrom to možete promijeniti pregrađivanjem određene prostorije knaufom. Pri tome treba paziti na dvije važne stavke – da obje prostorije koje nastanu ovim građevinskim zahvatom imaju osiguran ulaz (poželjno odvojen), te izvor prirodne svjetlosti (poželjno prozor), barem u prostoriji koja će postati dječja soba.

Pregrađivanje je lak posao ako imate čistu situaciju po pitanju prozora i vrata. Na primjer, ako ste odlučili u korist dječje sobe smanjiti dnevnu sobu ili veću spavaću sobu podijeliti na dva dijela u okolnostima kada ove prostorije imaju zid iza kojega se barem jednim dijelom nalazi hodnik ili predsoblje. Tada je prilikom pregrađivanja prostora potrebno imati fokus samo na tomu na obje sobe imaju dovoljno svjetlosti. Za postizanje ovoga cilja nije uvijek nužno mijenjati razmještaj prozora u prostoriji, posebno ako živite u stambenoj zgradi i to ne smijete učiniti. Knaufom iskusan majstor može učinkovito pregraditi dvokrilni prozor bez da to naruši estetiku prostora.

Situacija se komplicira ako ne postoji mogućnost da pregrađivanjem jedne prostorije dobijete dvije sobe od kojih svaka ima svoj ulaz/izlaz u predprostor i prozor. Ako je riječ o pregrađivanju dnevne sobe svakako si možete dozvoliti da iz nje put vodi u novu dječju sobu. Dok u situaciji kada od veće spavaće sobe pravite dvije manje pokušajte izbjeći da se iz jedne ulazu u drugu. Makar to značilo da će vaša spavaća soba ostati bez prozora. Djeca rastu nevjerojatno brzo i za tren ćete se naći u situaciju da ni vama ni vašem djetetu nije ugodno dijeliti ulaz.

pregrađivanje prostorije

pregrađivanje prostorije | Freepik

Ako vaš još malo pa školarac trenutno sobu dijeli s mlađim bratom ili sestrom koji će kroz godinu, dvije, tri također trebati svoju osunčanu dječju sobu, ne brinite, postoji i rješenje za ovaj problem. U jednu od dvije novonastale prostorije nedostatak prozora možete bitno ublažiti ugradnjom mat staklenog panela prema susjednoj prostoriji (pod uvjetom da u njoj ima dovoljno svjetlosti) ili pak, ako je riječ o zidu u nastajanju, gradnjom staklenom opekom u gornjoj polovici.

Izdvojeni članak

Vikend inspiracija: Uredi sobu kao pravi Jedi

Pametni dodatci

Od kako je vaše dijete stalo na noge mučite muku da zidovi ostanu čisti? U novoj sobi za svoga školarac izdvojite dio zida i prijeđite ga tzv. bojom za crne ploče, odnosno bojom koja nakon sušenja površinu zida transformira u površinu školske ploče po kojoj je može beskonačno pisati kredom, te brisati običnom vodom i spužvicom. Uz to što će ostatak zidova u buduće biti čišći, novopečeni školarac ovaj će dodatak moći koristiti i za učenje kroz zabavu.

Rupičasti zidni paneli za odlaganje. Naravno, prvo su se pojavili u IKEA-i, te oduševili. No sada se već mogu pronaći i u drugim velikim prodajnim centrima za uređenje doma. Riječ je o rupičastim mentalnim pločama različitih dimenzija koje se jednostavno učvršćuju na zid. Potom se u rupice postavljaju elementi poput vješalica, polica ili košarica.

Copy link
Powered by Social Snap