Pretraga

Tražite inspiraciju? Pogledajte kako izgleda ova preuređena kuća u mediteranskom stilu

A- A+

Ako ste nedavno krenuli u proces preuređivanja prostora, onda ste vjerojatno neko vrijeme proveli po društvenim mrežama, u nadi da ćete naići na inspiraciju. I vjerojatno ste naišli na nekoliko milijuna profila, a niste mogli ni propustiti Krameraj.

Iza Instagram profila imena Krameraj se nalazi Maja Kranjec – stilistica interijera. Na svojem profilu redovito objavljuje fotografije koje mogu poslužiti kao inspiracija za osvježavanje prostora, a među posljednjim projektima koje je imala je upravo preuređenje kuće u mediteranskom stilu.

Među fotografijama koje je objavila su se tako našle slike prije i poslije od kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe i hodnika. Dakle, u pitanju je bilo potpuno preuređenje kuće za odmor.

– Prije uređenja prostora, važno je napraviti moodboard iliti kolaž inspirativnih slika koje predstavljaju  boje, atmosferu, materijale, sve ono što vlasnici žele u prostoriji. Te inspirativne slike vlasnici mogu naći sami, neki već imaju svoje mape s detaljima koji ih vesele i kakve žele u svom domu, ali često je slučaj da ja pronalazim ideje i inspiraciju na osnovu onoga što je vlasnicima stilski blisko. S obzirom na to da su u ovom slučaju željeli prozračan i svijetao prostor s odlikama mediteranskog stila, inspiracijski moodboard bio je prepun zemljanih i plavih nijansi te prirodnih materijala i tekstura, a lajtmotiv koji je na neki način bio uklopljen u sve prostorije bila je školjka. Kako se radilo o uređenju svih prostorija kuće za odmor, ključno je bilo stilski ih povezati s mjerom kako se jedna prostorija ne bi isticala više od drugih. Korištenjem iste palete boja kroz cijelu kuću i ponavljanjem sličnih motiva i tekstura, vjerujem da sam uspjela u toj namjeri, rekla nam je Kranjec.

Izdvojeni članak

Uređujete stan ili kuću? Pripazite na ovih pet čestih grešaka!

Uz već spomenute korake, Kranjec nam je detaljnije pojasnila koji su koraci kada se odlučujete krenuti s preuređenjem. Potrebno je biti i praktičan, ne samo fokusiran na estetiku.

Funkcionalnost

– Osim stila i boja koje će se unijeti u prostor, važno je definirati koje sve funkcije prostorija treba zadovoljiti te što bi trebalo poboljšati ili promijeniti. Nekad se radi o manjim detaljima poput slika na zidu i druge dekoracije, a nekad o većim komadima namještaja što je bio slučaj u dnevnoj sobi i kuhinji. Kako bih prostorije stilski objedinila, a i poboljšala funkcionalnost i prozračnost, odlučila sam zamijeniti neke komade namještaja, u ovom slučaju blagovaonski stol i stolce, radni stol i komodu. Kada se utvrde sve potrebe, radi se upotrebni moodboard koji sadrži izbor namještaja i dekoracije za određenu prostoriju, a nakon konačnog odabira vlasnika, slaže se popis tih artikala i obavlja kupnja, objasnila je Kranjec.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maja Kranjec |interior styling (@krameraj_)


Zanimalo nas je kako je točno izgledalo uređenje konkretno ove kuće. Naravno, kao i uvijek, bilo je nekih izazovnih situacija – ovaj put je to bila utičnica.

– U slučaju ovog preuređenja, nije se radilo samo o namještanju i stiliziranju svih komada u prostoru već sam i isplanirala neke male uradi sam projekte kako bih povećala funkcionalnost i estetiku prostora. Jedan od zanimljivijih projekata bio je sakrivanje utičnice iznad kauča na mjestu gdje sam htjela složiti galeriju slika. S obzirom na to da utičnicu nisam mogla pomicati, odlučila sam je uklopiti u galeriju pa sam ljepljivom trakom zalijepila okvir oko nje, a prekrila sam je školjkom koja se lako miče kako bi i dalje bila funkcionalna. Takve projekte svakako treba detaljno isplanirati unaprijed zbog svog potrebnog materijala i alata koji će vam zatrebati, savjetovala je Kranjec.

Osim materijala i alata, za preuređenje će vam trebati dovoljno vremena i puno strpljenja da uspijete sve provesti do kraja. Ono oko čega ne trebate brinuti jest budžet.

Second hand opcije

– Moje stajalište je da prije kupnje prvo treba iskoristiti one komade namještaja i dekora koje već imamo. To možemo napraviti tako da im damo novu ulogu ili ih preselimo u drugu prostoriju gdje će imati bolju namjenu. A ako baš moramo kupovati drugi namještaj, prednost dajem second hand komadima koji su nerijetko kvalitetniji od novih primjeraka iz dućana, a cjenovno puno povoljniji. Obje opcije iskoristila sam i u uređenju ove kuće – radni stol zamijenila sam novim, a staru komodu koja se stilski nije uklapala, nadomjestila sam vintage policom koja je puno bolje upotpunila taj kutak. Na mjesto starog ormarića je, pak, došla stara pletena košara koju su vlasnici imali u drugoj prostoriji kuće, ali u dnevnoj sobi se puno bolje uklopila, i estetski i funkcionalno. Zaključila bih da ne treba puno novaca za veliku promjenu nego više kreativnosti, vizije i snalažljivosti, rekla nam je Kranjec.

Da ne bi sve samo ostalo na teoriji, zanimalo nas je kako je to izgledalo u praksi, na primjeru preuređenja konkretno ove kuće. Nemojte se bojati, bitno je samo imati volje i mašte!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maja Kranjec |interior styling (@krameraj_)


– Otprilike pola budžeta otišlo je na spomenuti namještaj koji sam pronašla u većim dućanima s namještajem, a ostatak je iskorišten za dekoraciju i tekstil. S obzirom na to da je prostorije trebalo utopliti, odlučila sam promijeniti sve zavjese i karniše kako bih ih vizualno povezala, a tepisima, prekrivačima i jastučićima unijeti dodatnu teksturu i toplinu, pojasnila nam je Kranjec.

Dok je te stvari pronašla u dućanima, ostatak dekora je kupila na Hreliću. Kako kaže, to je njezino ‘najdraže mjesto za kupovanje dekoracija’. Kao prednosti takve kupovine je rekla da su stvari tamo cjenovno pristupačnije, napravljene od kvalitetnih materijala, ali i najbitnije – nose priče u sebi.

– Volim unijeti stare predmete u prostor jer imaju dušu i daju posebnost prostoriji. Na to potičem i klijente s kojima surađujem, prijatelje i poznanike i pratitelje na Instagramu. Prije nego kupite nešto novo, pogledajte u podrum, na tavan, u bakin ormar, sigurno ćete naći divne stvari pune uspomena koje će vašem prostoru dati više topline i originalnosti nego neki novi predmet koji ste kupili jer je u tom trenu bio u trendu, poručila je Kranjec.

Tražite inspiraciju? Pogledajte kako izgleda ova preuređena kuća u mediteranskom stilu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap