Pretraga

Uređujete stan ili kuću? Pripazite na ovih pet čestih grešaka!

A- A+

Kada je u pitanju opremanje stana ili kuće, teško je napraviti sve kako treba. Vjerojatno uvijek postoji još nešto što biste htjeli promijeniti, popraviti. Nemoguće je postići savršenstvo, ali zato ipak postoje neke stvari na koje morate pripaziti.

dizajnerski trendovi

Dizajnerski trendovi za ljetno uređenje doma, sunce | foto: Unsplash

Lako je gledati druge kako čine greške, kada se sami ne nalazite u situaciji u kojoj morate reagirati. Zatim dođe trenutak u kojem vi opremate novi stan/kuću i onda shvatite da ipak nije sve toliko lagano ni bajno, kao što se čini izvana.

Postoji mali milijun stvari na koje je potrebno paziti, a koje ni ne možete predvidjeti unaprijed. Ipak, postoje i neke univerzalne greške koje možete počiniti – mi smo tu da vas upozorimo da to ipak ne radite.

Vlogerica Jenny Mustard, koja ima više od 440 tisuća pretplatnika na svom YouTube kanalu, snimila je video u kojem navode pet greški koje svi čine pri uređenju interijera. Kako ne biste završili kao dio te skupine, poslušajte njezine savjete.

Kupiti sve odjednom

Kada krećete s uređenjem stana/kuće, lako je pasti u zamku brzog opremanja. Ako imate dovoljno novaca za sve kupiti odjednom, zašto i ne biste? Nije li poanta u tome da čim prije pripremite prostor za život i udobno se smjestite u svoj novi dom? Zvuči logično, znamo.

U stvarnosti, vrlo vjerojatno će vam ipak trebati više vremena da biste shvatili prostor, kako se vi osjećate u njemu i što na kraju krajeva i želite. Kada uđete u prazan stan, teško je zamisliti kako će to sve izgledati jednom kada dođe na svoje. Radije krenite lagano, počevši s najpotrebnijim stvarima. Dalje gradite s vremenom.

Previše slika na zidovima

U samom videu, Mustard kaže da je u pitanju njezina osoba preferenca, ali onda zatim nastavlja objašnjavati zašto je to slučaj. Točnije, kao primjer daje svoj stan, u kojem nema ništa obješeno na zidu. Kako kaže, tako dolaze do izražaja zidovi te se sobe čine prostranijima.

S druge strane, to ne znači da trebate izbaciti umjetnost iz svog stana. Postoji opcija s kojom ćete stvari postaviti na stanu, ali bez toga da ih zapravo objesite na zid. Jednom kad to napravite, teško da ćete više moći premještati stvari po stanu – možete ih zato staviti na stolove ili komode, a nije loša opcija niti jednostavno nasloniti na zid.

Tamne boje su teške, svijetle su lagane

Kada opremate prostor, bitno je dobro odabrati boje. Tamne boje će prostor vizualno smanjiti, dok će svijetle boje vizualno povećati. Nije loša ideja niti poslužiti se ogledalima kako biste postigli željenu iluziju. Ali, isto tako imajte na umu da teške boje idu ‘na dno’, dok svijetle idu ‘na vrh’.

U stvarnosti, to znači da smo nekako naviknuli na ideju tamnih podova, svjetlijih zidova i još svjetlijih stropova. Možete se odlučiti i za obrnutu kombinaciju, ali moguće je da ćete imati osjećaj da ste se našli u pogrešnom svemiru.

Udobno i nagužvano ili udobno i prozračno?

Kako kaže Mustard u videu, smatra da postoje dvije vrste ljudi: oni koji vole skučene i tople prostore, kao i oni koji uživaju u velikim i prozračnim sobama. Ne postoji nikakva komparacija između ova dva tipa, već je bitno imati na umu koji ste vi, i zatim se time slijediti u uređenju prostora.

Doduše, ovo je dobro imati na umu i prije samog uređenja, već pri odabiru samog prostora. Naravno, ako imate taj luksuz da možete birati.

Praćenje trendova

Najveća greška koju možete počiniti u opremanju stana/kuće jest ta da pratite trendove. Nekad se dogodi da su trendovi baš ono što vam se i inače sviđa, pa tu nema problema, ali češće su situacije kada vam se nešto sviđa samo zato što je u trendu. Ne dajte se nagovoriti – kad prođe trend, proći će i vas želja za time.

U svakom slučaju, detaljnije savjete za izbjegavanje navedenih grešaka možete naći u samom videu.

Copy link
Powered by Social Snap