Pretraga

Uredite svoj dom za ljetnu sezonu dizajnerskim komadom čiji se povratak dočekao s oduševljenjem

A- A+

Dugoočekivani povratak nekada popularnih ‘cane’ stolica s oduševljenjem su dočekali brojni zaljubljenici u dizajn interijera. Stolice izrađene od drva ili metala i ratana doživljavaju svoju renesansu kao središnji komad svakog interijera prilagodljiv svim stilovima.

cane stolica

Cane stolica | foto: Unsplash

Iako se dugi niz godina ‘cane’ stolice smatralo zastarjelim komadom namještaja koji se ne može uklopiti u suvremeni dom, njihova priča, a time i sudbina, polako se mijenja.

Takozvane ‘cane’ stolice nastale su kombinacijom nekoliko materijala, najčešće drva ili metala s izdržljivim i savitljivim ratanom. ‘Cane’ stolica nastaje posebnim stilom pletenja ratana što ju čini izrazito izdržljivom, ali i vizualno atraktivnom i prikladnom za svaki interijer.

Povratak u interijere diljem svijeta potvrđuje i sve veći broj objava na društvenim mrežama u kojima je upravo ‘cane’ stolica središnji motiv.

O nastanku ‘cane’ stolica

‘Cane’ materijal nastaje od kore ratana, a predstavlja idealnu alternativu presvlakama stolica od masivnog drva ili tvrdih tkanina. S obzirom na prozračnog svog dizajna ova stolica predstavlja svijetlu točku svakog interijera.

cane stolica

Cane stolica | foto: Unsplash

Jedna od najvećih prednosti korištenja kore ratana je njegova fleksibilnost, kako doslovna fizička, tako i dizajnerska. Sve veći broj dizajnera namještaja okreće se ovom održivom materijalu koji je, u slučaju da dođe do njegova pucanja, u potpunosti zamjenjiv novim isprepletenim nitima ratana.

O povijesti materijala:

Ratan u Zapadni svijet dolazi tijekom kolonijalizacije Istoka. Brojna populacija Jugoistočne Azije ovaj je materijal koristila za izgradnju svih elemenata svog doma, od podova do krova, a korišten je i u svrhe odijevanja. Dolaskom kolonizatora u svijet u kojem je standard sjedenje na podu doma u potpunosti se mijenja uloga ratana pa on postaje glavni građevni materijal za brojne fotelje i stolice pristiglih Europljana i Kineza. Većina cane stolica danas se proizvodi u proizvodnim pogonima u Kini.

Svojom prisutnošću u interijeru ‘cane’ stolice stvorit će dojam jednostavnosti, minimalizma, prostora nadahnutog prirodom. S obzirom na brojne mogućnosti pletenja kore ratana nastali komadi mogu se kreirati tako ga pristaju svakom dizajnerskom stilu, pa čak i onom industrijskom u kojem njegovim snažnim linijama pruža otpor dozom dizajnerske elegancije.

Izdvojeni članak

Ratan: Bezvremenska zvijezda svakog unutarnjeg i vanjskog prostora doma

Cesca stolica

Tijekom vremena Bauhausa 1928. godine Marcel Breuer kreira svoju inačicu ‘cane’ stolice poznatije pod imenom Cesca. Bila je to prva stolica koja je nastala kao kombinacija čelične konstrukcije i kore ratana pa danas predstavlja jedan od najznačajnijih dizajnerskih komada namještaja 20. stoljeća.

Svoje stolice Breuer kreira bez posebne vizije kojoj prostoriji doma trebaju pripadati. Tijekom 1960-ih i 1970-ih godina Cesca stolice dolaze na naslovnice američkih časopisa o arhitekturi kao elementi sofisticiranih blagovaonica koji se ne proizvodi u velikim količinama, stoga ovaj dizajnerski komad ostaje nedostižan širokim masama sve do 1970-ih i 1980-ih godina prošloga stoljeća kada na tržište dolaze nešto jeftinije inačice masovne proizvodnje.

Thonet stolica

Popularna verzija ‘cane’ stolica je i Thonet čija se forma i dizajn danas često repliciraju. Thonet stolicu 1850-ih godina kreira Michael Thonet, a ona ubrzo postaje jedan od najuspješnijih proizvoda 19. stoljeća koji svoju popularnost ne gubi ni dan danas.

Dizajn Thonet stolice mnogima je poznat kao dizajn barskih stolica, zaobljenog drvenog naslona s okruglim sjedalom od pletenog ratana i pomalo zakrivljenim nogama. Veliku popularnost u uređenju interijera Thonet stolice stječu tijekom 1920-ih kada se pronalaze u gotovo svim domovima zahvaljujući francuskom arhitektu Le Corbusieru koji ih je popularizirao svojim izložbama i crtežima.

Thonet stolice moguće je i danas kupiti, a prema navodima Architectural Digesta zahvaljujući svom dizajnu one jesu i bit će bezvremenske.

Copy link
Powered by Social Snap