Pretraga

[FOTO] Dizajnerica interijera koja se bavi restauracijom: U potpunosti transformirala ormar

A- A+

Restauracija starog namještaja je nešto što nas oduševljava, iz dana u dan. Zaista je fascinantno vidjeti kako ljudi mogu od ničega, napraviti nešto. I to ne bilo što, nego predivan namještaj koji će još dugo, dugo godina biti u funkciji. Danas donosimo upravo jedan takav primjer.

Restauracija starog ormara, foto: Nejla Redžić

Naša današnja sugovornica je Nejla Redžić, koja je inače dizajnerica interijera i kako ona kaže, estetika je neodvojivi dio njezine svakodnevice. Iza nje je nekoliko sličnih projekata, ali ovaj je ipak poseban jer je bio poklon za njezine roditelje. Željela je interijer obiteljske kuće oplemeniti autentičnim komadima namještaja i tu se rodila ideja.

– Jako volim antikvitete i masivne komade namještaja koji svakom prostoru sigurno daju osobnu pečat. Sigurna sam da su takvi komadi namještaja neprolazni i stvarno vrijedni truda. Svaki projekt je zasigurno novi izazov, baza je prije svega u dobroj procjeni stanja određenog komada namještaja, kontinuiranoj educiranosti i neodvojivom smislu za estetiku. Sa svakim novim projektom sve više učim i postajem temeljitija, rekla nam je Nejla.

Kako ovo nije njezin prvi projekt, zanimalo nas je kako inače izgled ovaj proces restauracije. Naravno, najbitniji je onaj prvi korak  – smisliti kakav će biti novi izgled starog namještaja.

Izdvojeni članak

[FOTO] Možete i vi probati: Ovako se radi restauracija starog kuhinjskog ormara

– Ideje se također javljaju vrlo spontano. Čim vidim određeni komad namještaja već imam viziju kako bi on mogao izgledati. Ta se početna ideja naravno konkretizira uzimajući u obzir osobni stil klijenta i naravno stil prostora u koji bi se komad namještaja trebao uklopiti. Ovaj projekt mi je posebno drag jer je bio poklon za moje roditelje. S toga sam se i odlučila upotpuniti ga sa simboličnim motivima ždralova koji su inače simbol za sreću, opskrbu i dug život, otkrila nam je naša sugovornica.

Realizacija ideje

I dok su ideje itekako bitne, još je bitnije to zapravo i realizirati u stvarnosti. Ako ste se ikad pitali kako izgleda taj proces, naša sugovornica nam je detaljno objasnila što je točno napravila kako bi ovaj ormar transformirala.

– Sam proces se prvenstveno bazira na procjeni stanja i eventualnih oštećenja, ako ih ima. Potom slijedi kombinirana priprema drveta s brus papirom različitih granulacija, uklanjanje površinskih masnoća, postojeće boje i krpanje pukotina i izjednačavanje postojećih neravnina. Nakon toga slijedi nanošenje temeljne boje u jedan ili dva sloja, prema nekoj slobodnoj procjeni, objasnila nam je Nejla.

Prvi dio je zapravo samo priprema za ono što slijedi i tada vjerojatno nećete vidjeti neke velike promjene. Ali, zato sada slijedi ‘zabavan’ dio, kada vaš projekt zapravo polako počinje poprimati konačan izgled.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako ovaj mladi par restaurira i udahnjuje novi život starom namještaju

Konačan izgled

– Zatim sam nanijela boju na bazi vode u dva sloja, ručno, kombinirajući valjak i četkice. Boju sam sama smiješala. Potom je uslijedilo ponovno brušenje s mekim papirom kao priprema za završni sloj boje. Postojeće šarke sam zadržala i dodatno ih istaknula sprejom u boji starog zlata. Na ukladama sam kombinirala dvije različite Rascheve tapete iz iste ‘Kimono’ kolekcije. Unutrašnjost ormara sam pobojala lazurnim premazom za zaštitu drveta pri čemu je njegova tekstura ostala i dalje vidljiva, otkrila nam je naša sugovornica.

Kada su u pitanju ovakvi projekti, stvarno se morate pripremiti na to da se neće stvari dogoditi preko noći. S vremenom će vam vjerojatno stvari ići brže i lakše, ali bolje je možda i dulje raditi, ali uz bolje rezultate. Jer na kraju krajeva, to ćete imati zauvijek.

– Ne bih mogla reći koliko mi je točno vremena trebalo za dovršetak, jer ga nisam radila kontinuirano i nije mi bio cilj završiti ga u što kraćem roku. Važno mi je bilo da to uradim temeljito i da mu produžim ‘rok trajanja’. Ovakvi poduhvati svakako zahtijevaju vrijeme, posvećenost i dosta strpljenja. Ali oduševljenje je nemjerljivo kada vidimo konačni efekt u interijeru, zaključila je Nejla.

Copy link
Powered by Social Snap