Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako ovaj mladi par restaurira i udahnjuje novi život starom namještaju

A- A+

Prije nekoliko dana je u Facebook grupi Majstor u svom domu, koja okuplja preko 370 tisuća pratitelja, osvanula objava koja nam je odmah privukla pozornost. Naime, jedna korisnica je objavila fotografije noćnog ormarića prije i nakon restauracije. Malo je reći da nas je ova ‘transformacija’ oduševila pa smo odlučili kontaktirati korisnicu koja stoji iza objave kako bi nam otkrila nešto više o njezinom projektu.

Restauracija starog noćnog ormarića| foto: Ida Bilić

Kao što je vidljivo na slici, radi se o starom noćnom ormariću kojeg bi većina ljudi bacila i zamjenila ga novim. Međutim, mlada Ida Bilić, koja je po struci diplomirana ekonomistica, si je dala truda i pretvorila ovaj ormarić u prekrasan komad namještaja kojeg bi većina nas poželjela imati u svom domu. Kako je objasnila u svojoj objavi, Ida je ormarić prvo oprala, a potom uz pomoć fena i i špatule, odlijepila i ogulila sav furnir koji se odvajao. Potom je uslijedilo puno kitanja i šmirglanja pa ponovno kitanja i šmirglanja.

– Kompletnog sam ga premazala drvocidom, eto za svaki slučaj. Sa bojom sam iskreno kemijala. U zelenu boju na sintetičkoj bazi, umiješala sam sodu bikarbonu i vapna, kako bih dobila grublju teksturu, grublju i od kredne boje. Boju sam nanijela kistom, piše Ida.

Nadalje, Ida objašnjava kako je na namještaju napravila lijepe, zlatne ukrase.

Restauracija noćnog ormarića | foto: Ida Bilić

– Ukrase sam napravila pomoću šablone i zlatne boje sa zrncima koji su nalik sitnom pijesku – ali se ustvari radi o sitnim Swarovskim kristalićima. Boju sam nanosila sa špatulom. Oba proizvoda su od Posh Chalk-a i mogu se nabaviti u Hrvatskoj, otkriva Ida.

Objasnila je i kako je umjesto starih šarki stavila nove, a zamjenila je i ručkice. Međutim, nije stavljala nove već je iskoristila ručkice s drugog starog namještaja te ih je bilo potrebno dobro ispolirati. Na kraju, cijeli je ormarić zaštitila prozirnim akrilnim sprejem, napisala je Ida u objavi.

Izdvojeni članak

Studentica akademije ljeto je odlučila iskoristiti radno pa restaurira djela najistaknutijeg hrvatskog umjetnika

Projekt je rezultirao prekrasnim komadom namještaja

Tako je ormarić, nakon silnog uloženog truda zasjao u novom ruhu, a koliko se ljudima svidjela ova restauracija govori i činjenica da je objava prikupila više od dvije tisuće lajkova te više od 150 komentara.

‘Svaka čast na trudu i na predivnom rezultatu na kraju’,  ‘To nema cijenu.. Od truda do konačnog, predivnog rezultata. Bravo!’,  ‘Divno, veseli me kad vidim, da uspomene puno znače. A dio namještaja postaje prelijep komad u kući’,  samo su neki od brojnih pozitivnih komentara koje je dotična objava prikupila.

foto: Ida Bilić

Budući da se radi o jednoj zaista impresivnoj restauraciji, veseli nas čuti da to nije jedini takav Idin projekt. Naime, ljubav prema restauraciji starog namještaja Ida dijeli sa svojim dečkom Edvinom Gromilom (prvostupnikom informatičkog menadžmenta).

Ovaj mladi par iz Istre, je uz izvanredno studiranje odradio 5 godina (10 zimskih/ljetnih sezona) u Austrijskim Alpama. Oboje su bili zadovoljni poslodavcem i uvjetima koje im je pružao, međutim, kako Ida objašnjava, oboje ih krasi entuzijastičan duh željan novih znanja kao i primjene vlastite kreativnosti. Tako su između sezona, kada bi došli kući, krenuli sa svojim novim hobijem.

Svatko odrađuje svoj dio posla

– Edvin uglavnom odrađuje teže dijelove obnove, posebice kada je u pitanju zamjena trulih dijelova te izrada novih koji su preslika onoga što je nekada bilo. Izrada nožica, ukrasnih lajsni, ručkica, polica, to je sve njegovih ruku djelo, kaže nam Ida.

Ida je pak ta, koja uglavnom nabavlja odbačeni namještaj za kojeg odmah ima viziju kako bi u budućnosti trebao izgledati. Odabir i nabava boje, novih metalnih dijelova ili prikladnih ručkica, također spadaju u njezin dio posla.

Ida i Edvin | foto: Ida Bilić

Izdvojeni članak

Ne bacajte stari namještaj! Evo kako mu jednostavno i povoljno udahnuti novi život

Talentirani par svojom kreativnošću ponovno ‘udahnjuje život’ starom namještaju

U svom radu su za sada su koristili boje na vodenoj ili uljanoj bazi, no od nedavno su se okušali i s krednim bojama, te pokušaju od samostalnog miješanja boje, čija je baza sintetička boja, a potom se dodaju drugi sastojci poput sode bikarbone, vapna, mrvljene krede ili gustina.

Osim toga, Ida je od nedavno postala ambasador poduzeća WoodUbend iz Velike Britanije koje im omogućava pristup novim bojama, patinama, ornamentima i šablonama koje trenutno još nisu poznate na našem tržištu. Radi se o bojama koje kada se zagriju stvaraju reljefnu teksturu, bojama koje sadrže Swarovske kristaliće, drvenim ornamentima koje je moguće savijati itd. Kako Ida objašnjava, radi se o ‘idealnoj prilici da se pokaže vlastita kreativnost’.

foto: Ida Bilić

Upravo je njihova kreativnost ne samo ‘spasila’ priličan broj starog namještaja, već ih pretvorila u izrazito lijepo i fascinantno pokućstvo.

– Brojni projekti restauracije namještaja završili su u rukama naših prijatelja i obitelji, vrlo često kraseći kuće za odmor i ville sa 5 zvjezdica u Istri, ponosno ističe Ida.

Kako naglašava ovaj par iz Istre, restauracija namještaja još uvijek predstavlja hobi, ali uskoro ga planiraju pretvoriti u samostalni vlastiti posao. Obzirom da je po fotografijama prilično jasno da se radi o iznimno talentiranom i kreativnom dvojcu, uopće ne sumnjamo da će u svom naumu i uspjeti

Copy link
Powered by Social Snap