Pretraga

Ratan: Bezvremenska zvijezda svakog unutarnjeg i vanjskog prostora doma

A- A+

Jedan od najkorištenijih materijala za izradu predmeta i namještaja za dom već dugi niz godina je ratan. Nazivom je obuhvaćeno više od 600 vrsta palmi koje rastu pretežno u tropskim dijelovima Afrike, Azije i Oceanije. Čvrsta stabljika ratana pokazala se kao materijal čiji izgled odolijeva novim trendovima pa namještaj od ove tropske biljke svoje mjesto bez problema pronalazi kako u unutarnjim, tako i u vanjskim prostorijama svakog doma.

Ratan u vanjskom prostoru doma | foto: Pexels

Upotreba ratana u izrađivanju predmeta za dom skoro da ne prepoznaje granice pa se danas u svim prostorijama mogu pronaći dekoracije ili namještaj izrađeni upravo od ratana.

Razlog zbog kojeg ratan vješto odolijeva brojnim novim trendovima u uređenju interijera možemo pronaći u njegovoj vještoj mogućnosti prilagođavanja svakom prostoru pa tako i svakom stilu. Predmeti izrađeni od ove tropske biljke neutralnih su boja što ih čini nenametljivima, a samim time i prikladnima za svaki dizajn.

Ratan je danas prisutan u svim oblicima i formama pa su načini njegovog korištenja u domu gotovo bezbrojni.

Ratan unutar doma

Kada govorimo o korištenju ratana u unutarnjim prostorijama doma skoro je nemoguće odlučiti od koje prostorije krenuti. Zbog svoje prilagodljivosti ratan je danas itekako prisutan u svakoj od njih i to ne isključivo kao detalj već i kao materijal od kojeg su izrađeni glavni komadi namještaja prostorije.

Ratan u kuhinji | foto: IKEA

U kuhinji ratan najčešće pronalazimo na blagovaonskom stolu. Od ovog materijala danas se vrlo često izrađuju podlošci za tanjure raznih oblika. Osim njih, u kuhinji i blagovaoni ratan ćemo pronaći i u obliku košare za kruh, pladnja za hranu, ali i blagovaonskim stolicama.

Izdvojeni članak

Dolazi živopisna IKEA kolekcija nastala u suradnji s poduzetnicima iz Indije, Jordana i Tajlanda

Nešto veći komadi namještaja najčešće će imati dijelove izrađene od ratana, a kada su u pitanju kuhinje najčešće se susrećemo s vitrinama za posuđe čije su fronte izrađene upravo isprepletanjem stabljike ratana.

Ratan u blagovaonici | foto: IKEA

Prostorije u kojima ćemo predmete od ratana pronaći najčešće su dnevna i spavaća soba. U dnevnoj sobi ratan se vješto prilagođava svakom dizajnu. Uglavnom je riječ o komadima poput fotelja ili košara za odlaganje koje zbog neutralnih tonova i mogućnosti kombiniranja s drugim materijalima, poput metala ili drva, lako mogu upotpuniti prostor.

Ratan u dnevnoj sobi | foto: IKEA

Noviji trendovi sve se češće baziraju na upotrebi prirodnih materijala stoga ne čudi da vodeće kuće za proizvodnju i prodaju namještaja i dodataka za dom u kreiranju novih kolekcija što je više moguće uključuju i ratan pa je danas njegova uporaba u prostoru moguća bez potrebe razmišljanja o slaganju s postojećim elementima.

Ogledala s okvirom od ratana | foto: IKEA

Kada je u pitanju spavaća soba ratan se koristi u izradi svih većih komada namještaja, od kreveta preko fotelja do ormara za odjeću. Ovaj materijal spavaćoj sobi će pridonijeti i svojim dojmom kojim kreira atmosferu opuštenosti, prozračnosti i prirodnosti prostora što se u prostorima za opuštanje poput spavaće sobe očekuje i podrazumijeva.

Ratan se vješto kombinira s ratanom, lanom, pamukom i drvom kreirajući tako mirnu oazu nadahnutu prirodom.

Ratan u spavaćoj sobi | foto: IKEA

Ratan u vanjskim prostorima

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojeg ratan ne gubi na popularnosti njegova je izdržljivost. Upravo zbog toga ovaj materijal već je godinama u samom vrhu materijala za izradu vanjskog namještaja.

Varijacije su brojne. Od velikih vanjskih sofa, preko fotelja, do ljuljački za odmor. U izradi komada namještaja koji će tijekom godine stajati na otvorenom ratan se često dodatno premazuje posebnim bojama koje će njegovu izdržljivost i kvalitetu dodatno osigurati.

Ratan u vanjskom prostoru doma | foto: Pexels

Važno je naglasiti da danas postoje i brojne sintetičke verzije ratana koje, kada je u pitanju odabir vanjskog namještaja, ipak imaju prednost u odnosu na prirodnu verziju koja će pred vremenskim izazovima biti nešto manje izdržljiva.

Na koji god odabir ratana se odlučili morate imati na umu da dugoročnost odabranih komada ovisi o kvaliteti ratana, prirodnog ili sintetičkog, koji je korišten u izradi, a oni kvalitetniji češće će biti i skuplji. Ipak, ako se odlučite na uređenje doma ratanom možete biti sigurni da ste odabrali materijal koji se lako održava, koji se lako usklađuje s ostalim namještajem u domu i koji je dugoročno ulaganje u dom.

Izdvojeni članak

Japandi: Bezvremenski stil koji je spojio ono najbolje od minimalističkih interijera

Održavanje ratana

Ratan je materijal koji se vrlo lagano održava i ne zahtijeva upotrebu posebnih i skupih sredstava za čišćenje. Zapravo, ono što je potrebno za njegovo održavanje vjerojatno već imate u domu.

Kako bi očistili predmete i namještaj od ratana u zdjelu s toplom vodom dodajte deterdžent za pranje posuđa. U dobivenu kupku uronite mekanu pamučnu krpu pazeći pritom da se ne natopi previše tekućine koja. Ako je potrebno krpu dodatno ocijedite i potom njome pobrišite namještaj od ratana. Svaki namještaj od prirodnih materijala, pa tako i ovaj, može se dodatno nahraniti i tako očuvati korištenjem ulja koji mu produžuju vijek trajanja. Kada je u pitanju sintetički ratan namještaj se održava bez dodatne doze opreza s vodom s obzirom na to da ne može doći do njegovog oštećenja.

Ratan u vanjskom prostoru doma | foto: IKEA

Copy link
Powered by Social Snap