Pretraga

Japandi: Bezvremenski stil koji je spojio ono najbolje od minimalističkih interijera

A- A+

Japandi, stil koji je spojio dizajn dva možda nespojiva dijela svijeta, Japana i Skandinavije. No, ono što će istinski zaljubljenici u minimalistički dizajn znati, Japan i Skandinavija imaju mnogo toga zajedničkog kada je u pitanju dizajn interijera. Neutralne boje, prirodni materijali i prozračnost prostora samo su neke od karakteristika stila koji bi mogao postati bezvremenski.

JAPANDI

Japandi | foto: SVARTISEN

Japandi se može opisati kao jednostavan stil koji spaja jednostavnost, minimalizam i estetiku.

Spojem japanskog i skandinavskog dizajna interijera nastao je Japandi, jedan od najpopularnijih minimalističkih uređenja interijera. Ovaj skandinavsko-japanski stil obuhvaća funkcionalnost i ljepotu minimalizma.

S jedne strane, skandinavski dizajn, za kojeg su karakteristične jednostavnost, ravne linije i dizajnerski komadi, spojio se s japanskim, elegantnim i smirujućim. Kada se svi navedeni faktori spoje dobije se dizajn koji omogućava spektar mogućnosti korištenjem onog najnužnijeg.

Japandi | foto: SVARTISEN

Elementi koji stvaraju Japandi

Minimalizam Japandija nije teško kreirati u domu. Jedno od najvažnijih pravila ovog dizajna je funkcionalnost, a uvijek vrijedi i ono manje je više. Namještaj koji se odabire mora biti visoko funkcionalan, nenametljiv, a poželjne su i dizajnerske linije. Također, preporučuje se i odabir namještaja neutralnih tonova, poput bukve i jasena.

Prostor ne smije odavati dojam pretrpanosti. Izloženi su samo funkcionalni komadi, a detalji kojima se postiže dojam topline u prostoru, su nenametljivi i najčešće je riječ o biljkama. One, svojim dubokim zelenim tonovima, naglašavaju prirodne materijale koji su obavezni u svakom Japandi domu. Ostali detalji, poput zdjela na stolu, vaze ili jastuka, također moraju imati određenu funkcionalnost, a ne samo estetski efekt u prostoru.

Japandi | foto: SVARTISEN

Materijali koji se koriste kako bi se kreirao Japandi interijer moraju biti što prirodnijeg podrijetla, a najčešće je riječ o namještaju izrađenom od drva. Njega upotpunjuju platna i tkanine neutralnih boja, poput bijele, sive i bež, koji decentno naglašavaju stil u prostoru. Važno je naglasiti da se u Japandiju uvijek bira kvaliteta pred kvantitetom. Namještaj i detalji koji se odabiru trebali bi biti što kvalitetniji i dugotrajniji, a samim time i jednostavnijih linija koje će lako odoljeti promjenama trendova kroz vrijeme.

Izdvojeni članak

Izazovi arhitekture: Neuobičajeno velika obiteljska kuća na maloj građevinskoj površini

Suptilnost odabira boja i detalja

Neutralne boje, prigušene, za neke pomalo hladne, temelj su Japandija. Čak i u slučajevima korištenja nešto naglašenijih boja, poput plave, uvijek se treba pripaziti na to da odabrani namještaj ili detalj ne iskače u prostoriji, već da naglašava njenu prozračnost i opuštajuće trenutke koje omogućava. Boje koje se odabiru za zidove moraju biti što svjetlije, a preporučuje se bijela, kako bi se prirodna svjetlost što bolje reflektirala u prostoru.

Pri odabiru podnih obloga poseban naglasak stavlja se na parket koji je najdraži i najčešći odabir dizajnera koji kreiraju Japandi u domovima. Boja parketa prilagođava se boji odabranog namještaja, ili obrnuto, a najčešće je riječ o svjetlijim tonovima, bez dodatnog sjajnog premaza.

Japandi | foto: SVARTISEN

Rasvjetna tijela morala bi maksimalno ispunjavati svoju osnovnu funkciju, a estetski nadopunjavati prostor. Osvijetljenost prostora često se naglašava, a odabrana rasvjetna tijela morala bi nadopunjavati minimalistički ugođaj kreiran u interijeru. Često se odabiru ona izrađena od prirodnih materijala, jednostavnih linija i neutralnih boja.

Izdvojeni članak

Minimalistički stan u kojem svatko može pronaći harmoniju i sklad

Smirujući Japandi efekt

Japandi efekt može se prenijeti u svaku prostoriju. Važno je držati se osnovnih pravila ovog novog dizajnerskog pravca koji svaku prostoriju pretvara u opuštajuću zonu unutar doma. Neutralne, zemljane boje, biljke, ravne linije namještaja, prozračni tekstili od prirodnih materijala, decentni i funkcionalni detalji, rasvjetna tijela. Sve to čini Japandi onim što jest, spojem sva stila koje dijele tisuće kilometara, ali koji imaju isti cilj, kreirati za svog korisnika mirnu oazu unutar doma.

Ako u dom želite unijeti glave elemente Japandija usredotočite se na kreiranje izrazito funkcionalnih prostorije. Prvi korak u tome je čišćenje, izbacivanje iz doma svega onog što je nepotrebno i što se godinama nakupljalo, ostavite samo ono što je nužno, što svakodnevno koristite. Neka prostor djeluje čisto, jednostavno, prozračno, ali i estetski privlačno.

Japandi | foto: SVARTISEN

Copy link
Powered by Social Snap