Pretraga

Izazovi arhitekture: Neuobičajeno velika obiteljska kuća na maloj građevinskoj površini

A- A+

Kreiranje obiteljskih kuća nikada nije lagan zadatak. Arhitekti moraju obratiti pozornost na nebrojno mnogo podataka, želje naručitelja, ali i na uvjete koji mu se na terenu pružaju. Posebno težak zadatak kreirati je veliku obiteljsku kuću na maloj građevinskoj površini.

kuća japan

Kuća u Tamatsu | foto: Ido Kenji Architectural Studio

Kuća je kreirana za obitelj s dvoje djece na lokaciji stare drvene dvokatnice u vlasništvu klijenta.

Japanski arhitekt Kenji Ido kreirao je suvremenu obiteljsku kuću u jednom od kvartova Osake. Riječ je o kući na više etaža koja je smještena na lokaciji na kojoj se do tada nalazila drvena dvokatnica u vlasništvu naručitelja projekta.

Pozornost struke ova je obiteljska kuća privukla činjenicom da je kreirana i izgrađena na površini 43 kvadratna metra. U okruženju kuće nalaze se manje obiteljske kuće, tvornice te poslovne zgrade. S obzirom na to da su okolne zgrade toliko blizu, jedan od glavnih zahtjeva klijenata bio je omogućiti ulazak što je više moguće prirodnog svjetla u prostorije, posebno dnevnu sobe.

kuca japan

Kuća u Tamatsu | foto: Ido Kenji Architectural Studio

Želje klijenta i mogućnosti prostora

S obzirom na malu kvadraturu građevinskog zemljišta ideja arhitekta bila je da ga kuća volumenom što više ispuni.

– Prema životnom stilu klijenta spavaća soba para smještena je u prizemlju kuće, obiteljska dnevna soba smještena je na prvom katu, spavaće sobe dvoje djece na drugom katu, dok je na krov smještena terasa, navodi arhitekt Kenji Ido te dodaje kako se zbog strukturalnih razloga ipak nije bilo moguće napraviti sve prostorije otvorenog tlocrta.

– Stoga sam rotirao drugu etažu kuće za 14 stupnjeva te je tako međuprostor između zakrenutog zida i vanjskog zida kuće postao praznina, dodaje Ido.

Prozori su namješteni kako bi prirodna svjetlost dolazila do obiteljske dnevne sobe u prizemlju, a rotirani zidovi zamišljeni su kao origami unutar kuće.

japan kuca

Kuća u Tamatsu | foto: Ido Kenji Architectural Studio

Dizajn nalik na origami nije jedini dizajnerski detalj ove obiteljske kuće. Osim nakošenih zidova ističu se i lebdeće stepenice koje se svojom bojom u potpunosti stapaju s ostatkom kuće. Interijer kuće dizajniran je korištenjem prirodnih materijala i neutralnih tonova boja.

Osim dizajna unutrašnjosti iskače i njen vanjski izgled koji se u potpunosti razlikuje od kuća u okolini. Naime, kuća je u potpunosti bijele boje.

Copy link
Powered by Social Snap