Pretraga

Novi trend koji podsjeća na kreativan nered: Znate li što je ‘cluttercore’?

A- A+

Internetom se širi nova estetika, dosta drugačija od svega na što smo dosad naviknuli. Za razliku od jasnih i čistih linija, cluttercore unosi nered u vaš prostor. Ako ste dobro upoznati s pojmom kreativnog nereda, ovo je estetika u kojoj ćete se napokon pronaći.

Ilustracija, foto: Unsplash; Alex Russell-Saw

Dugo vremena je minimalizam vladao prostorima diljem svijeta. Od poslovnih prostora, pa sve do domova – minimalizam je bio univerzalan odgovor. Na trenutke je minimalizam bio toliko snažan, da se riskiralo da prostor postane ‘sterilan’, pogotovo kada su u pitanju bili domovi. Jednostavno, ako sve izgleda kao da je tek izašlo iz trgovine, postavlja se pitanje živi li netko tu uopće?

Posljednjih par sezona je minimalizam pao u drugi plan i neki novi trendovi su zauzeli njegovo mjesto, a između ostalog i internetska hit senzacija, estetika imena ‘cluttercore’. Kao što i samo ime sugerira (clutter = nered), ovo je daleko od minimalizma. Bit cijele estetike se krije u tome da je sve skupa pomiješano – razni uzorci, razne boje, razni stilovi. Sve je pomiješano i nimalo uređeno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nicole Tozier (@peachwoodvintage)

Nemojte se zavaravati – ovo nije izlika koja će vam dopustiti da se vaš prostori pretvori u ‘smetlište’. I dalje ćete morati usisavati i brisati prašinu, samo što će vam vjerojatno biti teže, zato što ćete imati više stvari o kojima ćete morati brinuti. Ipak, toliko dobro izgleda, da se zapravo isplati potrošiti koju minutu (ili sat) više no inače.

Ono što je prije svega karakteristično za ovaj nered, jest to što pruža toplinu prostor. Stoga, stvari koje unose ‘nered’ neće biti nasumično pobacane, već stvari koje koristite na dnevnoj bazi. Za razliku od minimalizma, koji sklanja iz prostora, ‘cluttercore’ pozdravlja upravo to – nered koji donosi život u prostoru.

Izdvojeni članak

TikTok ponovno oduševljava: Šest trendova na DesignToku, posvećenom dizajnu interijera

Upravo zato ćete u ovoj estetici najčešće naići na prirodne materijale i tople, zemljane boje. Biljke su neizostavan dodatak, kao i sve one male, slatke stvari koje smo do sad skrivali. U kuhinji ćete tako ponosno izložiti policu sa začinima, dok ćete u radnoj sobi prihvatiti to da vam knjige na polici nisu poslagane abecednim redom.

Naravno, sve je to zapravo dobro promišljeno i usklađeno, samo se neiskusnom oku čini da je u pitanju ‘slučajan’ nered. Za razliku od minimalizma, ovom stilu ćete se morati itekako posvetiti. Između ostalog, zato što je potrebno unijeti i dio sebe u cijelu situaciju, kako bi prostor zaista bio vaš.

Copy link
Powered by Social Snap