Pretraga

Velika transformacija franjevačkog samostana u moderno srce gastronomije

A- A+

Studij Hotelijerstva i gastronomije Sveučilišta u Splitu preseljen je u Makarsku, i to u prostor nekadašnjeg samostana koji je transformiran u obrazovnu ustanovu u sklopu izazovnog projekta rekonstrukcije i prenamjene. Radilo se prema projektu arhitektonskog ureda Ja arhitekt iz Splita, odnosno arhitektica Josipe Rogošić i Andree Dujić.

Studij Hotelijerstva i gastronomije Sveučilišta u Splitu

Studij Hotelijerstva i gastronomije Sveučilišta u Splitu | foto: Universitas portal

Povijesni samostan renoviran je u moderni studij hotelijerstva i gastronomije pružajući inspirativno okruženje za buduće stručnjake u hotelijerstvu, piše egradnja.hr. Transformacijom je postignuta simbioza između povijesne arhitekture, jer se radi o zaštićenoj kulturnoj cjelini Franjevačkog samostana i crkve, i suvremenih potreba obrazovnog sektora.

Objekt se prostire na tri etaže na kojima se nalazi ukupno šest predavaonica (po dvije na svakoj etaži). Predavaonice su kapaciteta za 35 studenata, iznimka je velika predavaonica na 2. katu koja ima 63 sjedeća mjesta.

Izdvojeni članak

Foto: Rekonstrukcija krova na baroknoj palači Califfi iz 18. stoljeća

Uz predavaonice projektirani su i kabineti za profesore, prostor studentske referade i portirnica. Svi prostori hodnika stvaraju proširenu komunikaciju, odnosno postaju prostori zadržavanja i druženja studenata. U odnosu na postojeće stanje, najveću intervenciju doživio je glavni ulazni prostor, gdje je izvedeno novo trokatno stubište i dizalo.

Što se tiče vanjskog dijela, preoblikovano je glavno ulazno stubište te je izvedena rampa i dodatna kamena stuba, kako bi se ulaz prilagodio osobama smanjene pokretljivosti. Također, vodilo se računa i o uređenju eksterijera, odnosno novog kamenog popločenja te hortikulturnom uređenju okoliša.

Izdvojeni članak

Transformacija stare dubrovačke tvornice u novu knjižnicu

Projekt je obuhvatio niz arhitektonskih intervencija kako bi se samostan prilagodio novoj javno-obrazovnoj ustanovi. Očuvanje povijesnih elemenata kombinirano je s modernim pristupom dizajnu interijera.

Koncept interijera zamišljen je kao svojevrstan kontrast između novog i starog. Željeli smo naglasiti sve dodane elemente (stubište, dizalo, javni hodnici sa sanitarijama) modernim materijalima i bojama.

– U prostorima dominiraju terazzo porculanske pločice, antracit metalna ograda novog stubišta, klizna vrata crvene boje, koja naglašavaju sanitarije. Kod tretmana zaštićenih elemenata interijera, a u suradnji s konzervatorima, nastojali smo maksimalno replicirati izgled i boje originala starih 300 godina, objašnjava arhitektica Andrea Dujić.

Pogledajte ovdje kako izgleda velika transformacija zgrade ugljenokopa u inovacijski inkubator Alena Žunića.

Copy link
Powered by Social Snap