Pretraga

Za odabir savršene lampe ključan je samo jedan faktor koji otkriva brend Ja lampa

A- A+

Kada smo naišli na Instagram profil @ja_lampa oduševili smo se minimalizmom i profinjenošću kojima odišu lampe na ovom profilu. Poželjeli smo doznati više o istom, ali i kako odabrati savršenu lampu. Josipa i Andrea koje stoje ne samo iza JA LAMPE, veći i arhitektonskog ureda JA ARHITEKT dale su nam odgovore na ova i još poneka pitanja.

Lampa brenda JA LAMPA / foto: Nikola Zelmanović

Za početak smo naše sugovornice zamolili da nam se predstave.

JA ARHITEKT je arhitektonski ured koji su osnovale partnerice Josipa i Andrea prije tri godine u Splitu. Surađujemo još od studentskih dana, bilo da se radi o zajedničkim radionicama na fakultetu, freelance projektima interijera ili javnim natječajima tijekom rada u drugim uredima. Primarno se bavimo arhitektonskim projektima različitih mjerila, ali nam se oduvijek činila zanimljiva ideja o kombiniranju različitih struka, kažu nam Josipa i Andrea.

Na domaćoj sceni definitivno najveći uzor im je Grupa koja je postigla i međunarodni uspjeh sa svojim svjetiljkama, a kada bi morale općenito odabrati produkt dizajnere koji se bave dizajnom rasvjete onda bi sigurno dvije inspiracije bile Ingo Maurer i Arturo Alvarez.

– Oni na umjetničkoj razini prilaze proučavanju svijetla i materijala kojima postižu gotovo emotivne custom lampe, ističu naše sugovornice.

Lampa brenda JA LAMPA / foto: Nikola Zelmanović

Na koje proizvode, odnosno projekte ste posebno ponosne, pitali smo ove stručnjakinje.

– Ponosne smo na sam koncept prototipa koji je nastao spontano kao nusprodukt vaze i jednostavne okrugle lampe iz vlastitog doma. Kombinacija preklapanja i međusobne ovisnosti okvira i rasvjetnog tijela dovela nas je do same ideje naših lampi. Za sada u ponudi imamo dva modela podni i stolni, no u pripremi je i visilica koju bismo trebale uskoro izbaciti na tržište. Basic kolekcija zamišljena je kao osnova po pitanju modela i samog izgleda, dok ćemo se u budućnosti više baviti materijalima. Okviri različitih boja i obrada, kugle od plastike i prirodnih vlakana, tekstili različitih uzoraka, samo su jedne od mnogih ideja za budućnost, otkrivaju Josipa i Andrea.

Izdvojeni članak

Luminis Lamps – lampe čiji minimalizam dominira svakim prostorom

Koji tip kupaca obično kupuje vaše proizvode i u kakvim ih interijerima možemo naći, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Najčešće su kupci naši kolege ili investitori s kojima smo surađivale na projektima unutrašnjeg uređenja, pa se i u njima lampe najbolje uklope jer se u startu promišlja o projektiranju rasvjete. Osim toga se mogu kupiti preko web shopa www.jalampa.com i instagram profila @ja_lampa, ali i vidjeti uživo u tri izložbena salona. U Splitu u showroomu Ledeno doba u Ruđera Boškovića 9, u Zagrebu u showroomu Nunc u Ilici 168a i u dućanu Porculan u Tomašićevoj, kažu naše sugovornice.

Lampe brenda JA LAMPA / foto: Nikola Zelmanović

Kao što smo naveli u uvodu, poželjeli smo doznati kako odabrati, ali i pozicionirati savršenu lampu.

– Savršena lampa odnosno rasvjeta je uvijek stvar individualnih preferenci pa se bitno voditi tom mišlju prilikom odabira pozicije, veličine i vrste rasvjetnog tijela. Naše lampe su primarno dekorativne, a to je isključivo stvar osobnog ukusa i težnje ka modernoj estetici uređenja doma, ističu Josipa i Andrea.

Lampa brenda JA LAMPA / foto: Nikola Zelmanović

Postoje li neki trendovi u rasvjeti na koje bi naši čitatelji trebali obratiti pažnju, bilo je naše posljednje pitanje.

– Definitivno prevladavaju industrijski i minimalistički stilovi uređenja interijera, pa tako i u svijetu dizajnerskih lampi. Ono što je možda interesantno je da se trenutačno na tržištu mogu pronaći unikatni i kvalitetni produkti domaćih dizajnera što je svakako poticajno jer se time jača naša scena i lokalna proizvodnja, zaključuju naše sugovornice.

Copy link
Powered by Social Snap