Pretraga

Galerija: U malom selu velika transformacija zgrade ugljenokopa u inovacijski inkubator Alena Žunića

A- A+

U istarskom Potpićnu, malom mjestu u Općini Kršan, u planu je realizacija novoga tehno-inovacijskog inkubatora. Građevina bi se trebala razviti rekonstrukcijom i prenamjenom industrijske zgrade koja je tijekom dvadesetoga stoljeća služila za separaciju ugljena. Autorstvo ovog atraktivnog projekta potpisuje Alen Žunić sa suradnicima koji je untar zgrade razvio koncept društvene namjene kroz javni park na krovu i šetnicu koja do njega vodi.

TIPO Potpićani

TIPO Potpićani | foto: Albatross

Građevina bivšeg ugljenokopa u mjestu Potpićani dio je velikog kompleksa razvijenog na 9.000 kvadrata, prepoznatljivog oblikovanja i jedinstvenog hibridnog programa. Zgrada bi u prizemlju i na prvom katu trebala imati Interaktivni edukacijski centar za klimatske promjene i kružno gospodarstvo, dok su na višim etažama planirani prostori Inkubatora za razvoj visokotehnoloških industrija i inovacija (TIPO).

Šetnica i javni park na krovu

Unutar kompleksa razvijen je društveno koristan segment – zeleni krov. Zamišljeno da ga slobodno mogu koristiti građani kao javni uređeni park bez obzira na radno vrijeme inkubatora. Uz to, projekt obuhvaća i šetnicu u obliku rampe oko zgrade koja je dostupna svima i koristi se ne samo kao sredstvo komunikacije, već i kao vidikovac s prekrasnim pogledom.

– Ideja zelenog krova ima namjeru nadomjestiti ono što je prirodi oduzeto na terenu, kao pomno osmišljeno krajobrazno rješenje s prometnicama, ‘otocima’ za odmor, tribinama za okupljanja, terasama za manja događanja i fenomenalnim prostorima s pogledom na okolnu prirodu, navode tvorci tehnološkog inkubatora.

Uz rampu i zeleni krov, na vrhu zgrade dodana je višenamjenska dvorana za korisnike inkubatora, ali i za mještane i njihove manifestacije, sportska događanja ili posebna okupljanja. Ta tri elementa arhitekti su zamislili kao ‘poklon’ Potpićanima i Kršanima.

Koncept ‘kuća u kući’

Od stare zgrade projekt čuva rubno nosive elemente – armirano-betonski raster pročelja koji je nositelj prepoznatljivosti i identiteta zgrade. Kao i impresivne lijevke za ugljen u obliku slova V koji ostaju u prizemlju kao uspomena na prostor i vrijeme odvajanja. Ostatak inkubatora se obnavlja, ali umjesto AB konstrukcije u unutrašnjosti se gradi laka reverzibilna čelična konstrukcija. Zbog toga rješenje sugerira spoj starog i novog prema konceptu ‘kuća u kući‘. Elementima očuvanog pročelja arhitekti su dodali modernu fasadu, tako da je novi sloj na objektu naglašeno transparentan i lagan, a trebao bi demonstrirati prozračnost i transparentnost nadolazećih desetljeća. Za razliku od zatvorenosti ‘crnih’ industrijskih objekata iz sredina 20. stoljeća.

Izdvojeni članak

Zeleni hotel Osmoliš – arhitektonska igra suprotnosti za poseban osjećaj pripadnosti prirodi

Autor kompleksa, Alen Žunić, ekspert je za revitalizacija industrijskih građevina i pratećih postrojenja, za što se specijalizirao u elitnim svjetskim školama arhitekture poput bostonskog Harvarda, Columbia University u New Yorku i ETH-a u Zürichu. Stoga i ne čudi što njegovo kreativno rješenje za transformaciju trenutno napuštenog objekta potpićanske separacije ugljena u visokotehnološki sklop nailazi na odobrenje kako lokalne samouprave i stanovnika, tako i struke. Žunić za LC pojašnjava svoju viziju građevine.

– U skoroj budućnosti planira se, naime, zatvaranje naše najveće termoelektrane na ugljen, u Plominu, i namjera Općine Kršan u sklopu koje TE djeluje jest postaviti zdrave ekonomske i ekološke temelje za ‘postplominski’ period, pri čemu bi upravo ovaj sofisticirani inkubator mogao postati okosnica budućeg razvoja i izvora prihoda. Osim financija, zgrada bi svojim dojmljivim oblikovanjem mogla postati i nova ‘ikona’ Potpićna i regije, ali ne samo kao dizajnerski zanimljiva atrakcija u prostoru, već i kao simbol inovativnosti, smjelih koraka prema budućnosti te osviještenosti o okolišu i održivosti našega narušenog ekosustava, ističe autor rješenja.

Pogledajte ovdje kako će izgledati projekt transformacije stare u suvremenu građevinu po principu ‘kuća u kući’ u Bjelovaru.

Copy link
Powered by Social Snap