Pretraga

Zeleni hotel Osmoliš – arhitektonska igra suprotnosti za poseban osjećaj pripadnosti prirodi

A- A+

Na jugu Hrvatske, u Brsečinama, 2022. godine otvoren je zanimljiv hotel nastao prema principima zelene urbane gradnje. Arhitekturu potpisuje Damir Vitković, a interijer dizajnerski studio Numen/forUse u bliskoj suradnji s arhitektima Vanjom Magićem i Ivanom Jonke.

Koncept građevine, ističe autor, Damir Vitković, zasnovan je na međusobnoj igri suprotnosti. Težina masivne betonske konstrukcije naglašava lakoću unutrašnjih prostora, te istovremeno uokviruje poglede na more i otoke, te čine perspektivu horizonta sastavnim djelom unutrašnjeg okruženja.

Objekt stopljen s okruženjem

– Težini i brutalnosti vanjštine suprotstavljena je neutralnost i mekoća interijera. Suprotstavljanje je u funkciji međusobnog naglašavanja te generiranja raznolikih ambijenata. Lakoća interijera omeđenog sirovom betonskom ljuskom manifestira se taktilno u mekoći drveta i tekstila te vizualno u elegantnim linijama brisoleja i linearno oblikovanog namještaja te njihovim tanašnim sjenama, objašnjava autor, Damir Vitković.

Ono što najviše fascinira kod ‘Osmoliša‘ su zelene kaskade koje čine da se objekt spaja sa zelenilom. Kao i način na koji smještajne jedinice u nizu mogu zasebno pružati veliku privatnost.

– Betonska konstrukcija, naglašeni strukturalizam, brisoleji, uvučeni i zaštićeni moduli soba, snažno dimenzionirana nadstrešnica pergole iznad zajedničkih prostora prizemlja hotela produkt su funkcionalizma i težnje prema moru. Apartmani se međuodnosima štite od sunca i daju si potrebnu privatnost. Boravak u kompleksu nije opterećen gradnjom. Vizure bez barijera usmjerene su na ozelenjene plohe krovova, kadrirane su otocima, kaže Vitković.

Izdvojeni članak

Novi hotel u Bujama vrijedan 32 milijuna eura gradi austrijska ‘Mundita’

Kao da je tu oduvijek

Jedno o posebnih obilježja hotela Osmoliš je i osjećaj kao da je od uvijek bio tu. Tako se dobro uklapa u scenarij čiji je, čini se neprimjetno, postao dio.

– Projekt koristi vizual koji je dio kolektivne memorije. Modernitet je obilježio planiranu turističku izgradnju jadranske obale u desetljećima prošloga stoljeća. Jasni koncepti i forme te naglašen funkcionalizam dio su našeg nasljeđa. Referenca na modernitet povezuje staro i novo. Kompleks Osmoliš kao da je već odavno dio izgrađenog okoliša, kaže Vitković.

Važno kod ovoga objekta je da se rasteriziranje se primjenjuje i u presjeku. Trodimenzionalni raster slijedi lokalnu tradiciju “dolaca” kojima se artificijelno oblikuje padina. Dolcima se zgrade integriraju u teren, njihovi krovovi se terasasto spuštaju omogućujući neometan pogled na more sa svake razine. Uloga dolaca je pomiriti izgrađeni i prirodni krajolik.

Pogledajte ovdje koji dizanjerski hotelu u Hrvatskoj oduševljavaju svojom estetikom.

Copy link
Powered by Social Snap