Pretraga

[VIDEO] Stara vila postaje fakultet, studenti snimili fenomenalne kadrove obnove

A- A+

Varaždinski studenti FOI-ja uskoro će useliti u novu zgradu. Obnavlja se Vila Oršić, za nekadašnji glavni grad, povijesno i kulturno važna zgrada. Vanjska obnova je već pri kraju, a trenutno se aktivno obnavlja interijer zgrade. Sve radove izvodi FOI uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava. Završetak radova očekuje se koncem ove godine.

Foto: Fakultet organizacije i informatike

Zgrada je smještena u središtu Varaždina, unutar povijesne urbanističke cjeline, s prostornim dvorištem od 4.327 m2. Koliko je značajna, svjedoči i činjenica da je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako bi vila bila spremna za izvođenje nastave, potrebno je učiniti neke preinake i intervencije unutar zgrade. S obzirom na to da je vanjski dio obnove pri kraju, preostaje unutarnji dio na kojem se izvode strojarski, elektroinstalacijski i hidroinstalacijski radovi.

Izdvojeni članak

Split dobiva novi studentski dom: Imat će 600 ležajeva

– Vila Oršić će tako predstavljati jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni FOI-jevi istraživački laboratoriji, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta. Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj, napisali su u priopćenju za medije.

Novi centar za znanstvenoistraživačke aktivnosti

– U prostorima Vile Oršić planiran je Centar za usavršavanje FOI koji se uspostavlja u projektu e-Škole s ciljem daljnjeg i sustavnog provođenja edukacija i aktivnosti osvješćivanja o digitalnoj zrelosti koja dobiva sve više na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Širi društveni značaj i međunarodnu prepoznatljivost Centar će postići kroz znanstvenoistraživačke aktivnosti koje će uključivati dubinske analize obrazovnih podataka, kao i provođenje znanstvenih istraživanja u području umjetne inteligencije, izuzetno važne za daljnji razvoj nastavnih procesa te s njome povezanih procesa digitalnog sazrijevanja, napisali su nadalje.

Izdvojeni članak

Bruno Miladin i Ivan Peranić: Dva studentska wunderkinda hrvatske arhitekture na koja morate obratiti pozornost

Na Fakultetu organizacije i informatike trenutno je čak 2800 studenata. Studenti rade na više od 35 znanstvenih i razvojnih projekata, a imaju 11 laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima. Za predivne kadrove obnove Vile Oršić, zaslužni su studenti Bojan Horvat i Timon Terzić s članom IoT Laboratorija FOI-ja, Borisom Tomašom. 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap