Pretraga

Ekocid u Makarskoj: Plažu nadohranili zemljom, a tvrde da je čista žalika

A- A+

Grad Makarska nastavio je s uređenjem plaže Osejava, a s radovima su, kako su naveli na svojoj stranici, počeli jer su čekali kvalitetan materijal. Rješenje su pronašli, kako navode, u čistoj žalici s iskopa gradilišta novog dječjeg vrtića na Zelenki.

Grad Makarska nastavio je s uređenjem plaže Osejava I Foto: Grad Makarska

Nastavljeno je uređenje makarske plaže Osejava i to, kako kažu iz Grada, s čistom žalicom. No o kakvom se zapravo materijalu radi za portal Makarska danas objasnio je prof.dr.sc. Dalibor Carević, iz projekta Beachex s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Prema njegovom mišljenju, ali i onom njegove kolegice s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta doc. dr. sc. Kristine Pikelj, riječ je o materijalu sa 30 do 50 posto zemlje. Carević je kazao kako se materijal smije koristiti na području van dosega ispiranja mora te dodao kako se doveženi materijal ne bi smio koristiti dalje od ruba obale kako ne bi završio u moru.

– Ne smije dolaziti do ispiranja sitnijih čestica zemlje, barem ne većih razmjera. Sitnije čestice plutaju i raznose se po moru i dnu (vjetar, struje). More ima određen kapacitet prihvata sedimentacije, ali ne previše. Tu granicu mi trenutačno pokušavamo definirati na našem projektu kroz niz istraživanja’, zaključio je Carević.Nadležno ministarstvo samo preporuča granulaciju i vrstu materijala, međutim, ako to nije propisano u projektnoj dokumentaciji, nažalost nema zakonske obveze.

Copy link
Powered by Social Snap