Pretraga

Otvoren natječaj za rekonstrukciju rive u turističkoj meki domaćih gostiju

A- A+

U prvim danima nove godine Grad Makarska pokrenuo je javnu nabavu za izradu kompletne projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju gradske rive. Prethodno je proveden arhitektonsko-urbanistički natječaj u okviru kojega je izabran je rad EMUR studija. Nova bi riva trebala obuhvatiti trajektni gat, privezište za velike motorne brodove, svjetionik i mediteranski urbani vrt.

nagrađeni rad za uređenje makarske rive

nagrađeni rad za uređenje makarske rive | foto: EMUR studio

Grad Makarska raspisao je natječaj za projekt nove gradske rive. Prema parametrima natječaja, izradu dokumentacije potrebno prilagoditi radu EMUR studija, a koji teži pretvoriti iz prometne i parkirališne zone u prostor kretanja i druženja, piše makarskadanas.hr. Parternim tremanom prometnice i čitavog partera treba se postići mimikrija prometnice koja bi postala pješačka zona tokom ljetnih mjeseci, dok se izvan sezone ostavlja mogućnost prometa za motorna vozila.

Izdvojeni članak

Novi trg u Makarskoj na dvije razine, sa skulpturalnom klupom i šetnicom  

Čitav projekt je zamišljen kao cjelina koja povezuje sve postojeće slojeve urbanizma i arhitekture, a može biti operativno realizirana u fazama radi lakše financiranja. U ljetnoj sezoni prometnica bi postala pješačka zona s posebnim režimom otvaranja za dostavu i eventualno potrebne javne službe, uz konstrukciju posebnih ugibališta za dostavu.

Novi trajektni gat i privezište

Projektno-tehničko rješenje treba u zapadnom dijelu luke predvidjeti prostor za ribolovnu i komercijalnu namjenu sa svom potrebnom infrastrukturom i sadržajima. Tu bi se trebao raditi i dodatni gat za trajektno pristanište u smjeru okomito na operativnu obalu sa svom potrebnom infrastrukturom i sadržajima, te funkcionalnim prostorom predviđenim za ukrcaj/iskrcaj vozila i putnika.

Dio operativne obale od trajektnog pristaništa do Velikog mula trebao bi biti rezerviran za privezište za velikih jahti i drugih motorne brodove, dok zapadni dio treba prilagoditi turističkim brodovima. Na Velikom mulu trebao bi se nalaziti i svjetionik.

Izdvojeni članak

Most preko Foše biti će gotov do nove turističke sezone, izvođač tvrtka Marana

Dio luke od hotela Porin do polovine istočnog dijela operativne obale prema lukobranu treba biti konstruiran za pontonsko privezište jedrilica i motornih brodova, te druge nautičke djelatnosti sa svom potrebnom infrastrukturom i sadržajima. Uz poseban naglasak na kvalitetno rješavanje odvodnje.

Mediteranski urbani vrt

Sama površina rive trebala bi biti barem djelomično ‘reciklirana’ demontažom, čišćenjem i ponovnim postavljanjem opločnjaka, uz dodavanje novih elemenata.  Cijeli prostor rive, kako navode u opisu, postaje jedinstveni mediteranski urbani vrt.

Zelenilo predlažu upotrijebiti kao motiv cijelog prostora i dodavanjem drugog sloja napraviti otoke mediteranskog bilja sa postojećim drvoredima palmi i murvi. Ističe se napomena kako se niti jedno stablo ne smije žrtvovati u procesu.

Pogledajte ovdje kako će izgledati spomen obilježje na Domovinski rat koje će se graditi u luci Gruž.

Copy link
Powered by Social Snap