Pretraga

Foto: Spomen obilježje na Domovinski rat izvan svih okvira, gradi će se u luci Gruž

A- A+

Grad Dubrovnik i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavili su rezultate natječaja za uređenje Gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulih u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Gradit će se u luci Gruž, a predstavlja moderno rješenje na originalan način uklopljeno u krajobraz i temu natječaja. Budžet za realizaciju iznosi 895.000 eura.

spomen obilježje Dubrovnik

spomen obilježje Dubrovnik | foto: UHA

Na natječaj za spomen obilježje za djecu poginulih u Domovinskom ratu u Dubrovniku, koji je trajao od 5. listopada do 21. studenog, zaprimljeno je ukupno 19 radova. Prvu nagradu dobio je rad Dalibora Stošića, akademskog kipara kao autor skulpture i arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja), te Hrvoja Bilandžića d. i. a.  kao autor arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja.

Javni park gradit će se na površini od 3.685 kvadrata, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Zadaća autora idejnog likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog rješenja bila je oblikovanje tog javnog prostora i pripadajućeg spomen obilježja.

Izdvojeni članak

Foto: Najbolje idejno rješenje za vrtić Valmade u Puli kaskadni objekt okružen zelenilom

Iz Udruženja hrvatskih arhitekata istaknuli su kako se tražilo rješenje koje obuhvaća suvremeni izričaj, ekonomičnost, racionalnost, funkcionalnost i provedivost. Naime, cilj i svrha natječaja bili su dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti.

Ocjenjivački sud je djelovao u sastavu: Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Marija Lukšić, Udruga civilnih stradalnika DNŽ, Davor Bušnja, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Romano Duić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Alem Korkut, akademski kipar, Tonči Čerina, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Ines Hrdalo, mag. ing. prosp. arch., doc. dr. sc. Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt te Bernarda Silov, dipl. ing. arh., ovlaštena arhitektica – predsjednica ocjenjivačkog suda.

Pogledjate ovdje idejno rješenje Mplana za studentski dom u Bjelovaru vrijedan 5,3 milijuna eura

Copy link
Powered by Social Snap