Pretraga

Stop apartmanizaciji: Makarska zabranjuje višestambenu gradnju

A- A+

Poznata turistička destinacija na jadranskoj obali odlučila je stati na kraj betonizaciji i bespravnoj gradnji. Izmjene Prostornog plana grada Makarske uskoro dolaze pred gradske vijećnike, a obuhvaćaju zabranu višestambene gradnje, kao i etažiranje aparthotela. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo je ove izmjene. Ovim će se korakom Makraska približili krajnjem cilju, sprječavanju opće građevinske devastacije.

Makarska

Makarska brine za svoje javne prostore | foto: službene stranice Grada Makarske

Grad Makarska koji slovi kao grad betonizacije i bespravne gradnje, napravio je prvi korak prema rješavanju ovog ozbiljnog problema. Odlučili su izmijeniti Prostorni plan grada kojim bi do daljnjeg zabranili višestambenu gradnju. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već ga je odobrilo, a sada su na redu i gradski vijećnici. Kada novi Prostorni plan stupi na snagu, investitori koji već imaju dozvole, imat će pravo gradnje, a to će potrajati još iduće tri godine.

– Cilj promjena je zaustaviti daljnju devastaciju što je prvi korak za nekakvu sanaciju prostora i ispravnog razvoja grada, rekla je Petra Visković iz Društva arhitekata Split.

Nedavno objavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još 10.000 dodatnih stambenih jedinica, prenosi Jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Zbog bespravne gradnje s čela HEP-a odlazi Frane Barbarić

– To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola. Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1.000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio, izjavio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Nastavlja kako im mladi napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se više nije gradilo. Njegovo je mišljenje da problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji neće riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja. Istaknuo je da se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora. Siguran je da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.

Nedavno je zbog bespravne gradnje na otoku Murteru uhićen kontroverzni zagrebački poduzetnik Zoran Pripuz. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap