Pretraga

Ekspanzija investicija u hrvatskom turizmu: Postoje projekti vrijedni 35 milijardi kuna

A- A+

Vodeće hotelsko-turističke tvrtke najavile su pravu ekspanziju sljedeće godine koja bi trebala biti obilježena vrlo velikim ulaganjima, pogotovo u hotelski segment. U prilog tome ide i nova mjera o investicijama koja stupa na snagu ove godine, a koju je priopćilo Ministarstvo turizma. Naime, značajno se povećava maksimalni intenzitet potpora za ulaganja s 25 na 50 posto. Također, u sektoru turizma postoje planovi o investicijskim projektima u raznim fazama vrijedni čak 35 milijardi kuna. Međutim, zanimljiva je činjenica da trenutačno nitko, uključujući i Ministarstvo turizma, nema potpunu evidenciju investicija u hrvatski turizam.

Investicije u hrvatskom turizmu

Vodeće hotelsko-ugostiteljske tvrtke najavile su ekspanziju investicija u hrvatski turizam | foto: hotelsindubrovnik

Turistička sezona pomalo se približava kraju te je, u odnosu na prošlu godinu, ipak bila solidna. Štoviše, Jutarnji list doznaje da bi, prema riječima pojedinih hotelsko-turističkih kompanija, sljedeća godina trebala biti obilježena vrlo velikim ulaganjima u turistički sektor, pogotovo kada se radi o hotelskom segmentu. Tako će glavni cilj tih ulaganja biti povećanje kapaciteta hotelski smještajnih jedinica, kao i poboljšanje kvalitete hotelskih usluga. Velike se investicije, osim u važnijim turističkim odredištima, događaju ili će se pak dogoditi u dva najveća hrvatska grada – Zagrebu i Split. O nekima koje su u procesu pisali smo nedavno.

Međutim, zanimljiva je činjenica da trenutačno nitko, uključujući i Ministarstvo turizma, nema evidenciju investicija u hrvatski turizam. S druge strane, Ministarstvo turizma proteklih bi godina provelo anketu te bi se na temelju tih podataka vodili razgovori o iznosu investicija u hrvatskom turizmu, međutim, te ankete nikada nisu bile potpune jer dio privatnih kompanija nije bio voljan javno iznositi podatke o svojim investicijama. Štoviše, ankete za ovu godinu očekuju se u listopadu.

Izdvojeni članak

Ogromno gradilište na obali: Hoteli s pet zvjezdica u visini od 22 metra

Pandemija usporila investicije u turističkom sektoru

Pandemija je usporila sve pa je tako došlo i do zastoja kada je riječ o investicijama u realnom turističkom sektoru, što se poglavito odnosi na one koje su trebale započeti prošle godine. Jutarnji list navodi da se prema nekim procjenama radi o skoro 50 posto investicija, a čak štoviše u sektoru turizma je za prošlu godinu zabilježeno povećanje prijava investicija za čak 300 posto u odnosu na 2016. godinu.

– U ukupnom broju prijava na ZPU sektor turizma zauzima najveći udio od 16 posto, a po visini ulaganja turizam nadmašuje sve druge sektore i čini više od 36 posto vrijednosti ukupno odobrenih projekata. Na sjeveru jadranske Hrvatske najveća je prosječna vrijednost projekta ulaganja koja iznosi 106,66 milijuna kuna, što je za 230 posto više od hrvatskog prosjeka i oko 300 posto više od kontinentalne Hrvatske. Hrvatski prosjek je 46,60 milijuna kuna. To je područje kapitalno najintenzivnije kada govorimo o ulaganjima u Hrvatskoj, navodi ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Izdvojeni članak

Očaj stanovnika zbog betonskog diva, a načelnik tvrdi: ‘Mnogi će imati koristi’

Investicijski projekti vrijedni 35 milijardi kuna

U udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, za potrebe Nacionalnog plana za opravak i otpornost, provedena je anketa o investicijskim planovima turističkih kompanija. Naime, prema onome što direktor udruge Bernard Zenzerović za Jutarnji list otkriva, u raznim fazama postoje investicijski projekti u vrijednosti od čak 35 milijardi kuna. Također, u Rijeci je ove godine dovršena investicija vrijedna 800 milijuna kuna u gradnju hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

– Hotelski smještaj čini tek oko 13 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a unatoč tome ostvaruje oko 40 posto ukupne dodatne vrijednosti u turizmu. Povećanjem udjela hotelskog smještaja poboljšali bismo smještajnu strukturu u turizmu i značajno podigli dodatnu vrijednost ukupnog turizma u Hrvatskoj. No za aktiviranje tog potencijala potrebno je i dodatno potaknuti investicije. To se može napraviti smanjenjem birokracije i ubrzavanjem administracije kako bismo ubrzali realizaciju projekata, zatim pojednostavljenjem Zakona o poticanju ulaganja pa pojednostavljenjem procedure uvoza radne snage, spuštanjem PDV-a na razinu konkurentskih zemalja, rješavanjem pitanja tzv. turističko zemljišta, smatra Zenzerović a prenosi Jutarnji list.

Povećanje potpora generator novih turističkih investicija

Jutarnji list prenosi jednu novost vezanu za investicije, koja će biti posebice važna za turistički sektor, a koju su objavili iz Ministarstva turizma. Naime, u ovoj godini uvode se nove regije NUTS 2 pa Hrvatska više neće imati dvije regije kao do sada, u kojima je dozvoljeni intenzitet potpora iznosio 25 posto, već sada prelazi na četiri regije u kojima je dozvoljeni intenzitet potpora ipak značajno veći.

Štoviše, Panonska Hrvatska imat će intenzitet potpora 50 posto, Jadranska Hrvatska 40 posto, Grad Zagreb 35 posto i Sjeverna Hrvatska 50 posto. Ministrica turizma i sporta Brnjac smatra da će rast maksimalnih intenziteta potpora za ulaganja s 25 na 50 posto zapravo biti snažan generator novih investicijskih projekata u Hrvatskoj, poglavito kada je riječ o sektoru turizma.

Izdvojeni članak

Nekada žarište društvenog i kulturnog života s poznatim gostima, a danas ruševina koja vapi za obnovom

Optimizam među hotelijerima

Skoro sve vodeće kompanije iz turističkog sektora najavljuju investicije, doznaje Jutarnji list. Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Sunčanog Hvara tvrdi da Sunčani Hvar trenutačno radi na nekoliko investicijskih projekata s ciljem povećanja kvalitete turističke usluge, kao i repozicioniranja proizvoda u nešto viši cjenovni rang. Tomičić je otkrila da ukupna vrijednost investicija za naredne tri godine iznosi 170 milijuna kuna.

S druge strane, Valmar Riviera i AZ mirovinski fondovi na Zagrebačkoj su burzi objavili da su dogovorili nastavak strateških investicija u domaći turizam. Radi se o drugoj fazi kapitalizacije tvrtke Imperial Riviera u sklopu koje će na Jadranu sagraditi dva nova hotela visoke kategorije. Zapravo, radi se o dokapitalizaciji u vrijednosti od 689 milijuna kuna, a trebala bi se realizirati nakon odobrenja Glavne skupštine Imperial Riviere koja je sazvana za 10. rujna ove godine, stoji u priopćenju iz Valmara.

Ipak, Valmar je u ovoj godinu uspješno dovršio nekoliko većih investicija, među kojima, završetak obnove i dogradnje Valmar Parentino Hotela u Poreču, Valmar Meteor Hotela u Poreču, Valmar Meteor Hotela u Makarskoj te otvorenje prvog hotela pod novim brendom koji se zove Hvar [Placehotel] by Valmar u Starom Gradu na otoku Hvaru. Osim toga, Valmar Riviere odobrio je investicije za ovu godinu u vrijednosti od 123 milijuna kuna.

Biogradska Ilirija, u razdoblju od narednih tri do pet godina, planira realizaciju investicijskog programa u ukupnom iznosu od oko 315 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević smatra da su uvjeti za razvoj ispunjenje prostornoplanskih uvjeta, rješavanje pitanja zemljišta u kampu, produljenje koncesija na pomorskom dobru te zaštita zakonitih ulaganja i stečenih prava, kako postojećih ulaganja tako i za neka buduća ulaganja, potom pravovremeno ishođenje potrebnih dozvola, suzbijanje pandemije, ostvareni poslovni rezultati i sl.

Ekspanzija investicija u hrvatskom turizmu: Postoje projekti vrijedni 35 milijardi kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap