Pretraga

Očaj stanovnika zbog betonskog diva, a načelnik tvrdi: ‘Mnogi će imati koristi’

A- A+

Megalomanski projekti izgradnje na Jadranu, čime se naša obala ujedno sustavno devastira, čest su prizor. Ovaj put je Postira, malo mjesto na otoku Braču, suočena s najnovijim slučajem izgradnje ogromnog hotela, a radi se o investiciji u ukupnoj vrijednosti od skoro 30 milijuna eura. Dok je načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović oduševljen cijelim projektom i vidi samo pozitivne posljedice takvog pothvata, kako za obogaćivanje turističke ponude Brača tako i za domaće OPG-ove te turističke djelatnike, na društvenim mrežama osvanuo je video budućeg hotela popraćen brojnim negativnim reakcijama. Naime, komentari javnosti upućuju na neprihvatljivu gradnju betonskog diva u srcu Postira koji uvelike narušava urbane vizure tog mjesta.

Hotel View

Ovako će izgledati budući Hotel View u srcu Postira na otoku Braču | foto: YouTube, Vladimir Jelinčić

Naša obala već se dugi niz godina bori s prekomjernom izgradnjom, a slučaj u Postirama na otoku Braču predstavlja najnoviji slučaj realizacije megalomanskih projekata. Naime, na društvenim mrežama objavljene su snimke i fotografije još nedovršenog Hotela View, a mnogi nisu imali riječi hvale za takvu golemu investiciju. Štoviše, smatraju da se radi o neviđenoj devastaciji tog prekrasnog bračkog mjesta, međutim, načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović nikako se ne slaže s takvim tvrdnjama.

https://www.facebook.com/lada.definis/posts/10219693464719177

Projekt vrijedan 30 milijuna eura

Nakon brojnih negativnih i mahom zabrinutih komentara mještana Postira na otoku Braču, koji smatraju da će novi hotelski kompleks uvelike narušiti izgled njihovog mjesta te da je uopće nedopustivo da takvi projekti krenu u realizaciju, oglasio se i načelnik Općine Postira Siniša Šime Marović.

Marović je za portal Dalmacija Danas izjavio da ovakav projekt može donijeti samo dobrobiti kako Postirama tako i cijelom otoku Braču. Naime, smatra da će hotel uvelike utjecati na turistički napredak, a ujedno će donijeti razne pogodnosti svim stanovnicima Brača.

Riječ je o investiciji u vrijednosti nešto manje od 30 milijuna eura, a Hotel View će se otvoriti, ako sve bude išlo po planu, u ljetnoj sezoni 2022. godine. Novi hotel u Postirima grade Pavao VujnovacJosip Jurčević, Zoran Gobac i Toni Bračić, a investitor radova je tvrtka Adria coast turizam d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, navodi Dalmatinski Portal. Osim toga, već je dogovoreno da će novom grdosijom u bračkoj turističkoj ponudi upravljati Jadran Hoteli iz Crikvenice.

Hotel se nalazi se na lokaciji bivše tvornice za preradu ribe te se prostire na 5.500 četvornih metara, s ukupnom površinom zemljišta od 11.500 četvornih metara. Ovaj betonski div imat će pet nadzemnih etaža, 220 soba što će uvećati broj soba za oko 25 posto te će biti opremljen s jednom podzemnom garažom za 80-ak vozila.

Marović za portal Dalmacija Danas dalje ponosno ističe da će se u sklopu hotela graditi javna šetnica i nova plaža za koju postoji lokacijska dozvola te se neće privatizirati, već će također biti dostupna široj javnosti. Uostalom, naglašava da Splitsko-dalmatinska županija nikako ne dopušta zatvaranje plaža.

Hotel u Postirama

Ukupna površina zemljišta Hotela View iznosi 11.500 četvornih metara | foto: YouTube, Vladimir Jelinčić

Zeleno svjetlo za gradnju hotela

Izgradnja hotela, pojašnjava Marović, dobila je zeleno svjetlo prema prostornom planu Općine Postira i Splitsko-dalmatinske županije, s tim da je županijski prostorni plan dopuštao izgradnju čak sedam nadzemnih etaža, međutim, tadašnje su općinske vlasti ograničile izgradnju na pet nadzemnih etaža, koliko će uostalom i imati novi hotel u Postirama. Osim toga, napravljen je kompletan projekt i koeficijent iskoristivosti koji je sukladan prostornom planu stoga načelnik Postira ističe da se radi o projektu koji je legalan u svim svojim segmentima i ne bi trebao brinuti stanovnike.

Dodaje da je predviđena turistička zona Bok izbačena iz županijskog prostornog plana, a Hotel View bit će od izuzetne važnosti za obogaćivanje turističke ponude cijelog Brača te će imati pozitivne posljedice za sve.

– Postira su svih ovih godina imala ravnomjeran razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva. Ovo je jedna malo veća investicija za naše mjesto i dolazimo sada do ozbiljnih turističkih brojki. Gradnjom ovog hotela mi smo jedina općina koja je podnijela zahtjev prilikom izrade županijskog plana, i da nam iz istoga izbaci turističku zonu Bok koja je ovdje predviđena od 1980-ih godina. Znači, ta turistička zona Bok izlazi iz prostornog plana i mi smatramo da će ova investicija biti od velike koristi za Postira i njezine stanovnike za narednih 50 ili 100 godina, izjavio je Marović u razgovoru za Dalmacija Danas.

Izdvojeni članak

Ogromno gradilište na obali: Hoteli s pet zvjezdica u visini od 22 metra

Gradnjom hotela mnogi će profitirati

Načelnik Općine Postira ne krije svoje oduševljenje ovom investicijom pa naglašava da se gradnjom hotela neće samo poboljšati turistički kapaciteti i ponuda, već će se dodatno razvijati domaći OPG-ovi i mali poljoprivrednici.

– Već su obavljeni razgovori s domaćim OPG-ovima koji će imati izravni interes. OPG-ovi će promovirati svoje proizvode, masline, prirodne kreme, voće, povrće, rakiju… Svi će imati priliku promovirati na ovaj način, uvjeren je Marović.

Osim toga, profitirat će i turistički djelatnici jer će se po završetku hotela otvoriti 120 novih radnih mjesta u turističkoj sezoni, a postojat će i stalna radna mjesta zbog cjelogodišnjeg održavanja hotela.

hotel u Postirama

Hotel će imati 220 soba te će biti upotpunjen javnom šetnicom i javnom plažom | foto: YouTube, Vladimir Jelinčić

Loše reakcije na projekt

Međutim, načelnikovo oduševljenje ovim megalomanskim projektom ne dijele stanovnici Postira.

– Da, veću devastaciju pitoresknog otočnog naselja je nemoguće zamisliti. Nasilje nad naseljem, jedan je od zabrinutih komentara na društvenim mrežama.

– Baš sam se šokirala kad sam vidjela ovo čudovište u Postirama, još ne mogu vjerovati, gdje su stručnjaci, pravila, zakoni, koji horor, sramota, a kad normalan čovjek hoće nešto normalno onda je nedopustivo… za ovo bi netko trebao odgovarati, vjerovatno više njih, sramotno, sljedeći je komentar.

S druge strane, načelniku Općine Postira Siniši Šimi Maroviću nikako nisu jasne negativne reakcije, pa još jednom tvrdi za Dalmacija Danas da će se tek nakon izgradnje hotela uvidjeti sve njegove prednosti te da je veliki problem krajnost u kojoj se spominju ilegalne radnje ili korupcija povezane s tim projektom. Upozorava da se na društvenim mrežama spominje i veći kapacitet soba nego što jest, što upućuje na nepoznavanja cijele problematike te da zbog pojedinih komentara priča o novom hotelu u Postirama ide u smjeru u kojem nikako ne treba ići.

U nastavku je video kako će budući Hotel View izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap