Pretraga

Grad Zagreb gradi novi Hrvatski prirodoslovni muzej od 118 milijuna kuna

A- A+

Danas je u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja svečano otvoreno gradilište trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u kulturi Grada Zagreba – projekta obnove i rekonstrukcije palače Amadeo, doma Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Gradonačelnik Tomašević | Grad Zagreb

Početak radova odvija se u okviru EU projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, a obilježava povodom 35. godišnjice ujedinjenja triju muzeja u današnji Hrvatski prirodoslovni muzej. Radove su otvorili gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Izdvojeni članak

Beroš mijenja Zakon o razini buke, žičara bi mogla početi raditi do Snježne kraljice

Projekt vrijedan više od 118 milijuna kuna će po svom završetku krajem 2023. godine omogućiti potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa te nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom koji će biti na raspolaganju svim korisnicima muzeja, piše na službenim stranicama grada.

Zagrebački gradonačelnik  Tomislav Tomašević istaknuo je kako je Grad Zagreb, kao osnivač i strateški partner u projektu, osigurao u proračunu za narednu godinu dodatnih 40 milijuna kuna, potrebnih za provedbu projekta uslijed drastičnog povećanja cijena građevinskih radova i materijala nakon potresa. „Ovaj muzej nije bitan samo za Zagreb, već i za cijelu Hrvatsku“ zaključio je Tomašević, te izrazio nadu da će ovaj projekt biti primjer i drugim gradskim muzejima za cjelovitu obnovu.

Izdvojeni članak

Novi projekt Grada Zagreba na Slavonskoj aveniji, pogledajte gdje će se graditi nadvožnjak od 150 milijuna kuna

– Drago mi je da je gradska skupština u rujnu, jednoglasno, ili gotovo jednoglasno, usvojila prijedlog da ovaj projekt ide dalje, da se osigura dodatnih 40 milijuna kuna iz proračuna za slijedeću i 2023. godinu. Doista je bitno da se projekt dovrši do kraja inače ćemo novac morati vraćati Europskoj uniji, izjavu Tomaševića prenio je HRT.

Cjelovita obnova uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se i nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i brojne nove aktivnosti postići će se natkrivanjem atrija Palače Amadeo, čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba u rekonstruiranoj Palači Amadeo.

Gradonačelnik Tomašević | Grad Zagreb

– Ovaj muzej nije samo bitan za Zagreb nego i za cijelu Hrvatsku, on će biti mjesto učenja, istraživanja, a nadam se da će njegova obnova biti primjer za obnovu drugih kulturnih ustanova i muzeja u Zagrebu, rekao je Tomašević.

Otvorit će se i novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja s naglaskom na cjelinu „Botanika na Tuškancu”.

Grad Zagreb gradi novi Hrvatski prirodoslovni muzej od 118 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap