Pretraga

Beroš mijenja Zakon o razini buke, žičara bi mogla početi raditi do Snježne kraljice

A- A+

Već se mjesecima vodi borba oko puštanja žičare u promet i deset decibela buke previše. Razina buke koja je dozvoljena je na 50 decibela, a žičara u nekim trenucima može doseći 60. Zbog tih 10 decibela jedan od najvećih projekata u povijesti Zagreba gubi novac glavnom gradu. Osim što su velike svote uložene u izgradnju, žičaru se i dalje treba održavati i isplaćivati plaće zaposlenicima koji rade na njoj, a svojim ne radom, iz mjeseca u mjesec grad Zagreb žičara košta puno novaca.

Foto: Grad Zagreb

Prva administrativna stepenica prema puštanju u rad sljemenske žičare je pri kraju time što je ovaj vikend okončana javna rasprava o nacrtu Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka, prenosi tiskano izdanje Večernjeg lista. Sada treba potpisati taj pravilnik i obaviti tehnički pregled, lopta je opet u nogama Državnog inspektorata.

Foto: Grad Zagreb

Ministar prometa Oleg Butković objasnio je kako bi žičara mogla biti puštena u promet do nove godine, ako će svi raditi na istom, zajedničkom cilju. Kao i u svakom donošenju provedbenih propisa, Pravilnik donosi resorni ministar, u ovom slučaju ministar zdravstva prema Zakonu o zaštiti od buke. Cijeli proces su dodatno potaknuli komentari na posljednjem e-savjetovanju. 

– Nije uobičajeno pisati novi Pravilnik zbog pojedinog slučaja i umetanja riječi ‘žičara’. Trebalo je spriječiti osobe izvan struke u miješanje u poslove gradnje zagrebačke žičare. Zatim je trebalo od svih službi tražiti da rade svoj posao, a kada su to obavile, tada je trebalo utvrditi koji su to stručnjaci i izdvojiti ih iz stručnih poslova. Ovako je Ministarstvu došao neugodan zadatak da izmjenom Pravilnika dovede do privida zakonitosti. Ovo nije dobar put ni za struku, ni za društvo, navodi se u komentaru.

Beroš mijenja Zakon o razini buke, žičara bi mogla početi raditi do Snježne kraljice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap