Pretraga

Istarski radnici najavili velike prosvjede: ‘Nećemo se predati’

A- A+

Nakon što su prosvjedovali 10. studenog ispred Gradske palače zbog najavljene zabrane građevinskih radova tijekom ljetne sezone, dvadesetak poduzetnika u građevinarstvu s područja Puljštine sada se organiziralo i osnovalo Udrugu graditelja i investitora Istre, te najavilo nove velike proteste. Dosad je Udruzi pristupilo 55 tvrtki.

Građevinski radovi | Foto: Unsplash

 

Radi se o tvrtkama lociranim po cijeloj Istri koje ukupno broje 609 radnika, a plan je doseći brojku od sto tvrtki i tisuću radnika.

– Neka nas ne zaobilaze i gaze, jer nismo mali, a ni bezazleni i nećemo se predati! Ići ćemo do kraja u borbi za naša prava i opstanak. Ako treba, idemo i do Europskog suda. Ovo što rade je totalno neprihvatljivo, rekao je Siniša Simetić, građevinski poduzetnik iz Pule.

Kako prenosi Glas Istre  nakon prosvjeda u studenom, održan je sastanak predstavnika građevinara, u nazočnosti njihovog odvjetnika Nikole Pajića, sa zamjenicom pulskog gradonačelnika Ivonom Močenić i pročelnikom Robertom Stembergerom. Razgovaralo se o najavljenoj privremenoj zabrani izvođenja radova u 2022., i to u razdoblju od 20. lipnja do 15. rujna.

-Taj period je usko vezan za naš posao. Dan je tada najduži i nema kiše. Ako ne izvedemo i ne dovršimo ugovorene radove, nećemo imati od čega živjeti i, što je najbitnije, platiti radnike koji moraju prehraniti svoje obitelji, rekao je tada građevinski poduzetnik Petar Lovrić.

Provedeno e-savjetovanje

Do 29. studenog bilo je otvoreno e-savjetovanje u sklopu javne rasprave Grada Pule na tu temu, a sada se čeka izvještaj nakon čega će Gradsko vijeće donijeti konačnu odluku. Pristigla su 53 prijedloga i primjedbe koje će pregledati pulskiUpravni odjel za komunalni sustav i upravljanje imovinom.

Izdvojeni članak

Nakon što su građani prosvjedom zaustavili građevinske radove, stiglo je i važno priopćenje arhitekata

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap