Pretraga

Kako dočekati zimu u toplom domu – tipovi grijanja ovisno o energentima

A- A+

Kad je u pitanju grijanje doma postoji više opcija, a razlikuju se svojom efikasnošću i ekonomskom isplativošću. Uz to, nije uvijek moguće ugraditi svaku od opcija u sve prostore.

grijanje | izvor: Unsplash

Kod promišljanja o tipovima grijanja ovisno o korištenom energentu nužno je u obzir uzeti nekoliko faktora. Kakav je tip građevine, kakve instalacije su dostupne i o kolikom prostoru se radi neka su od pitanja koje si prije donošenja odluke trebate postaviti. U nastavku donosimo kratak pregled tipova grijanja po tipu korištenog energenta.

Grijanje na drva

Možda i najstariji oblik grijanja zadržao se sve do danas, a po nekim procjenama koristi ga oko 30% kućanstava u Hrvatskoj. Neke od prednosti grijanja na drva su relativno niska cijena, ekološka prihvatljivost i jednostavnost uporabe. Grijati na drva možete se putem kamina ili sustava centralnog grijanja. Kod grijanja na drva nužno je imati dimnjak koji je bitno redovito održavati i čistiti te osigurati dovoljan dovod svježeg zraka. Zbog potrebe za dimnjakom grijanje na drva nije moguće koristiti u svim prostorima, već samo u onima koji imaju odgovarajuće predispozicije.

grijanje na drva | izvor: Unsplash

Grijanje na plin ili ulje

Kod zgrada ili kuća koje imaju mogućnost spajanja na plinovod često se koristi sustav centralnog grijanja. Centralno grijanje na plin jeftinije je od grijanja na električnu energiju, a uz to i relativno je jednostavno za korištenje. Funkcionira na principu zagrijavanja vode u plinskom kotlu koja se potom šalje u radijatore (ili podno grijanje). Slično grijanju na plin može se koristiti i lož ulje kao energent. Uz opciju centralnog plinskog grijanja, postoje i samostalne plinske peći.

plin | izvor: Unsplash

Grijanje na struju

Grijanje na struju je popularan način dobivanja toplinske energije, ali potencijalno može biti vrlo skupo. Grijanje putem električnog kotla u kojem se zagrijava voda koja se potom šalje u radijatore najčešći je oblik grijanja električnom energijom. Njegova ekonomičnost uvelike ovisi o veličini prostora koji se nastoji zagrijati. Grijanje klima uređaja može biti vrlo brzo rješenje, ali uglavnom iziskuje više troškove pa se preporučuje ugradnja inverterskog klima uređaja. Relativno jeftin i efikasan način grijanja električnom energijom su dizalice topline, no o njima je uglavnom potrebno voditi računa pri gradnji kuće, dok se u već izgrađene stambene zgrade vrlo teško mogu priključiti. Posljednji oblik grijanja putem električne energije su prijenosne grijalice. Prenosne grijalice dobro su rješenje za vikendice ili povremeno korištenje, no vrlo su neefikasan izvor topline ako se koriste kao primarni izvor topline na duže vrijeme. Osim toga, nije ih uputno ostavljati bez nadzora jer postoji i opasnost od kvara koji može uzrokovati požar.

Izdvojeni članak

Ključ za topli dom: kako odzračiti radijatore?

Solarni sustavi

Solarni sustav grijanja najprihvatiljiviji je način grijanja iz ekološke perspektive. Dugoročno je isplativ, ali nažalost mu je početna investicija velika pa treba proći nekoliko godina prije nego se opravda trošak. Solarni sustavi grijanja mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim oblicima grijanja te u tom slučaju omogućuju dodatnu uštedu. Grijanje energijom prikupljenom iz solarnih kolektora najisplativije je na obiteljskim kućama, a za ugradnju solarnih panela moguće je i ostvariti sufinanciranje.

solarni paneli | izvor: Unsplash

Izdvojeni članak

Zimski specijal – posjetili smo zagrebačku toplanu i saznali kako se grijemo

 

Kako dočekati zimu u toplom domu – tipovi grijanja ovisno o energentima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap