Pretraga

Odzračivanje radijatora: Ključ za topli dom

A- A+

S početkom svake sezone grijanja potrebno je odzračiti radijatore kako bi ispravno funkcionirali. Odzračivanje radijatora je jednostavno, ali nisu svi upoznati s ovim procesom.

radijator

radijator | izvor: unsplash

Odzračivanje radijatora proces je koji možete vrlo jednostavno napraviti sami pa nije potrebno zvati majstora koji će vam svoj dolazak i nepotrebno naplatiti. S dolaskom sezone grijanja bitno je osigurati pravilan rad ogrjevnih tijela u prostoru kako bi ispravno funkcionirala i osigurala ravnomjerno i isplativo zagrijavanje. Ako vam je grijanje upaljeno, a radijator svejedno hladan, nije u potpunosti zagrijan ili čujete kapanje vode vrlo je vjerojatno da je u njemu previše zraka i da ga trebate odzračiti.

Sve što vam treba da bi samostalno odzračili radijator je posuda za vodu, krpa i ključić za odvrtanje ventila. Ključić za odvrtanje ventila jedna je od onih stvari koje nikada ne možete naći kad vam trebaju pa je dobro znati da umjesto ključića može poslužiti i odvijač s ravnom glavom.

ključić za radijator

ključić za radijator | izvor: YouTube

Ako baš želite ključić, možete ga kupiti za nekoliko kuna u dućanima s opremom za grijanje. Dobra ideja je provući konac ili špagu kroz glavu ključića i ostaviti ga privezanog za neki od radijatora kako ne biste trebali brinuti o tome gdje ste ga odložili prošle jeseni.

Odzračivanje radijatora – proces

Ako imate tu mogućnost, ugasite grijanje prije odzračivanja kako bi se sustav ohladio te kako bi ste time izbjegli potencijalan kontakt s vrućom vodom ili parom. U slučaju da se grijete preko toplane jednostavno ugasite svaki pojedini radijator koji planirate odzračiti. Nakon isključivanja sustava pričekajte cca. 1 sat dok se on u potpunosti ne ohladi.

radijator

radijator | izvor: unsplash

Postavite ključić ili odvijač u ventil ispod kojeg ste stavili posudu za skupljanje vode. Posuda će vam biti nužna kako bi izbjegli curenje vode po podu. Oko ventila i na zid možete staviti krpu koja će osigurati da ne dođe do špricanja, kapanja vode ili oštećenja zida.

Pažljivo i postepeno odvrnite ventil okretanjem ključića u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok ne čujete šuštanje zraka. Nastavite s procesom dok šuštanje u potpunosti ne prestane i počne izlaziti voda. Ponekad uz vodu izlazi i još zraka pa pažljivo ispustite sav zrak dok iz ventila ne počne izlaziti samo voda. Tokom procesa nemojte odvrnuti ventil do kraja već ga postepeno odvrnite za oko jednu četvrtinu do pola.

Nakon što ste ispustili zrak iz radijatora oprezno zatvorite ventil. Nemojte pretjerivati sa zavrtanjem da ne oštetite ventil. Po završetku procesa ponovno uključite grijanje i provjerite da li je proces uspio. Ako se grijete preko bojlera provjerite tlak u bojleru te eventualno nadopunite vodu u sustav. Po potrebi, ponovite postupak. To je to, odzračivanje radijatora je gotovo i spremni ste za ogrjevnu sezonu.

Copy link
Powered by Social Snap