Pretraga

Konačno započinje izgradnja mosta koji je i više od toga: Nova konstrukcija napušta tradicionalnu izvedbu

A- A+

Deset godina otkako je zatvoren zbog propadanja, a naposljetku i uklonjen, kreće izgradnja novog Selečkog mosta koji za stanovništvo Turopolja i Posavine znači mnogo više od same konstrukcije. No, realizacija projekta nije tekla glatko zbog čega će se mijenjati tradicionalni materijal gradnje, drvo.

selečki most

Selečki most, najava izgradnje | foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, VGdanas

Stari Selečki most nalazio se u Selcu pored Veleševca, a u životima mještana imao je veliku ulogu.

Nakon više od deset godina otkako je zatvoren, a kasnije i uklonjen, kreće izgradnja novog Selečkog mosta. Most, koji je bio najkraća ruta za posavce do Turopoljskog luga i dalje prema Pešćenici i Vukomeričkim goricama, uvelike je olakšavao živote lokalaca koji su zbog njega prelazili deset umjesto 50 kilometara.

Propadanje i uklanjanje mosta uzelo je svoj danak koji se najviše očitovao u zapuštanju vinograda i posjeda s druge strane rijeke Odre.

Problemi s dobavom materijala

No, problem mještana uskoro bi mogao biti riješen. Najavljuje to načelnik Općine Orle Erin Vujica tvrdeći da izgradnja novog mosta kreće kroz dvadesetak dana.

– Most napokon ide u kompletnu izgradnju. Ja sam očekivao da ću to prije riješiti no nažalost nisam. Imali smo velikih problema s dobavom materijala, odnosno drveta jer je most bio zamišljen tako da bude ponovno izgrađen od drveta i da ima izgled kakav je imao prije. Mi smo slijedili taj projekt i namjeravali smo ga provesti, međutim naišli smo na probleme dobave drveta, navodi Vujica za VGdanas.

selečki most

Selečki most, vizualizacija | foto: VGdanas

Projekt, koji je do trenutka kada ga Općina preuzima bio u rukama Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Vujici nije bilo lagano realizirati. Kako kaže, tri je godine bezuspješno kucao na vrata mnogih kako bi ga konačno proveo, ali neke pojedinosti to nisu dopuštale.

– Tri godine izgubio sam hodajući po šumama fizički, ali i po uredima Hrvatskih šuma. Na kraju sam pronašao drvo i osigurao sve da bi se projekt i ostvario, no na kraju nisam uspio jer Hrvatske šume su utvrdile da takvog drva u Hrvatskoj nema što je jednostavno laž. Takvo drvo nalazi se preko puta Odre u Turopoljskom lugu, objašnjava Vujica te dodaje da su mu nakon posljednjeg sastanka s Hrvatskim šumama rekli da definitivno ne može dobiti drvo zbog čega je odlučio napraviti novi projekt.

Izdvojeni članak

Uskoro bi mogla krenuti izgradnja mosta poput Pelješkog: Mještani oduševljeni, neće biti gužvi na trajektu

Odmak od tradicionalnog materijala

Nova građevinska dozvola ishodovala se za tri mjeseca i to, napominje Vujica, zahvaljujući Županijskom uredu za graditeljstvo sa sjedištem u Zagrebu. Prema novom projektu Selečki most imat će betonske glave, a glavna nosiva konstrukcija bit će od čelika. Zbog novih materijala održavanje mosta bit će lakše i jeftinije.

– Nije da ne volim našu kulturu i baštinu, već gledam ekonomsku stranu naše općine i na naše financijske prihode. Nije mi žao što nije drveni jer taj most traži veliko održavanje. Godišnje vas to košta od 15.000 do 17.000 eura za održavanje. Ako ga ne biste održavali on ne bi imao duži vijek od 30 godina. Dugoročno, ovo je ekonomski puno isplativija varijanta, dodaje Vujica za VGdanas.

selečki most

Selečki most, vizualizacija | foto: VGdanas

Ipak, most će zadržati neke drvene elemente čime će se sačuvati njegov kulturni aspekt.

–  Imat će drvene portale od hrastovine, na betonskim glavama bit će hrastove planike i slično, tako da ćemo mi njega potpuno uklopiti u prirodu i u baštinu, a fizički i tehnički će biti vrlo bolji nego drveni, objašnjava načelnik.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, a kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona tvrtke Ciglenica iz Zaprešića s cijenom od 3,8 milijuna kuna bez PDV-a i ukupnom cijenom ponude od 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

Konačno započinje izgradnja mosta koji je i više od toga: Nova konstrukcija napušta tradicionalnu izvedbu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap