Pretraga

Megaprojekt Framosa u Čakovcu: Kampus za stvaranje komponenti AI strojeva od 6 milijuna eura

A- A+

Tvrtka Framos ulaže 6 milijuna eura u novi kampus koji se gradi u Čakovcu. Na 3.500 kvadrata kroz dvije godine bit će podignuta infrastruktura usmjerena ka stvaranju komponenti za AI strojeve. Građevinski radovi su upravo započeli, a već u prvoj razvojnoj fazi ovog velikog projekta Framos planira zapošljavanje 150 zaposlenika.

Framos novi kampus Čakovec

Framos novi kampus Čakovec | foto: Grad Čakovec

Framos, međunarodna tvrtka s podružnicom u Čakovcu, položila je kamen temeljac svog novog kampusa u čakovečkoj poduzetničkoj zoni. Tvrtka je specijalizirana za vizijske sustave i komponente koje omogućavaju pametnim strojevima da vide i razmišljaju. Prisutna je na svjetskom tržištu od 1981. godine, sjedište tvrtke je u Njemačkoj, a osim u Čakovcu, urede ima i u Zagrebu te u Kanadi.

Novi će kampus obuhvaćati 3.500, a gradi se na površini od oko 10.000 kvadrata. Kroz razdoblje od 2023. do 2025. godine, Framos će investirati više od 6 milijuna eura u gradnju i opremanje visokotehnoloških laboratorija, proizvodnih pogona i uredskih prostora u Čakovcu.

Najviši zeleni standardi

Kampus je dizajniran u skladu s najvišim DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) standardima zelene gradnje. DGNB certifikacija propisuje niz dobrih praksi na razini ekološke, ekonomske i socijalne održivosti građevina i kompleksa. U skladu s DGNB kriterijima Framosov će kampus koristiti ekološki prihvatljive građevinske materijale te energetski učinkovite i obnovljive izvore energije.

Iz Framosa poručuju kako zelena gradnja osigurava i visoke standarde dobrobiti zaposlenika kroz kvalitetu zraka, osvjetljenje, akustiku i ergonomski prilagođene radne prostore. Preseljenje u kampus planirano je za kraj 2024. godine. U prvoj fazi razvoja, kampus će moći primiti 150 zaposlenika.

Pri projektiranju se vodilo računa i o budućnosti tvrtke pa je dizajn zgrade takav da se prema potrebi jednostavno može proširiti. Dodatnim laboratorijima, proizvodnim i uredskim prostorima, Framosov će kampus dugoročno podržati planiran razvoj i rast tvrtke.

Izdvojeni članak

Čakovec dobiva novi rotor: Radovi vrijedni skoro milijun kuna započeli

Novi prostor za optimizaciju poslovanja

Najveće ulaganje u povijesti ove tvrtke trebalo bi učetverostručit proizvodne kapacitete kako bi se odgovorilo na potrebe brzorastućeg tržišta kognitivnih sustava, jezgre AI revolucije. Ističe se kako je megatrend pametnih uređaja zahvatio je sve sektore, od medicine i poljoprivrede do autonomnih vozila, tehnologija pametnih gradova i kućanskih aparata, stvarajući veliku potražnju za proizvodima i uslugama iz spektra Framosove djelatnosti.

– Ovom investicijom planiramo povećati proizvodne kapacitete, potaknuti daljnji tehnološki napredak naše tvrtke i učvrstiti svoju poziciju na međunarodnom tržištu embedded vision tehnologija. Novi će nam prostor optimizacijom poslovnih procesa omogućiti bolju efikasnost i veći volumen poslovanja. Ulaganje u Međimurje naš je doprinos razvoju hrvatske i europske hi-tech industrije, rekao CEO Framos grupe, Markus Walluschni.

Obnavlja se Odjel neurologije u čakovečkoj bolnici, pogledajte ovdje sve o investiciji vrijednoj više od 700 tisuća eura

Copy link
Powered by Social Snap