Pretraga

Mještani Svete Klare nezadovoljni: Sve popularnije naselje, ali gradi se bez brige o infrastrukturi

A- A+

Sveta Klara, prema svim parametrima jedno je od naselja koje je u posljednjih nekoliko godina postalo vrlo popularno. Isprva je privlačilo kupce i najmoprimce zbog prihvatljivih cijena pa se zbog povećane potražnje i ondje krenulo graditi. U Svetoj Klari sada se gradi novi Interspar, o čemu se oglasio predsjednik podružnice HSP Novi Zagreb zapad. No, dok je neupitno širi li se ovo naselje, neuređena struktura već je dulje vrijeme problem Svete Klare. Na Svetoklarskoj ulici na kojoj se gradi trgovački centar, prošle godine je snimljena reportaža o lošoj prometnoj infrastrukturi.

Sveta Klara | foto: screenshot, GoogleMaps

Zagrebačko naselje Sveta Klara već se neko vrijeme širi i nov je teren za gradnju kako poslovne, tako i stambene prirode. Velik broj stanova za prodaju i najam u tom naselju niču na stranicama za najam i kupovinu nekretnina. Sada se u Svetoj Klari gradi novi objekt koji dodatno potvrđuje neprestano širenje tog dijela grada – novi trgovački centar, no rješavanje pitanja infrastrukture u naselju i dalje nije nužno primarno pitanje.

Naselje sa stalnim priljevom stanovništva

U Svetoklarskoj ulici, naime, nazire se početak radova za izgradnju nove podružnice trgovačkog lanca Interspara, na svojem je Facebooku obznanio predsjednik Podružnice HSP Novi Zagreb – zapad i dopredsjednik Mjesnog Odbora Sveta Klara Ivan Iličić. Kako je napisao, u zagrebačkom naselju, gradit će se prva podružnica trgovačkog lanca Interspar, a uz podružnicu lanca bit će i veliko parkiralište.

– Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, kada se očekuje i otvaranje, koje će građanima Svete Klare omogućiti bolju trgovačku ponudu od postojeće. I ovom izgradnjom, pored stambene, Sveta Klara postaje svaki dan sve urbanije i ljepše naselje, ‘uz more’ svojih prometnih i drugih problema, napisao je Ilčić.

Postaje li Sveta Klara sve ljepša?

Iako je otvaranje novog trgovačkog centra važna vijest za stanovnike naselja Sveta Klara, Ilčićeva objava za sobom ‘povlači’ brojna druga važna pitanja koja se tiču uređenja Svete Klare. Unatoč što je Ilčić početak gradnje Interspara nazvao znakom da naselje postaje sve ‘ljepše i urbanije’; dok je istina da se Sveta Klara neprestano širi, rast naselja nije nužno znak napretka za ukupnu infrastrukturu. Naselje je uslijed širenja, naime, ‘na sto muka’ po pitanju loše infrastrukture – problema koje muči brojna zagrebačka i hrvatska naselja, piše zagreb-info.

Izdvojeni članak

Godina revitalizacije zagrebačke javne infrastrukture, milijunski projekti kreću u realizaciju

Sveta Klara već neko vrijeme je ‘gradilište’ na kojem neprestano niču nove zgrade, a o ‘dva lica’ ovog naselja ne piše se prvi put. O činjenici da ubrzano širenje grada naselje nekada nije moglo podnijeti pa su se javljali problemi s cestama i kod ostalih dijelova komunalne infrastrukture, još je 2021. godine pisao je večernji.hr.

Iako sada cijene kvadrata ni u jednom dijelu Zagreba nisu nešto pristupačne prosječnom građaninu, prije dvije-tri godine, kad je Sveta Klara bila posebno popularna, kvadrati su bili znatno prihvatljivijih cijena, nego u ostalim dijelovima grada. Međutim, dok su se kupovali stanovi, nisu se gradili popratni sadržaji, a iako se sada ondje gradi trgovački centar, 2021. godine baš je u Svetoklarskoj ulici velik problem bila nedostatna prometna infrastruktura. Loše ceste u naselju su bile problem još 2023., kada je i HRT ondje na temu loše prometne infrastrukture snimao emisiju.

Za Svetu Klaru u 2023. napokon je bio najavljen vrtić, a kako su planovi bili najavljeni pogledajte i pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap