Pretraga

Najveća splitska plaža već 25 godina nema sreće s uređenjem: Radovi su ponovno odgođeni

A- A+

Radovi na uređenju najveće splitske plaže Žnjan u turističko-sportski centar odgađaju se već 25 godina. Isti problem događa se i sada – radovi koji su bili predviđeni za proljeće, pomaknuti su na jesen.

Plaža Žnjan

Plaža Žnjan | Screenshot: HRT

Nakon što su prije nekoliko mjeseci uklonjeni svi ugostiteljski objekti zbog radova koji su trebali početi na proljeće, najavljeno je njihovo vraćanje jer su radovi odgođeni na rujan. Na prostoru veličine 40 nogometnih igrališta trebao bi biti niz zanimljivih rekreativnih sadržaja, a sada je ondje pustopoljina. Žnjan je projekt koji je namučio nekoliko gradskih vlasti, a aktualna vlast gradonačelnika Ivice Puljka obećala je konačnu realizaciju, prenosi HRT.

Splitski gradonačelnik Puljak kazao je kako su od početka govorili da će s tim projektom ići u fazama i brzinom koliko je to moguće, pa to tako i ide. Oporba pak kaže kako se u dvije godine mandata gradonačelnika Puljka nije napravilo ništa.

Izdvojeni članak

Kreće obnova splitskog hotela Marjan teška 100 milijuna eura: Ruši se stara zgrada

HDZ-ov Tomislav Šuta kazao je da je odlukom o zatvaranju Žnjana prouzročena šteta veća od 3 milijuna kuna. Dodao je kako niti imaju natječaj koji je u tijeku, niti je osigurano financiranje. SDP-ov Davor Matijević je kazao pak kako je u drugom mjesecu trebao biti raspisan natječaj za javnu nabavu, ali to nije učinjeno.

– Apsolutno kasnimo. Mislim da već možemo reći da se to u ovom mandatu neće uspjeti završiti. Svi rokovi su prošli da bi to mogli stići u ove dvije godine, rekao je Matijević za HRT.

Plaža Žnjan je trebala postati najveće splitsko gradilište za koje je najavljena investicija od 35 milijuna eura. Procijenjeno je trajanje radova na godinu dana, a u ljeto 2024. planiran je njen dovršetak. Uz plažu, plan je bio urediti i cijelu istočnu obalu. Gradonačelnik Puljak je početkom godine za HRT kazao kako su arhitekti i urbanisti donijeli idejna rješenja za ostatak istočne obale koji bi se spojio sa šetnicom od pazara do Katalinića briga.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji centralne zgrade Tehnološkog parka Split

Puljak je napomenuo kako bi to sve bili javni sadržaji, bez hotela i bez stanova. Dodao je da sve što rade, rade prvenstveno za građane Splita i okolnog područja aglomeracije kojoj je Split središte, a bit će u konačnici dobro i za goste. Donesena su i druga rješenja, kao što je produžetak Rive do palače i spajanje Rive, pazara i istočne obale u jedan prostor oko tzv. Dalmacijavina koji bi se isto tako trebao urediti.

Copy link
Powered by Social Snap