Pretraga

Napeto u Splitu: Investitori protiv zabrane gradnje u sezoni, njih još 13 zatražilo izuzeće

A- A+

Gradsko Vijeće Grada Splita u ponedjeljak, 3. lipnja, na rasporedu ima važnu točku oko koje se već sada diže prašina. Odlučivat će se o zahtjevima za izuzeće od zabrane obavljanja građevinskih radova tijekom turističke sezone. Pred vijećnicima će se naći čak 13 takvih zahtjeva, većinom privatnih investitora koji smatraju da su njihovi projekti od tolike važnosti da imaju prednost nad komocijom gostiju i zaradom o turizma.

Split Bačvice gradilište

Split Bačvice gradilište | foto: Ivana Solar

Zabrana obavljanja građevinskih radova u špici turističke sezone trn je u oku mnogim investitorima duž Jadrana, a, očekivano, među njima je najviše onih koji imaju otvorena gradilišta u najvećem dalmatinskom gradu, Splitu. Zbog toga i ne čudi da se uoči ovogodišnje aktivacije zabrane u pisarnici Grada Splita samo slažu zamolbe za izuzeće.

Izdvojeni članak

Aktivirano gradilište pred tunelom Kozjak, Kinezi dovoze svoju operativu, uskoro probijanje portala

Na prošlom Gradskom Vijeću odlučivalo se o njih pet, te su svih pet dobili odobrenje za nastavak gradnje. To nije oduševilo građane, prije svega privatne iznajmljivače koji će na račun prašine i buke ovoga ljeta izgubiti goste.

Zahtjeva 13, građani bijesne

Ovaj potez splitskih čelnika potom je, čini se, otvorio put drugim investitorima da ‘okušaju sreću’, pa ih sada na red za odluku o izuzeću čeka njih čak 13. Dok, paralelno, bijesne Splićani, prvi susjedi gradilišta. Posebno oni na Bačvicama koje, ako se dopusti nastavak gradnje na još jednom gradilištu, ne čeka ugodno ljeto. Nisu sretni ni stanari na Vukovarskoj.

Situaciju je za slobodnadalmacija.hr komentirala gradska vijećnica, Lidija Bekavac, rekavši kako su neki zahtjevi ‘suvišni’, te kao primjer navela gradilište Small Malla za koje je podnesen zahtjev za izuzeće.

– Uzmimo za primjer Small Mall koji se nalazi na početku Vukovarske ulice koja je jednosmjerna. Već sada se tamo stvaraju prometne gužve, a kada uz radove u jednadžbu dodamo opterećenje koje tamo svakako nastaje u srcu sezone, to će biti kolaps, rekla je Bekavac.

Otvoreno protiv zabrana

No, ne treba zaboraviti kako ima vijećnika koji su već javno istupali protiv zabrane gradnje u sezoni, te za koje se očekuje da će pri odluci o izuzeću biti na strani investitora. Tako je, primjerice, Marko Matijević, na prošloj sjednici Gradskog Vijeća rekao da u Splitu treba dozvoliti sve radove od 0 do 24.

– Sami smo sebi stvorili problem jer, da, malo ispada da na neki način biramo. Zato ću ja ostati dosljedan i glasat ću za ovu odluku, ali i sve iduće. Bez obzira na vrstu radova, bez obzira na staru gradsku jezgru, dapače, ako igdje želimo smanjit broj turista to je stara gradska jezgra. Tamo treba dozvoliti radove 0-24, svaki dan u godini, ja to ozbiljno govorim jer baš tamo imamo najveći problem s overturizmom. Bušite, štemajte, Marko Matijević je uz vas – rekao je Matijević na prošloj sjednici.

Treba podsjetiti kako se zabrana radova u Splitu za vrijeme trajanja turističke sezone neće odnositi na velike javne projekte. Tako bez zaustavljanja ide dalje uređenje platoa Žnjan, rekonstrukcija Muzeja grada Splita, rekonstrukcija svoda Dioklecijanovih podruma, obnova Crkve Gospe od Zdravlja.

Doznajte ovdje sve o aktualnom tržištu nekretnina u Splitu.

Copy link
Powered by Social Snap