Pretraga

Od holograma do dronova: Ovo su izumi koji bi mogli transformirati građevinski sektor

A- A+

Hologrami zgrada koji se mogu vidjeti putem naočala za proširenu stvarnost, dronovi kojima se može upravljati s joysticka na tabletu i viličari kojima se može upravljati s nekoliko tisuća kilometara udaljenosti samo su neke od inovacija na popisu 200 najboljih izuma 2022. godine časopisa Time. Mi donosimo šest izuma koji bi mogli potpuno transformirati sektor građevinarstva i ubrzati sve poslove te unaprijediti produktivnost radnog mjesta.

Novi trendovi u građevini I Foto: screenshots

Magazin Time već više od 20 godina sastavlja popise 100 najboljih izuma godine. Međutim, 2022. godine su urednici ovog magazina odlučili udvostručiti popis i na taj način pokazati kolikom se brzinom nova tehnologija razvija. Nisu svi izumi s popisa povezani s tehnologijom, ali većinu ovih inovacija pokreće umjetna inteligencija, proširena stvarnost ili robotika. Ovih šest odabira mogli bi se pokazati revolucionarnima za građevinu, piše Construction Dive.

Platforma za mapiranje podzemlja Exodigo

Exodigova ‘nenametljiva’ platforma omogućuje građevinskim ekipama da vide što se nalazi ispod gradilišta bez potrebe za skupim i dugotrajnim bušenjem i iskapanjem te smanjuje rizik od potrebe za redizajnom prostora. Exodigova platforma primjenjuje umjetnu inteligenciju na podatke prikupljene pomoću senzora koje nose mala kolica i dronovi za izradu detaljnih 3D karata podzemlja koje otkrivaju komunalne sustave i ‘podzemna iznenađenja’.

Platforma za mapiranje podzemlja Exodigo Foto: Exodigo

Magic Leap 2

Hologrami više nisu domena znanstvene fantastike, već ulaze u mainstream i mogli bi potpuno transformirati izvođenje građevinskih radova, posebno predizgradnju. Izvođači i dizajneri sada mogu emitirati usklađene, interaktivne holograme velikih zgrada koristeći Magic Leap 2, naočale za proširenu stvarnost koje pokreću prilagođena rješenja za velika poduzeća. Kada ga pokreće softver Argyle, Magic Leap 2 omogućuje ažuriranje BIM-a jednim klikom za vizualizaciju stranice u stvarnom vremenu i na taj način osigurava maksimalnu kvalitetu radova.

Magic Leap 2 | Foto: screenshot, MagicLeap

Izdvojeni članak

Osmislio je izum koji je uveo inovaciju u hrvatsku industriju: Stroj za recikliranje abrazivnog pijeska

BLK2FLY tvrtke Leica Geosystems

Dronovi su se pokazali neprocjenjivo vrijednima za mapiranje gradilišta, praćenje napretka na gradilištu i smanjenje raznih rizika, međutim, pronalaženje i zapošljavanje licenciranih operatera postaje sve teže kako potražnja raste. BLK2FLY, autonomni je leteći laserski skener koji se može kontrolirati pomoću virtualnih joystickova unutar aplikacije.

To znači da korisnici ne moraju imati dozvolu za dron ili prethodno iskustvo letenja što potpuno mijenja ‘igru’. BLK2FLY može zaobilaziti prepreke poput drveća i žica kako bi stvorio 3D digitalne blizance vanjskih površina zgrada, struktura i okoliša pomoću radarskih senzora, kamera i GPS-a.

BLK2FLY tvrtke Leica Geosystems | Foto: screenshot, shop.leica-geosystems.com

Digitalni metar Reekon Tools T1 Tomahawk

T1 Tomahawk je prva profesionalna digitalna mjerna traka na svijetu koja koristi precizne prednje i stražnje referentne površine i projekciju zelene laserske linije za uzimanje inkrementalnih, središnjih i unutarnjih mjerenja pritiskom na gumb. Koristeći Bluetooth vezu, T1 Tomahawk može sinkronizirati i pohraniti mjerenja u aplikaciji Reekon Rock, gdje se mjere mogu sastaviti u popise rezova, organizirati prema lokaciji i podijeliti s drugim korisnicima na istom mjestu.

Digitalni metar Reekon Tools T1 Tomahawk I Foto: Reekon, screenshot

Phantom Auto platforma za daljinsko upravljanje za logistiku

Operateri viličara ključni su za globalni lanac opskrbe, a potražnja za njima raste. Upravo to uzrokuje glavobolju menadžerima ili nadzornicima kada palete građevinskog materijala treba transportirati na gradilištu, međutim, ovo rješenje moglo bi ‘pripomoći’.

Phantomova platforma za automatsko daljinsko upravljanje omogućuje operaterima da daljinski upravljaju viličarima s bilo kojeg mjesta u svijetu koristeći kamere visoke razlučivosti, LIDAR senzore i grafička preklapanja kako bi se omogućio prijenos videa i senzora ultra niske latencije.

Phantom Auto platforma za daljinsko upravljanje za logistiku I Foto: Phantom Auto, screenshot

ICON House Zero

Od domova u Teksasu u SAD-u do zgrada na Mjesecu, ICON-ova tehnologija 3D ispisa transformira gradnju. Pisač veličine kuće ICON-ovog Vulcan Construction Systema, robot ‘težak’ 9.500 funti pokreće softver koji digitalne planove pretvara u fizičke zgrade, a u 10 dana može izraditi sustav betonskih zidova visoke čvrstoće za kuću od 2.400 četvornih metara. Zajednica 3D printom izgrađenih kuća House Zero nalazi se u Georgetownu u Teksasu, a ICON je sklopio ugovor s NASA-om za razvoj višenamjenskog građevinskog sustava koji koristi građevinske materijale dobivene s Mjeseca i Marsa.

ICON House Zero I Foto: ICON House, screenshot

Copy link
Powered by Social Snap