Pretraga

Video: Stručnjaci razvili tehnologiju koja ublažava pad s visine koristeći dronove

A- A+

Godišnje se u građevinskoj industriji izgubi mnogo života pri padu s visina. Kako bi tome stao na kraj, talijanski Tehnološki institut i talijanski Državni zavod za osiguranje od nesreća na radu (INAIL), predstavili su svoj pionirski projekt ‘Falls from Above.’ Osmislili su dron koji na principu padobrana spašava građevinske radnike prilikom ovakvih nesreća. Cilj im je najsuvremenijom tehnologijom drastično smanjiti tragične situacije na gradilištima.

Projekt Falls from Above

Projekt ‘Falls from Above’ | Foto: Interesting Engineering screenshot/YouTube

Projektom ‘Falls from Above’, koristeći tehnnologiju dronova spašavaju se građevinski radnici od pada s visine. Projekt je namijenjen ljudima koji rade u visokim zgradama ili na drugim visokim objektima, poput mostova i sličnog. Autori u talijanskom Tehnološkom institutu i INAIL-i razvili su naprednu tehnologiju koja može zaustaviti ili smanjiti mogućnost pada na gradilištu. Planiraju znatno reducirati nesreće na radu.

Ovaj se dron otvara iz ruksaka koji radnik nosi na leđima, poput padobrana, te tako ublažava udarac koji će se neminovno dogoditi kada radnik padne s visine. Ova tehnologija može čak i sigurno transportirati radnike preko opasnijih zona unutar gradilišta. Govoreći o razumijevanju stvarne i one ‘naučene’ stvarnosti, umjetna inteligencija će točno znati je li došlo do pada ili nije. Nakon što se pad dogodio, slijedi implementacija drona i njegovo ublažavanje pada. Tu su interesantnu letjelicu nazvali ‘Sigurnosni uređaj za pad.’

Jednom kada osoba padne, dron se lansira u maksimalno dvije sekunde. Ovaj su projekt s dronom, za kojeg autori kažu da moraju poraditi na uravnoteženju zbog težine baterije u samom dronu, talijanski stručnjaci predstavili na sajmu Maker Faire 2023. u Rimu, poznatom po promociji tehnoloških inovacija.

Izdvojeni članak

Odvjetnica nam je objasnila što se događa kada ozljeda na radu nije priznata

U smanjenju građevinskih nesreća, ključnu će ulogu odigrati virtualna stvarnost, na kojoj će radnici prolaziti obuku za rad na visokim objektima. Uz pomoć virtualne stvarnosti i ‘drona-padobrana,’ uranjat će u visokorizične scenarije, bez da su u ikakvoj stvarnoj opasnosti. Ova virtualna priprema trebala bi osnažiti radnike u kontekstu samopouzdanja, stavljajući ih u situacije koje se mogu dogoditi u stvarnom životu. Vježbat će kako staviti sigurnosnu opremu i kako se sigurno kretati. To će im pomoći da budu spremni za najrazličitije uvjete na pravom gradilištu.

Pogledajte ovdje kako izgleda nekonvencionalan projekt pošumljavanja korištenjem dronova u Vukovaru.

Copy link
Powered by Social Snap