Pretraga

Video: Pogledajte kako pošumljavanje u Vukovaru obavljaju dronovi

A- A+

U Vukovaru je upravo započeo zanimljiv i inovativan projekt pošumljavanja. Ni manje ni više nego bespilotnim letjelicama. Pošumljavanje se provodi na teško dostupnim, degradiranim i zapuštenim područjima, a metodika koja se koristi predstavlja učinkovitu zamjenu za ručni rad na tlu koji predstavlja složenu operaciju radnika i strojeva. Realizator je Magic Forest u suradnji s velikim tvrtkama koje ovaj proces suvremenog pošumljavanja financiraju kroz svoje programe društvene odgovornosti.

pošumljavanje dronom

pošumljavanje dronom | foto: Grad Vukovar, Miroslav Šlafhauzer

Na području Vukovara započelo je pošumljavanje uz pomoć dronova koji na teško dostupnim lokacijama ispuštaju ‘seed bombs’, odnosno samoklijajuće paketiće sjemena drveta. ‘Projekt O2’ provodi tvrtka Magic Forest, a u potpunosti ga financiraju velike tvrtke u svrhu društvenog odgovornog poslovanja.

Izdvojeni članak

Od holograma do dronova: Ovo su izumi koji bi mogli transformirati građevinski sektor

Pošumljavanje je već provedeno na području vukovarske ‘potkove’, odnosno zelene površine između naselja Lužac i Ulice Priljevo. Na području površine jednog hektara uz pomoć drona bačeno je 2.500 samoklijajućih loptica. Sadnja se nastavlja u park-šumi Adica. Pogledajte video Reutersa o pošumljavanju dornovima u Hrvatskoj:

Iz tvrtke Magic Forest ističu kako ‘Projekt O2’ donosi inovativna biotehnološka rješenja na tržište uz multidisciplinarni pristup agronomije, šumarstva, poduzetništva, WEB/GIS tehnologija, mapiranja, mjerenja ekološkog otiska i socijalnih mreža.

Kroz interaktivnu web aplikaciju pojedinci i tvrtke koji uključeni u projekt mogu pratiti što su i gdje posadili, kako napreduje nasad tj. buduće stablo ili šuma, na kojim područjima se može saditi, te ujedno dobiti izračun o pozitivnom ekološkom otisku koji ostavljaju u nasljeđe.

Vukovarci obavljaju i istraživanja za gradsko grijanje na geotermalnu vodu, pogledjate ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap