Pretraga

Pogledajte interijer vrijedan divljenja: Napravljen je od 3,3 tone plastičnog otpada

A- A+

Dvije španjolske tvrtke napravile su interijer vrijedan divljenja. Upotrebljujući maštu, kreativnost i modernu tehnologiju-3D printer, iskoristile su 3,3 tone plastičnog otpada kako bi kreirale interijer butika koji nadahnjuje i prenosi važnu poruku – čuvajmo okoliš. Svaki ovaj komad gotovo se beskonačno može ponovno reciklirati.

Ovisnost ljudi o plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu dovela je do ozbiljnih ekonomskih, zdravstvenih i ekoloških problema. Otprilike milijun plastičnih boca kupi se svake minute, a pet trilijuna plastičnih vrećica koristi se godišnje u cijelom svijetu. Pritom se upotrijebe samo jednom, a zatim se bace i u konačnici završi u prirodi. To je svakako pogubno za očuvanje okoliša i potrebno je smanjiti plastiku na bilo koji način.

Kako bi pokazali da se plastika može uspješno reciklirati i pretočiti u vrhunski dizajn, dizajnerske tvrtke Nagami i Ecoalf napravile su 3D printani interijer od reciklirane plastike. Arhitekti i dizajneri u njemu su spojili domišljatost i kreativnost s inovativnom tehnologijom, prenosi ArchDaily.

Izdvojeni članak

U prodaji prve 3D-isprintane kuće u Americi: Pogledajte kako izgledaju!

Plastikom obložen prostor od 90 m2

Ecoalf je inače pionir u eko modi, a u ovom projektu je udružio snage s Nagamijem. Nagami je dizajnerski studio koji je vođen tehnologijom i kojemu je cilj redefinirati koncept dizajna, proizvodnje i potrošnje putem robotskog 3D ispisa velikih razmjera. Ova dva španjolska brenda tako su zajednički stvorile butik Net Zero, Zero Waste u Las Rozasu u Madridu. U izgradnju ovog interijera je upotrijebljeno 3,3 tone plastičnog otpada.

Tako su svaki zid, polica i izložbeni stol u ovoj trgovini izrađeni od 100% reciklirane plastike, koja je 3D printana tako da podsjeća na ledenjak koji se topi, podižući time svijest o klimatskim promjenama. Plastika je dobavljena iz bolnica, a svaki se element proizveo lokalno, u Španjolskoj, smanjujući time emisije CO2.

Ova 3D printana instalacija obuhvaća prostor od 90 m2 u kojem su izloženi eko odjevni predmeti i obuća izrađena od recikliranih materijala. Pod butika je obložen pločicama od prirodnog kamena čije vidljive ‘vene’ podsjećaju na pucanje leda i pritom pojačavaju doživljaj ‘hodanja po ledenjaku’.

Izdvojeni članak

Osmislio je izum koji je uveo inovaciju u hrvatsku industriju: Stroj za recikliranje abrazivnog pijeska

3D printanje pomaknuto do krajnjih granica

Važno je istaknuti da se plastika, upotrijebljena za uređenje interijera u ovom butiku, ponovno može upotrijebiti za buduće projekte na kraju svog životnog ciklusa. Zapravo, može se gotovo beskonačno reciklirati, pritom gubeći samo jedan posto svoje performanse sa svakom novom upotrebom.

3D printer je revolucionirao industriju, nudeći dizajnerima uzbudljivi novi skup alata koji im omogućuju pojednostavljenje procesa dizajna. Omogućuje im i brz i učinkovit prototip, stvaranje prilagođenih komada sa sve složenijom geometrijom i promicanje održivosti korištenjem recikliranih materijala.

Manuel Jiménez García, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Nagami, otkrio je kako su u ovom slučaju valoviti oblici, koji prekrivaju svaku površinu trgovine, gurnuli tehnologiju robotskog printanja do krajnjih granica. 3D pinter jedna je od naprednijih tehnologija koja može voditi industriju u zeleniju i zdraviju budućnost, a interijer ovog butika to i dokazuje.

Nagami tehnologija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap