Pretraga

Budućnost je ovdje: Pomoću 3D-printera napravljen prijenosni WC od plastičnog otpada

A- A+

The Throne je ime novog prijenosnog WC-a, napravljenog od odbačenog plastičnog medicinskog pribora u bolnicama diljem Europe. Za to je zaslužan španjolski studio Nagami.

Nagami wc, foto: Instagram

Najnoviji prijenosni WC studija Nagami je isprintan pomoću 3D tehnologije, i to u samo tri dana, piše Dezeen. Napravljen u tri djela – baza u obliku suze, dramatična zakrivljena klizna dupla vrata i kanta za skupljanje krutog otpada. To je sve kombinirano s već postojećom odvojenom WC daskom, gdje se odvajaju urin i krute stvari, koje se kasne mogu koristiti kao gnojivo.

Prvi prototip, koji je trenutno na probi na gradilištu na švicarskim Alpama, je proizveden u Nagamijevom studiju u Avili – isprintan je pomoću naprednog sedmoosnog 3D-printera.

Iako je ovo odlična ideja, glavna ideja je ta da će se sam proces za 3D-printanje s recikliranom plastikom usvojiti i za manje projekte, koristeći pristupačniju tehnologiju. S obzirom na to da trenutno čak 91% sveukupnog plastičnog otpada još uvijek nije reciklirano, osnivač To.org-a, Nachson Mimran, je rekao da bi upravo ovo moglo pomoći u stvaranju pristupačnih sanitarnih čvorova i skloništa, tamo gdje su potrebna.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda proces izgradnje 3D printane kuće

– Plastičan otpad je vrlo jeftin, nepresušan resurs. The Throne je dokaz da ga je moguće koristiti za stvaranje velikih struktura koje su i lijepog izgleda, ali i ekstremno korisne. Ali cijena proizvodnje mora pasti, kako bi ovo moglo postati održivo rješenje za izgradnju objekata na mjestima kao što su izbjeglička ili siromašna naselja, rekao je Mimran.

The Throne projekt je ‘nova’ verzija Bottle Brick kupaonica koje To.org izgradio u siromašnim naseljima Kampale u Ugandi 2018. godine. Tada su koristili cigle napravljene od plastičnih boca, kako bi istovremeno riješili problem manjka sanitarnih čvorova i viška plastičnog otpada.

Nagami, koji se inače specijalizirao u 3D-printanju namještaja, je odlučio za printanje The Thronea koristiti filament nizozemske tvrtke ReFlow, napravljen od reciklirane plastike medicinskih tacni. Uz tu plastiku, korišten je i velik broj mehaničkih elemenata, kao što je i metalni klizni sustav, pomoću kojeg funkcioniraju klizna vrata.

Kako bi izbjegli skupljanje prljavštine i bakterija, Nagami je odlučio ne koristiti tehniku 3D-printanja za samu WC dasku, zato što je u tom procesu nemoguće dobiti ravnu i glatku površinu, već su stavili neku već postojeću.

– Htjeli smo pokazati da 3D-printanje za velike stvari može poslužiti za puno više nego za ukrasne komade ili pojedinačne elemente. Ustvari dopušta integraciju ostalih komada materijala i tekstura, otvarajući vrata za kreaciju novih stvari, koje imaju razne kombinacije značajki koje je inače teško postići 3D-printanjem, rekao je direktor Nagamija Manuel Jiménez García.

Već spomenuti To.org je hibridna organizacija – nešto između dobrotvorne zaklade i fonda rizičnog kapitala koji investira u etička poduzeća i financira filantropske projekte. Osnovali su je 2013. godine braća Nachson i Arieh Mimran.

Iako se 3D-printanje koristi za dizajniranje i proizvodnju stolica, električnih tricikala ili podija, a sve češće i za izgradnju kuća i čitavih susjedstva, projekti slični ovome su i dalje u samome začeću.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nagami (@nagami.design)

Budućnost je ovdje: Pomoću 3D-printera napravljen prijenosni WC od plastičnog otpada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap