Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako izgleda proces izgradnje 3D printane kuće

A- A+

Počinje novi trend izgradnje kuća 3D printanjem iako će se ljudi teško odreći konvencionalnog načina izgradnje. Današnji 3D printeri su i dalje skupi, no ne znači da će  kroz par godina i oni postati normalizirani i šire dostupni.

3D kuća | ICON – Screenshot/Youtube

Kuće su izgrađene u američkoj saveznoj državi Teksas, točnije u gradu Austin. Kuća se printa s 3D printerom no umjesto uobičajene plastike koja se koristi u manjim, rasprostranjenijim 3D printerima, ovaj veliki 3D printer koristi beton. Projektanti govore da je kuća čvršća i kvalitetnija od konvencionalnog načina građenja, no na tu izjavu samo vrijeme i vanjski utjecaj prirode može dati odgovor. Zidovi kuće su printani iznutra prema van, što znači da su se unutarnji dijelovi zidova prije osušili i čvršći su.

Izdvojeni članak

Betonski 3D printani most u Veneciji: Spoj povijesnih i suvremenih tehnika građenja

Izgradnja i daljnje postojanje kuće je rađeno s namjerom o održivoj gradnji koja je ekološki osviještena. Kompanija iz Austina ICON pomiče granice građenja korištenjem robotike i naprednih materijala, čak su sklopili partnerstvo s NASA-om o razvijanju konstrukcijskih sistema za daljnje istraživanje Marsa.

Cijeli timelapse postupka građenja pogledajte u videu ispod teksta.

 

Copy link
Powered by Social Snap