Pretraga

Otvorena lokacija za besplatno zbrinjavanje građevinskog otpada, bit će recikliran

A- A+

Posljedica bilo koje obnove od potresa je stvaranje građevinskog otpada. Otvorenjem oporabilišta građevinskog materijala iz potresa u Resniku, otpad iz zagrebačkog potresa moći će se reciklirati. Vrijednost radova na izgradnji oporabilišta iznosi 4,5 milijuna eura. Iz proračuna Grada Zagreba utrošeno je 1,7 milijuna eura, a ostatkom je iz Fonda solidarnost EU-a plaćena oprema. Oporabilište će s prihvatom materijala započeti 4. ožujka.

Oporabilište građevinskog materijala u Resniku1

Oporabilište građevinskog materijala u Resniku | Foto: Grad Zagreb

Građevinski otpad nastao pri obnovi zgrada oštećenih potresom svoje će mjesto pronaći u Resniku. Tamo je s radom započelo oporabilište građevinskog otpada u kojem će se dopremljeni materijal, nastao isključivo u obnovi od potresa, skladištiti i reciklirati za ponovnu uporabu.

Prihvat materijala neće ovisiti o tome vodi li obnovu u kojoj je određeni građevinski otpad nastao Grad Zagreb, Republika Hrvatska ili je u pitanju samoobnova. Otpad će se reciklirati i ponovno koristiti, a sve tvrtke koje provode obnovu mogu ga u oporabilište dovesti potpuno besplatno.

Oporabilište građevinskog materijala u Resniku2

Oporabilište građevinskog materijala u Resniku | Foto: Grad Zagreb

– Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom iz veljače prošle godine propisao nam je obvezu privremenog skladištenja materijala od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog u postupku obnove zgrada oštećenih potresom, kazao je na otvorenju oporabilišta zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Iz Grada poručuju da ukupna investicija izgradnje i opremanja ovog privremenog skladišta građevinskog materijala od poslijepotresne obnove iznosi 4,5 milijuna eura, od čega je 1,7 milijun eura iz gradskog proračuna, a 2,73 milijuna eura iz europskog Fonda solidarnosti. U ožujku 2023. godine, usvojen je provedbeni program mjera zbrinjavanja navedenog materijala, na temelju programa mjera Vlade Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Velika obnova zagrebačke gradske vijećnice, traže se projektanti, a poznato koliko će koštati

Površina oporabilišta obuhvaća oko 25.400 kvadratnih metara na kojem se, osim uredskih kontejnera i zone istovara, nalaze boksovi za skladištenje drobljenog materijala, drvene građe i armaturnog željeza te strojevi za drobljenje. Prihvat materijala započet će u ponedjeljak, 4. ožujka. Skladištem će upravljati zagrebačka Čistoća.

Stanovnici Sisačko – moslavačke županije čije je kuće ili stanove odnio petrinjski potres, čekaju izgradnju 666 novih stambenih jedinica. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap